Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών στις 25 Σεπτέμβρη στην Ιταλία βρίσκεται η στάση της επόμενης κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία, καθώς οι συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων ασκούν πιέσεις στις ιταλικές επιχειρήσεις και οξύνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Ο επικεφαλής της «Λέγκα», Μ. Σαλβίνι, επανήλθε με νέες δηλώσεις σχετικά με την «αποτελεσματικότητα» των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας πως αντί να βλάψουν τη Ρωσία βλάπτουν τις χώρες που τις επιβάλλουν, με ένα «σπιράλ» αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Η ΕΕ, είπε, θα πρέπει να δημιουργήσει «μια ασπίδα» για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους και τους Ιταλούς από το χτύπημα που δέχονται από τις αντιρωσικές κυρώσεις και τάχθηκε ενάντια στη διατήρησή τους.
Νωρίτερα ο Σαλβίνι, που συμμετέχει μαζί με τα κόμματα «Αδέλφια της Ιταλίας» και «Φόρτσα Ιτάλια» στον λεγόμενο «κεντροδεξιό» συνασπισμό, είχε τονίσει ότι πολλές ιταλικές επιχειρήσεις θέλουν να αναθεωρηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ισχυρίστηκε πως η Ιταλία θα έπρεπε να λάβει αποζημίωση από την ΕΕ για τη ζημιά που προκλήθηκε στις επιχειρήσεις.
Επιχειρώντας να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού άξονα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες ότι η Ρώμη ωθείται σε «οικονομική αυτοκτονία» λόγω της «φρενίτιδας» των δυτικών αντιρωσικών κυρώσεων, ενώ οι ΗΠΑ ωφελούνται. Οι ιταλικές εταιρείες πρόκειται «να καταστραφούν από τα αδέρφια τους στην άλλη πλευρά του ωκεανού», ανέφερε, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν «επτά φορές λιγότερο για ηλεκτρική ενέργεια απ' ό,τι οι ιταλικές». «Οι κυρώσεις έχουν γίνει όργανο αθέμιτου ανταγωνισμού», πρόσθεσε, και «όταν οι ιταλικές εταιρείες καταρρεύσουν, θα αγοραστούν σε καλή τιμή από τους Γιάνκηδες». «Το ιταλικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής μετάβασης επιβάλλεται στη Ρώμη από τις Βρυξέλλες, που εκτελούν εντολές της Ουάσιγκτον, αλλά στο τέλος αυτοί που θα υποφέρουν θα είναι οι Ιταλοί», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
«Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας κινδυνεύουν να στερηθούν το αναγκαίο "οξυγόνο", εξαιτίας της αύξησης της τιμής του αερίου», αλλά «οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στη ρωσική κερδοσκοπία και σε έναν πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται από τον Πούτιν και προκαλεί τον θάνατο εκατοντάδων αθώων πολιτών», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο.
Το νέο κόμμα του Ντι Μάιο, «Δέσμευση Πολιτών», συμμετέχει στον λεγόμενο «κεντροαριστερό» συνασπισμό, με πυρήνα το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα.
«Συναγερμό για τη δημοκρατία» στην Ιταλία σήμανε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ε. Λέτα, σημειώνοντας ότι το ιταλικό Σύνταγμα θα «αναποδογυριστεί» αν η «κεντροδεξιά» κερδίσει πάνω από τα 2/3 των εδρών στο κοινοβούλιο και θεσπίσει την εκλογή του Προέδρου απευθείας από το εκλογικό σώμα.
Μάλιστα παρομοίωσε το σενάριο με τη Βρετανία μετά το Brexit, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα σώσει την Ιταλία αν κερδίσει η «δεξιά».