Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Ξεκίνησε η κατεδάφιση του μνημείου για την απελευθέρωση της Ρίγας από τους ναζί

ΚΚΕ: Η Αντιφασιστική Νίκη του Κόκκινου Στρατού δεν μπορεί να σβηστεί!

Από την επιχείρηση κατεδάφισης του αντιφασιστικού μνημειακού συμπλέγματος
Από την επιχείρηση κατεδάφισης του αντιφασιστικού μνημειακού συμπλέγματος
Η κατεδάφιση ενός ακόμη σοβιετικού μνημείου που τιμά τη νίκη του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας ξεκίνησε την Τρίτη στη Λετονία, μετά από σχετική απόφαση του λετονικού κοινοβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας.

Πρόκειται για το μνημειακό σύμπλεγμα που αναγέρθηκε το 1985 στο κέντρο της λετονικής πρωτεύουσας, στο Uzvaras Parks (Πάρκο της Νίκης), προς τιμήν των Απελευθερωτών της Σοβιετικής Λετονίας και της Ρίγας από τους Γερμανούς φασίστες κατακτητές.

Η διαδικασία αποκαθήλωσης σοβιετικών μνημείων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στις Βαλτικές και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό, ενώ παράλληλα έχουν ανεγερθεί μνημεία που τιμούν τα ναζιστικά SS. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται τώρα, με πάτημα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε έναν απαράδεκτο παραλληλισμό της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.

Ενδεικτικά, χτες και η Πολωνία ξεκίνησε την κατεδάφιση ενός μνημείου αφιερωμένου στον Κόκκινο Στρατό, στην πόλη Μπρεζγκ, ενώ ένα μνημείο - τανκς σοβιετικής εποχής αφαιρέθηκε στην Εσθονία πριν από μια βδομάδα και επρόκειτο να μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο του Ταλίν.

Σύμφωνα με ψήφισμα του κοινοβουλίου της Λετονίας την περασμένη άνοιξη, «οτιδήποτε εξυμνεί ολοκληρωτικά καθεστώτα πρέπει να καταργηθεί έως τις 15 Νοέμβρη», φωτογραφίζοντας μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στα μέσα Ιούλη, το υπουργικό συμβούλιο της Λετονίας ενέκρινε την αποκαθήλωση 69 σοβιετικών μνημείων στη Ρίγα και άλλες πόλεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγας αποφάσισε να κατεδαφιστεί το μνημείο του Uzvaras Parks. Στη γραμμή της παραχάραξης της Ιστορίας, η απόφαση ανέφερε ότι το μνημείο δοξάζει τον Κόκκινο Στρατό, «ο οποίος κατέλαβε τη Λετονία δύο φορές», και τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος της Ρίγας, «η κατεδάφιση του μνημείου δεν ήταν μόνο τοπική, αλλά εθνική υπόθεση» και «θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί το μνημείο της εποχής της κατοχής και στις καρδιές» του λετονικού λαού.

Η ρωσική κοινότητα στη Λετονία, όπου οι Ρώσοι αποτελούν περίπου το 1/4 του πληθυσμού, αντέδρασε και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει διαμαρτυρίες, ενώ είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 10.000 υπογραφές ενάντια στην κατεδάφιση του μνημείου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης και αρκετά άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών.

ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από τα αντιφασιστικά μνημεία!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η απόφαση των αρχών της Λετονίας και της πόλης της Ρίγας να καταστρέψουν ολόκληρο το σύμπλεγμα του αντιφασιστικού μνημείου που βρισκόταν σε κεντρικό σημείο της λετονικής πρωτεύουσας και αφορούσε την απελευθέρωση της Ρίγας από τους φασίστες κατακτητές, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του ξαναγραψίματος της Ιστορίας. Πραγματοποιήθηκε σε μια χώρα όπου εφαρμόζονται αντικομμουνιστικές διώξεις και η οποία ήδη έχει προχωρήσει στη δικαίωση των συνεργατών των ναζί, των ναζιστικών "λεγεώνων", που πλέον κάθε χρόνο παρελαύνουν επίσημα.

Η καμπάνια αυτή, που έχει τη "σφραγίδα" της ΕΕ και των κυβερνήσεών της και "σερβίρεται" με το ιδεολόγημα της "πάλης με τον ολοκληρωτισμό" και της ανιστόρητης ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού, στοχεύει στις συνειδήσεις της νέας γενιάς. Θέλει να σβήσει την ηρωική συμβολή του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού στη συντριβή του φασιστικού τέρατος, που ήταν γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού.

Η νέα ένταση που λαμβάνει αυτή η επιχείρηση, αξιοποιεί τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και τη Ρωσία και προσπαθεί να ταυτίσει την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συμπεριφορά της καπιταλιστικής Ρωσίας που προέκυψε από την αντεπανάσταση, με τη Σοβιετική Ενωση και την ένδοξη Αντιφασιστική Νίκη.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις αρχές της Λετονίας για την καταστροφή του αντιφασιστικού μνημείου και εκφράζει την αλληλεγγύη του με όσους αγωνίζονται για να μην περάσει ο αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός.

Η Αντιφασιστική Νίκη του Κόκκινου Στρατού δεν μπορεί να σβηστεί!

Κάτω τα χέρια από τα αντιφασιστικά μνημεία της Ευρώπης!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ