Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Φινάλε με προσδοκίες διάκρισης σε ακόντιο και ύψος

Η Ελίνα Τζένγκο και η Τατιάνα Γκούσιν συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στους τελικούς των αγωνισμάτων τους

Στον ακοντισμό και στο ύψος γυναικών επικεντρώνονται οι ελληνικές προσδοκίες για διάκριση στο φινάλε του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου του Μονάχου. Η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό (20/8, 21.25 - ΕΡΤ2) και η Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος (21/08, 20.05 - ΕΡΤ2) παίρνουν μέρος στους τελικούς των αγωνισμάτων τους επιδιώκοντας τον ιδανικό «επίλογο» για την Εθνική ομάδα στη διοργάνωση, ενώ η Τζένγκο διεκδικεί με αξιώσεις και μετάλλιο.

Λίγο πριν την αυλαία των αγώνων στο Μόναχο, η ελληνική ομάδα μετράει μέχρι στιγμής τρία μετάλλια: Το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος, και μάλιστα με την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο (8,52 μ.), το ιστορικό επίσης χρυσό της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35 χλμ. βάδην και το ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη, σταθερής αξίας στο επί κοντώ (τέταρτο μετάλλιό της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα).

Το βράδυ της Παρασκευής η Σπυριδούλα Καρύδη αγωνιζόταν στον τελικό του τριπλούν, με την παρουσία της αθλήτριας του Γιώργου Πομάσκι σε αυτόν να αποτελεί ήδη σπουδαία επιτυχία για την ίδια.

Επιτυχίες στη σκιά της στυγνής πραγματικότητας

Για άλλη μια φορά πάντως οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών σε μεγάλη διοργάνωση του στίβου, όπως και εκείνες σε άλλα αθλήματα (κολύμβηση, κωπηλασία, γυμναστική), δεν μπορούν να κρύψουν τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει εδώ και χρόνια ο ελληνικός αθλητισμός. Την ευθύνη γι' αυτό φέρουν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και η σημερινή της ΝΔ, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν στον αθλητισμό μια πολιτική η οποία στο επίκεντρό της έχει τις περικοπές στις αθλητικές επιχορηγήσεις, που πλέον έχουν καταντήσει ψίχουλα για σωματεία και αθλητές, την απαξίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων ή την παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς και την απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου ανάπτυξης και στήριξης του αθλητισμού. Από την άλλη, η λογική που κυριαρχεί στην κυβερνητική πολιτική είναι το «βρες χορηγό για να επιβιώσεις αθλητικά και όχι μόνο».

Σε χρονιές δε όπως η φετινή, με τις πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις, ή η περσινή, που ήταν και Ολυμπιακή χρονιά, τα χρήματα που περίσσεψαν από την κυβέρνηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, παρά τις μεγαλοστομίες των αρμόδιων στελεχών της, δεν αποδείχθηκαν παρά ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες ομοσπονδιών, σωματείων και αθλητών. Στον αντίποδα, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εξάντλησε τη ...γαλαντομία της προκειμένου να στηρίξει πολύμορφα τις ανάγκες και τα «θέλω» των επιχειρηματιών των ΠΑΕ και των ΚΑΕ.

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που και οι ίδιοι οι αθλητές έχουν αποκαλύψει τον «Γολγοθά» προβλημάτων που καλούνται μαζί με τις οικογένειές τους να ξεπεράσουν, προκειμένου να βρεθούν σε μια διοργάνωση ή να φτάσουν σε επιτυχίες. Οπως επίσης τις δύσκολες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν προκειμένου να προπονηθούν, εξαιτίας της κατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ