Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Δεν είμαστε οικολόγοι, είμαστε καπιταλιστές... »

Η έγκριση του νομοσχεδίου για την «πράσινη ανάπτυξη», την περασμένη Κυριακή, στις ΗΠΑ, σπρώχνει στα ταμεία αμερικανικών μονοπωλίων που επενδύουν σ' αυτόν τον τομέα περισσότερα από 400 δισ. δολάρια. Από τα κρατικά κονδύλια αναμένεται μεταξύ άλλων να επωφεληθούν οι βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι βιομηχανίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κ.ά. Δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, ανέβηκαν στα χρηματιστήρια κατά τουλάχιστον 2% οι μετοχές συγκεκριμένων βιομηχανιών, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των «Tesla», «Rivian Automotive», «Ford Motor Co», «General Motors», που προωθούν ήδη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μετάβασης του βενζινοκίνητου στόλου τους στην ηλεκτροκίνηση.

* * *

Ο συγκεκριμένος νόμος υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν και «σημαία» της «πράσινης» ατζέντας των Δημοκρατικών, με στόχο να στηριχτεί η επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων στην «πράσινη» οικονομία, τροφοδοτώντας έναν νέο κύκλο κερδοφορίας για ισχυρά μονοπώλια. Βέβαια, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο πήρε 50 υπέρ - 50 κατά και ότι χρειάστηκε η ψήφος της προεδρεύουσας, Καμάλα Χάρις, για να «περάσει», όπως και το γεγονός ότι δόθηκαν ανταλλάγματα ακόμα και σε βουλευτές των Δημοκρατικών για να το ψηφίσουν, δείχνει τις βαθιές αντιθέσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ και τη διαπάλη ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της αστικής τάξης. Επίδικο είναι οι κατευθύνσεις στην οικονομία που θα διασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους για τα αμερικανικά μονοπώλια στη σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

* * *

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η δήλωση στους «New York Times» ενός Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας, γνωστού για τις σχέσεις του με το «λόμπι των υδρογονανθράκων» στις ΗΠΑ, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου: «Δεν θέλω να μου κάνουν διαλέξεις για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να καταστρέψουμε την οικονομία μας στο όνομα της κλιματικής αλλαγής». Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων «BlackRock» (μόνο το 2020 διαχειρίστηκε κεφάλαια άνω των 10 τρισ. δολαρίων), σε επιστολή του προς τους συμβούλους εταιρειών, κεφάλαια των οποίων διαχειρίζεται η «BlackRock», ζητούσε «να συνεχίσουν να δείχνουν ηθική υπευθυνότητα, καθώς η πανδημία ανασχηματίζει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι απαιτούν περισσότερα από τις εταιρείες». Η επιστολή του είναι μνημείο κυνισμού, στο σημείο που αναφέρει: «Η "BlackRock" ενδιαφέρεται για την "πράσινη ανάπτυξη" και τη βιωσιμότητα, όχι γιατί είμαστε οικολόγοι, αλλά γιατί είμαστε καπιταλιστές και θεματοφύλακες των συμφερόντων των πελατών μας».

* * *

Βέβαια, ο εκπρόσωπος της «BlackRock» κάθε άλλο παρά απορρίπτει τη συνέχιση των επενδύσεων και σε έργα εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, στον βαθμό που αποδίδουν κέρδη. Γι' αυτό άλλωστε τον Δεκέμβρη του 2021, η «BlackRock» ηγήθηκε μιας ομάδας μεγαλοεπενδυτών που ανέλαβε το 49% των μετοχών του δικτύου αγωγών της σαουδαραβικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου «Aramco». Στεγανά δεν υπάρχουν ούτε για τα επιχειρηματικά μεγαθήρια στον τομέα της Ενέργειας. Κολοσσοί των υδρογονανθράκων, όπως η ΒΡ, η «Shell», η «ExxonMobil» και άλλοι, επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια σε ΑΠΕ. Οπως σημείωνε μάλιστα ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες, της «State Street Corporation», «τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους. Η απάντηση είναι να μην πούμε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει αυτό ή το άλλο. Δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί. Και δεν υπάρχει μία ευθεία ούτε βοηθά να είναι κανείς συγκρουσιακός όλη την ώρα».

* * *

Στις ΗΠΑ, από το 2010 ως το 2020, υπήρξε διπλασιασμός της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ. Το 2010 η παραγωγή ρεύματος από αιολικά και ηλιακά πάρκα έφθανε το 10% και το 2020 το 20%. Ως το τέλος του 2020, στις ΗΠΑ παράγονταν 100 GW από ηλιακή ενέργεια και 122,5 GW από αιολική. Ετησίως σχεδιάζεται η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έως 100 GW από ηλιακά και αιολικά πάρκα, ώστε ο τομέας της παραγωγής ρεύματος μεταξύ του 2035 και του 2050 να πάψει να κάνει χρήση άνθρακα. Αυτήν την κατεύθυνση στην οικονομία και ειδικά στον τομέα Ενέργειας επιταχύνει το κονδύλι των 370 δισ. που αποδεσμεύει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του ανταγωνισμού ανάμεσα σε κραταιά μονοπώλια με παγκόσμια ισχύ για τις προτεραιότητες της κρατικής στήριξης στην αμερικανική οικονομία. Την ώρα μάλιστα που η αξία των υδρογονανθράκων ανεβαίνει ξανά, λόγω κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία και της μείωσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη...


Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ