Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΞΗΡΟΝΟΜΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Τίμησαν τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ και τους Ξηρονομαίους κομμουνιστές αγωνιστές

Τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ και τους κομμουνιστές αγωνιστές της περιοχής τίμησαν η ΤΟ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Θήβας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ξηρονομή Βοιωτίας, το Σάββατο 6 Αυγούστου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της Κοινότητας Ξηρονομής και τοπικών συλλόγων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σπύρος Παπανικολάου, απόγονος οικογένειας αγωνιστών του χωριού, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ξηρονομαίους κομμουνιστές αγωνιστές Γιάννη Κιούση, Φώτη Παναγιώτου, Στέλιο Μίχα, Δημήτρη Μπαρδώσα και τον γιατρό Γιάννη Κακάτση, οι οποίοι έπεσαν είτε στη μάχη είτε στο εκτελεστικό απόσπασμα τη δεκαετία του 1940. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η ανάγνωση αποσπάσματος από το γράμμα του μελλοθάνατου Γιάννη Κακάτση, από τις φυλακές της Θήβας, προς τον νεογέννητο τότε γιο του. Ο Σπ. Παπανικολάου αναφέρθηκε επίσης και σε άλλους Ξηρονομαίους αγωνιστές, οι οποίοι φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν είτε μετά τον Εμφύλιο είτε από τη χούντα του 1967.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αλέκο Γώγο, πρόεδρο της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δράση του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή), ο οποίος την περίοδο της Κατοχής ήταν καπετάνιος του 34ου Συντάγματος Αττικοβοιωτίας του ΕΛΑΣ, ενώ κατά τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διετέλεσε Διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας Ρούμελης.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αντώνη Τουλουμάκο, μέλος της ΕΠ Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ, που περιλάμβανε στοιχεία από την ανάπτυξη και τη δράση του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, το οποίο έδρασε στην περιοχή της Θήβας, αποτελούμενο από εκατοντάδες μαχητές από όλα τα χωριά της τότε επαρχίας Θήβας και την πόλη. Ακολούθησαν στοιχεία από τη δράση του ΕΛΑΣ και την πρωτοπόρα, γεμάτη θυσίες δράση των κομμουνιστών.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα πολύτιμα συμπεράσματα που βγαίνουν από την εποποιία της δεκαετίας του 1940 για το σήμερα. Επισημάνθηκαν καταρχάς οι αξεπέραστες δυνατότητες που έχει ο οργανωμένος αγώνας του λαού, όταν αυτός αποφασίζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, χωρίς να αναμένει «σωτήρες» από το αστικό πολιτικό σύστημα.

Υπογραμμίστηκε ότι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον λαό βρίσκεται στην πάλη του ενάντια στο άδικο και την εκμετάλλευση. Αυτή η πάλη δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με την πρόταση του ΚΚΕ για μια άλλη κοινωνία κι εξουσία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η ομιλία κατέληξε στη σημερινή ανάγκη η εργατική τάξη και ο λαός να οργανωθούν και να παλέψουν για τα σύγχρονα δικαιώματα και τη ζωή τους, να εμποδίσουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να σταθούν συνολικά απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις και τη βάρβαρη πολιτική τους. Σε αυτές τις συνθήκες έγινε κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε επίπεδο με το ΚΚΕ, που αποτελεί την ασπίδα για το σήμερα, την ελπίδα για το αύριο.

Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του χωριού, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από τους μουσικούς Χρήστο Γκόντζο και Δημήτρη Πέππα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ