Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η αντιδραστική μεταρρύθμιση σε εξέλιξη

Το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πράξη εφαρμογής των αποφάσεων της Μπολόνια και της Πράγας. Ερχεται να πιστοποιήσει τη διάσπαση της ανώτατης εκπαίδευσης σε κύκλους, υποβαθμίζοντας το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών και εισάγοντας μια μορφή «τεταρτοβάθμιας» εκπαίδευσης, τα μεταπτυχιακά, όπου μεταφέρεται ουσιαστικά η ανώτατη εκπαίδευση. Παράλληλα, θέτει τις βάσεις για την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, ενώ σπρώχνει και τα ίδια τα ανώτατα ιδρύματα να λειτουργούν, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι πανεπιστημιακοί, που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα 48ωρη απεργία κι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας από τον Απρίλη, σημειώνουν ότι αναγκάζονται να βρουν χρηματοδότες, αν θέλουν να κάνουν έρευνα, ενώ σπρώχνονται να δημιουργήσουν κι οι ίδιοι επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτελέσουν ένα έργο, για το οποίο είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές.

Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της πόρτας των ΑΕΙ και ΤΕΙ στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει ξεκάθαρα τους στόχους της κυβέρνησης, να προωθήσει σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ την πλήρη ενσωμάτωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ορέξεις του κεφαλαίου. Απόφοιτοι ανειδίκευτοι, που θα σπρώχνονται στις διά βίου καταρτίσεις, σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις της «αγοράς» και καθηγητές όμηροι της αξιολόγησης και των επιχειρήσεων, θα είναι η εικόνα του αύριο.

Μια εικόνα, που, για να αποτραπεί, πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι: Φοιτητές, καθηγητές, σπουδαστές, υπάλληλοι, όλος ο λαός. Να βάλουν φρένο στην αντιδραστική λαίλαπα απαιτώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ