Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Δεν αλλάζει ο αντιαναπηρικός ρόλος των ΚΕΠΑ

Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τα «ψηφιακά ΚΕΠΑ»

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, για τα ΑμεΑ και την τροπολογία 1392 για τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και την κάρτα αναπηρίας, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το ψηφιακό κράτος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων υπογραμμίζει ότι η απλοποίηση των διαδικασιών δεν αλλάζει τον χαρακτήρα των ΚΕΠΑ ως σφαγείων, όπως έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των αναπήρων.

«Τα ΚΕΠΑ που ιδρύθηκαν με νόμο του ΠΑΣΟΚ, με τον πρώτο αντιασφαλιστικό νόμο του πρώτου μνημονίου τον Ιούλη του 2010 και εξελίχθηκαν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις, έχουν αναδειχθεί σε ένα βασικό μηχανισμό κατακρεούργησης θεραπειών, επιδομάτων και συντάξεων», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και ενδεικτικά αναφέρει:

  • Οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000. Επίδομα αναπηρίας παίρνουν γύρω στις 150.000, ενώ όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν τα ΚΕΠΑ, επίδομα αναπηρίας έπαιρναν 230.000. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ πριν από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ ήταν στο 14% του συνόλου των συνταξιούχων. Σήμερα έχουν μειωθεί κάτω από το 5% όταν το κράτος και η ΕΕ αναγνωρίζουν ότι στο σύνολο του πληθυσμού οι ανάπηροι είναι λίγο πάνω από το 10%.
  • Για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, που χτυπάει κυρίως νέα παιδιά, κατά κανόνα τα ΚΕΠΑ δίνουν χαμηλά ποσοστά αναπηρίας (40 έως 50%).
  • Οι καρκινοπαθείς μπορεί να πάρουν επίδομα ή σύνταξη τα πρώτα δύο χρόνια από την εμφάνιση του καρκίνου, όμως μετά κόβεται.
  • Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με διάφορα τεχνάσματα, όπως η αλλαγή κατηγορίας του αναπήρου, οι μικρές μειώσεις ποσοστών, η αλλαγή του προσδιορισμού «ανίκανου προς εργασία», χάνονται επιδόματα ή συντάξεις, ακόμα και η ασφαλιστική κάλυψη του αναπήρου.

«Ενα πρώτο δείγμα του ψηφιακού κράτους ένιωσαν στο πετσί τους τα ορφανά παιδιά με αναπηρία που με ένα κλικ του ποντικιού στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ, τους κόπηκε το επίδομα αναπηρίας επειδή έπαιρναν την "πλουσιοπάροχη" σύνταξη των 300 - 400 ευρώ των θανόντων γονιών τους.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας και η κάρτα αναπηρίας μπορεί να απαλλάξουν τους αναπήρους και τις οικογένειές τους από σημαντική ταλαιπωρία, όμως ούτε τα επιδόματα και τις συντάξεις θα αυξήσουν ούτε θα τα δώσουν σε όσους σήμερα δεν παίρνουν ενώ θα έπρεπε να παίρνουν. Πολύ περισσότερο, δεν θα προστατέψουν τους αναπήρους και τους χρόνιους πάσχοντες από το τσουνάμι της ακρίβειας και την ενεργειακή φτώχεια. Δεν θα τους προστατέψουν από την πανδημία που ξαναφουντώνει, πανδημία που τσάκισε ιδιαίτερα τα ΑμεΑ.

Αλλά, αλήθεια, μέσα σε αυτό το διαλυμένο και εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας που πάει να μπλοκάρει πάλι με το φούντωμα της πανδημίας, πού θα μπορούμε να βρούμε γιατρό για να μας φτιάξει τον ηλεκτρονικό φάκελο τον οποίο θα καταθέσουμε με "απλοποιημένες" βέβαια διαδικασίες για να εκτιμηθούμε από ΚΕΠΑ;».

«Ο ανάπηρος έχει ανάγκη πρώτα απ' όλα υπηρεσίες Υγείας και αποκατάστασης για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο, με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας, με ό,τι η επιστήμη έχει κατακτήσει, τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εχει ανάγκη από δωρεάν θεραπείες και τα τεχνολογικά βοηθήματα που η κατάστασή του επιβάλλει, όπως και επίδομα και σύνταξη για να μπορέσει να ζήσει σαν άνθρωπος αλλά ταυτόχρονα να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία του. Οι ικανοί προς εργασία ανάπηροι που μαραζώνουν σήμερα στα σπίτια τους χωρίς δουλειά με την κάρτα αναπηρίας στην τσέπη δεν πρόκειται να βρουν δουλειά αν δεν γίνουν προσλήψεις», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή, ενώ στηλιτεύει την αποπροσανατολιστική στάση της ΕΣΑΜΕΑ και τη στήριξη που προσφέρει στους σχεδιασμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ