Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα αμερικανική περιοδεία με καταγγελίες για την «επιθετική» Κίνα

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ θα συναντήσει ομολόγους του από όλη την περιοχή

Από την επίσκεψη του Μ. Μίλεϊ στην Ινδονησία

Copyright 2022 The Associated

Από την επίσκεψη του Μ. Μίλεϊ στην Ινδονησία
Στη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η οποία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ, ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, M. Μίλεϊ, κατηγόρησε την Κίνα ότι «τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα, οι Ενοπλες Δυνάμεις (της) γίνονται όλο και πιο αξιοσημείωτα επιθετικές», ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως υποστήριξε.

Από την Ινδονησία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αντ. Περκάσα, ο Μίλεϊ είπε ότι στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη «η Κίνα προσπαθεί να προβληθεί για τους δικούς της αυτοτελείς στόχους. Και αυτό είναι πάλι ανησυχητικό γιατί δεν κάνει τίποτα καλόβουλα (...) Προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της σε όλη την περιοχή. Και αυτό έχει πιθανές συνέπειες που δεν είναι απαραίτητα ευνοϊκές για τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί «στατιστικά σημαντικά» οι παρενοχλήσεις και οι αναχαιτίσεις αεροσκαφών της Ιαπωνίας, του Καναδά, των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ από κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα, ενώ αναφέρθηκε και «σε ανάλογα ισόποση» αύξηση «μη ασφαλών περιστατικών».

Ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων περιέγραψε την Ινδονησία ως χώρα με «κρίσιμη στρατηγικά σημασία για την περιοχή» και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να συνεργαστεί με την Τζακάρτα για «να αντιμετωπίσουμε μαζί οποιαδήποτε πρόκληση συνιστά η Κίνα».

Να σημειωθεί βέβαια ότι, την ίδια ώρα, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος, Γ. Γουιντόντο, αναχώρησε χτες για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου θα συναντήσει τον εκεί ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Μεταξύ άλλων, ο Μίλεϊ πρόκειται να συνεχίσει τις επαφές του και στην Αυστραλία, όπου θα συναντήσει ομολόγους του από όλη την περιοχή και - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - θα εστιάσει στην αναπτυσσόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και στην ανάγκη «διατήρησης ενός ελεύθερου, ανοιχτού και ειρηνικού Ειρηνικού».

Κίνα: Επιμένει για «ισχυρά μέτρα» σε περίπτωση επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Μίλεϊ, είπε ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που αποτελούν πρόκληση «για την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα», παραθέτοντας στοιχεία για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους αλλά και των βάσεών τους στο εξωτερικό, επαναλαμβάνοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να πάψουν να διαδίδουν την "κινεζική απειλή", να πάψουν να αναζητούν ενοχή της Κίνας και να μη χρησιμοποιούν τέτοια προσχήματα για την αναβάθμιση του δικού τους αμυντικού προϋπολογισμού και της στρατιωτικής τους ικανότητας».

Στο μεταξύ, ο Ζάο ρωτήθηκε και για τις «νέες, αυστηρότερες προειδοποιήσεις» που το Πεκίνο φέρεται να απηύθυνε στην Ουάσιγκτον, λόγω της πιθανής επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Δυτικά ΜΜΕ, όπως οι «Financial Times», μετέδωσαν - επικαλούμενα «άτομα που γνωρίζουν τις κινεζικές προειδοποιήσεις» - ότι αυτήν τη φορά «υπονοήθηκε» και «πιθανή στρατιωτική απάντηση».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ είπε ότι «η κινεζική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα στην αμερικανική τη σοβαρή μας ανησυχία για την πιθανή επίσκεψη της προέδρου Πελόζι στην Ταϊβάν και τη σθεναρή μας εναντίωση σε αυτή». Πρόσθεσε ότι «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί. Αν η αμερικανική πλευρά επιμείνει στην πραγματοποίηση της επίσκεψης, η κινεζική πλευρά θα λάβει σταθερά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», ενώ κατέληξε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες προκύψουν».

Σημειωτέον, επίσημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διαψεύσει την επίσκεψη Πελόζι. Την προηγούμενη βδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν, είπε ότι «οι στρατιωτικοί μας θεωρούν πως αυτή δεν είναι μια καλή ιδέα».

Τέλος, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε χτες ότι η Νότια Κινεζική Θάλασσα δεν πρέπει να γίνει «πάρκο για σαφάρι» χωρών από άλλες περιοχές του κόσμου, ούτε «αρένα μάχης» και ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Τα κράτη της περιοχής πρέπει να αφεθούν ελεύθερα να χειριστούν τα ζητήματα που δημιουργούνται, πρόσθεσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος ηγετών της AUKUS στις ΗΠΑ, με το βλέμμα στην Κίνα(2023-03-09 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη επίσκεψη ΜακΚάρθι στην Ταϊβάν(2023-01-26 00:00:00.0)
Η κρίση στην Ταϊβάν(2022-09-17 00:00:00.0)
«Παιχνίδια με τη φωτιά» με επίκεντρο την Ταϊβάν(2022-07-30 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για επίσκεψη Πελόζι παρά τις «προειδοποιήσεις» του Πεκίνου(2022-07-28 00:00:00.0)
Νέες προειδοποιήσεις από την Κίνα για την Ταϊβάν(2022-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ