Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνεται και σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών η αντιπαράθεση

Καθώς η αντιπαράθεση Ιράν - Ισραήλ εντείνεται σε όλα τα επίπεδα, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν «τρομοκρατικό δίκτυο» που συνδέεται με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, Μοσάντ.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το εν λόγω δίκτυο σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον «ευαίσθητης σημασίας χώρων» στο Ιράν. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Irna» ανέφερε ότι οι συλληφθέντες βρέθηκαν να έχουν στη διάθεσή τους υψηλής επικινδυνότητας εκρηκτικά όπλα, τα οποία κατασχέθηκαν. Δεν έγιναν γνωστά στοιχεία για τον αριθμό ή την εθνικότητα των συλληφθέντων, πέραν της πληροφορίας πως μπήκαν στο Ιράν μέσω του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Κατά καιρούς οι ιρανικές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη ξένων και ντόπιων πρακτόρων που φέρεται να δρουν για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, ιδίως της Μοσάντ. Αντίστοιχη ανακοίνωση είχε γίνει και τον περασμένο Απρίλη με τη σύλληψη τριών υπόπτων στη νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν και τον περσινό Ιούλη όταν ανακοινώθηκε η σύλληψη δικτύου πρακτόρων που δρούσε για λογαριασμό του Ισραήλ.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης κατηγορήσει το Ισραήλ για δολιοφθορά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και δολοφονίες Ιρανών επιστημόνων και αξιωματούχων.

Κινητικότητα στις σχέσεις Ιράν - Σαουδικής Αραβίας

Στο μεταξύ, καθώς σε εξέλιξη στην περιοχή βρίσκονται αντιφατικές διεργασίες, όξυνσης και «διαλόγου», ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (που αναμένεται σήμερα στην Αθήνα), δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει «επίσημα πολιτικές συνομιλίες με το Ιράν».

Αντίστοιχα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμίρ - Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι «την περασμένη εβδομάδα, λάβαμε ένα μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ (σ.σ. το οποίο έχει αναλάβει από πέρσι διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης), σύμφωνα με το οποίο η σαουδαραβική πλευρά είναι έτοιμη να μεταφέρει τις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο».

Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει 5 γύρους συνομιλιών στη Βαγδάτη από πέρυσι. Οι διαπραγματεύσεις αυτές, δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, ήταν «κυρίως σε επίπεδο ασφάλειας, και έχει σημειωθεί πρόοδος». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε «κανονικές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: Ακόμη δυνατή μία συμφωνία λέει ο Μακρόν

Το ίδιο διάστημα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, μολονότι δήλωσε απογοητευμένος για τις άκαρπες πλην μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι ακόμη εφικτή η αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας εφόσον επιτευχθεί «το συντομότερο δυνατόν». Η δήλωση του Μακρόν έγινε το Σάββατο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπρ. Ραϊσί.

Ο Μακρόν είπε στον Ιρανό ομόλογό του πως είναι ανάγκη να κάνει την ξεκάθαρη επιλογή να συνάψει τη συμφωνία «και να επανέλθει το Ιράν στην εφαρμογή των δεσμεύσεών του για το πυρηνικό του πρόγραμμα». Παράλληλα, ζήτησε επίσης την απελευθέρωση 4 Γάλλων πολιτών που, όπως είπε, «κρατούνται αυθαίρετα» στο Ιράν.

  • Στο μεταξύ, στους 22 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν την Παρασκευή στο νότιο Ιράν, ενώ τουλάχιστον ένας άνθρωπος φέρεται ως αγνοούμενος. Οι πλημμύρες έπληξαν πόλεις της περιοχής Εσταμπάν. Τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφονται στο Ιράν παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και συχνές πλημμύρες λόγω καταρρακτωδών βροχών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ αναμένει συμφωνία τις επόμενες μέρες(2022-09-02 00:00:00.0)
Στις 13 - 16 Ιούλη η περιοδεία Μπάιντεν(2022-06-15 00:00:00.0)
Επικίνδυνη όξυνση με νέα επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις(2021-04-13 00:00:00.0)
Παζάρια ΗΠΑ - Σ. Αραβίας - Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων(2017-11-18 00:00:00.0)
Ικανοποίηση σε Τεχεράνη, προβληματισμός στο Τελ Αβίβ(2013-10-03 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι(2009-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ