Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΒΡΟΣ
Για πέμπτη μέρα φλέγεται το δάσος της Δαδιάς

Eurokinissi

Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις δίνουν πάνω από 300 άνδρες της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει από την περασμένη Πέμπτη το μοναδικής βιοποικιλότητας δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Εβρου.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, του Στρατού και των δασεργατών να επικεντρώνονται στη διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών στο νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ μέτωπο της φωτιάς έφτασε χτες Δευτέρα μέχρι την Εθνική οδό, με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας - Λαγυνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έχει κατακάψει περισσότερα από 25.000 στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς, ένα μοναδικό πευκόδασος και καταφύγιο άγριων ζώων όπου απαντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (μαυρόγυπας, όρνιο και ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Η κοινότητα Δαδιάς της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου, όπως και οι κοινότητες Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού κηρύχθηκαν χτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς, ενώ το βράδυ της Κυριακής οι αρχές έδωσαν εντολή απομάκρυνσης για όσους είχαν μείνει στο χωριό Δαδιά, μετά την προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που είχε προηγηθεί.


Επίσης, την Κυριακή, λίγο πριν από τις 9 μ.μ., η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο απομακρύνθηκε και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Ολυμπος».

Σε ετοιμότητα για να συνδράμουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, με τον δήμαρχο Σουφλίου, Π. Καλακίκο, και τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, Δ. Πέτροβιτς, απαιτήθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ να διατεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για τον περιορισμό και την κατάσβεση και να επιταχθεί το σύνολο των μηχανημάτων και του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Επίσης, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης και της γύρω περιοχής λόγω της αποπνικτικής κατάστασης που επικρατεί στην ατμόσφαιρα και απαιτήθηκε να γίνουν άμεσα μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αν χρειαστεί να δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό, ενώ τονίστηκε ακόμα πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Από την πλευρά τους, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Εμποροϋπάλληλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ κάλεσαν με κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη τους και όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητά τους να συνδράμουν για ό,τι απαιτηθεί και παράλληλα τόνισαν πως η περιβαλλοντική καταστροφή του πάρκου της Δαδιάς και οι συνέπειές της αφορούν το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών του νομού.

Στο σημείο κλιμάκιο του ΚΚΕ


Στο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ. Εκεί συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σουφλίου, Π. Καλακίκο, ενώ στη συνέχεια συζήτησε με δασεργάτες αλλά και κατοίκους του χωριού.

Οπως τόνισε σε δηλώσεις του στο σημείο ο Λεωνίδας Στολτίδης, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να παρουσιάσει μια επίπλαστη εικόνα για την κατάσταση αλλά και να κρύψει το πραγματικό αίτιο αυτής της μεγάλης καταστροφής.

«Αυτό που η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν προετοιμασία», τόνισε, «είναι η αποδιάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πως στους 4 εναπομείναντες δασοφύλακες αναλογούν 800.000 στρέμματα δάσους». Επίσης, αναφέρθηκε στα φράγματα της περιοχής, που ενώ θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στο έργο της πυρόσβεσης αυτά είναι άδεια από νερό λόγω ανύπαρκτης συντήρησης, και πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση για την πρόληψη ήταν ελάχιστη και δεν κάλυψε το προφανές, την ανάγκη αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες φτιάχνονται τελευταία στιγμή από τους δασεργάτες προκειμένου να φράξουν τον δρόμο της φωτιάς για να μη φτάσει σε χωριά.

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως αν και υπάρχει δυνατότητα με βάση την επιστήμη για ολιστική προσέγγιση πρόληψης ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, «η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος την περιοχή, το πλούσιο δάσος απέναντι σε οποιαδήποτε δολιοφθορά είτε εμπρησμό είτε καιρικό φαινόμενο και βέβαια ανοιχτό σε οποιεσδήποτε ορέξεις έρχονται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία έχουνε εκφραστεί τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή και για μέρος του δάσους».

Ακόμα, αναφέρθηκε στη δύσκολη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες, που την ίδια ώρα που τα εναέρια μέσα προσφέρουν λίγα λόγω της έντονης πυκνότητας του δάσους και το γεγονός ότι η φωτιά είναι έρπουσα, αυτοί δύσκολα μπορούν να την προσεγγίσουν ενώ δεν έχουν λυθεί και ζητήματα σίτισης και στέγασής τους.

«Αυτό ονομάζει η κυβέρνηση προετοιμασία... Είναι όντως προετοιμασία να αφήσει στο έλεος τους κατοίκους, τις περιουσίες τους και το δάσος;», αναρωτήθηκες χαρακτηριστικά ο ίδιος και κάλεσε τον λαό να μην ανεχτεί πλέον αυτόν τον εμπαιγμό, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για την προστασία των δασών είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που δίνονται για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και να απαιτήσει, βγαίνοντας στο προσκήνιο, μέτρα ουσιαστικής αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ακυρωθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην καμένη Δαδιά(2023-11-07 00:00:00.0)
Να σταματήσει η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εντός κρίσιμων βιότοπων(2023-11-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2023-09-02 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες απο πυρκαγιές(2022-08-12 00:00:00.0)
Περιοδεία του ΚΚΕ και σήμερα σε Εβρο και Ροδόπη(2021-01-14 00:00:00.0)
Καθ οδόν: Στο δάσος της Δαδιάς(2001-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ