Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ οδόν: Στο δάσος της Δαδιάς

Ο Εβρος, αυτή η ξεχασμένη από την πολιτεία γωνιά της Ελλάδας, είναι τόσο όμορφη, που αξίζει κανείς να την επισκεφθεί, για να θαυμάσει τις απέραντες φυσικές ομορφιές, τα όμορφα τοπία του, την πλούσια βλάστησή του, τον απέραντο ποταμό Εβρο και τα μοναδικά στο είδος τους πουλιά, που υπάρχουν εδώ.

Το δάσος της Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η καλύτερη, όμως, εποχή για παρατήρηση πουλιών στο δάσος είναι η άνοιξη, οπότε υπάρχει μεγάλη ποικιλία πουλιών - αποδημητικών και μη. Το καλοκαίρι προτείνεται η επίσκεψη στο δάσος και το παρατηρητήριο να γίνεται είτε νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα, λόγω της ζέστης. Το φθινόπωρο είναι επίσης μια καλή εποχή για να επισκεφθεί κανείς γενικά τον Εβρο. Εμείς επισκεφθήκαμε τον Εβρο στις αρχές του Οκτώβρη και περάσαμε δύο πολύ όμορφες μέρες σε μία από τις ωραιότερες και αξιολογότερες, θα λέγαμε, γωνιές αυτής της ακριτικής περιοχής της Ελλάδας, το δάσος της Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου, στο οποίο θα σας ξεναγήσουμε για λίγο.

Στην καρδιά

Στο μέσο του νομού Εβρου, στην καρδιά μιας δασοσκέπαστης έκτασης, βρίσκεται το δάσος Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου.

Αυτή η γωνιά της θρακικής γης υπήρξε ανέκαθεν σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά. Σήμερα αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγιά τους σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Τριάντα έξι είδη ημερόβιων αρπακτικών (από τα 38 που υπάρχουν στη γηραιά ήπειρο) έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή. Από αυτά μερικά περνούν από εδώ όταν μεταναστεύουν και ξεχειμωνιάζουν στο δάσος Δαδιάς, ενώ τα 19-20 είδη φωλιάζουν στο δάσος, αφού βρίσκουν κατάλληλα μέρη, τροφή, αλλά και την ησυχία που έχουν ανάγκη κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους.


Από τους τέσσερις γύπες που υπάρχουν στην Ευρώπη, ο μαυρόγυπας, το όρνιο και ο ασπροαράπης, αναπαράγονται σ' αυτό το δάσος. Ο γυπαετός, το τέταρτο είδος, επισκέπτεται μερικές φορές την περιοχή. Τρέφονται αποκλειστικά με ψοφίμια, ωστόσο το κάθε είδος τρέφεται με διαφορετικά μέρη του ψοφιμιού.

Εδώ βρίσκεται η τελευταία στην Ελλάδα αποικία του σπάνιου αρπακτικού μαυρόγυπα. Η περιοχή αυτή μαζί με την περιοχή της Εξτρεμαδούρας της κεντρικής Ισπανίας, φιλοξενούν τους τελευταίους πληθυσμούς του μαυρόγυπα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από το 1980 άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα προστασίας στο Δάσος Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου, παρατηρήθηκε ανάκαμψη του πληθυσμού του μαυρόγυπα, ο οποίος από το 1997 αριθμεί πλέον 90 - 100 άτομα.

Η φύση

Το ενδιαφέρον όμως που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του δάσους δεν εξαντλείται στην παρουσία των αρπακτικών πουλιών. Το τοπίο και η βλάστηση όλης της περιοχής χαρακτηρίζονται από έντονη ποικιλομορφία. Εκτεταμένα δάση πεύκων και δρυών εναλλάσσονται με ρεματιές, μικρά χωράφια, βοσκότοπους: ένα μωσαϊκό βιότοπο, όπου φιλοξενούνται πολλά ζώα και φυτά. Μόνο στην προστατευόμενη περιοχή έχουν καταγραφεί 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων και 48 είδη θηλαστικών!

Στο χωριό Δαδιά (14 χιλιόμετρα από το Σουφλί) λειτουργεί Οικοτουριστικό Κέντρο, που διαθέτει ξενώνα με 60 κλίνες, υπάρχει επίσης Κέντρο Ενημέρωσης, όπου πραγματοποιούνται μόνιμα προβολές ταινιών. Ο επισκέπτης παρακολουθεί σε βίντεο για αρκετή ώρα τοπία από την περιοχή και διάφορα αρπακτικά και ερπετά πριν τα δει ζωντανά και από κοντά από το παρατηρητήριο.

Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το Οικοτουριστικό Κέντρο λειτουργεί υπό αυστηρή προστασία κλειστό παρατηρητήριο, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μοναδικό θέαμα των αρπακτικών που έρχονται στην ταΐστρα, όπου οι φύλακες ρίχνουν νεκρά ζώα για τους γύπες. Η μεταφορά στο παρατηρητήριο γίνεται με πούλμαν της Δημοτικής Επιχείρησης Δαδιάς.


Από το Οικοτουριστικό Κέντρο προς το καταφύγιο ξεκινούν αρκετά μονοπάτια. Ακολουθώντας τα φτάσαμε στην κορυφή του λόφου Γκίμπρενα, ή στο Κάψαλο - το υψηλότερο σημείο της προστατευόμενης περιοχής (620μ) από όπου χαρήκαμε την πανοραμική θέα της γύρω περιοχής.

Στην κορυφή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παλιό παραδοσιακό χωριό της Λευκίμμης (6 χιλ. από την Εθνική οδό, διασταύρωση Προβατώνα). Ακολουθώντας το οικοτουριστικό μονοπάτι επισκεφθήκαμε τα αξιοθέατα του χωριού, όπως την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 16ο αιώνα.

Αλλη μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία είναι οι Κατρατζήδες (9 χιλ. από τη Δαδιά), όπου υπάρχει χώρος αναψυχής που προσφέρει δυνατότητες άθλησης, περιήγησης, υπαίθριας παρασκευής φαγητού, καθώς και διαμονής. Εδώ κάτω από τα αιωνόβια δέντρα, είναι ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Δαδιάς «Η Γερακίνα», όπου οι γυναίκες προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση του Εβρου, παρασκευάζοντας θαυμάσιες πίτες ψημένες στα κάρβουνα και άλλες παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, αλλά και να μπορέσουν να έχουν κάποιο χαρτζιλίκι τους. Από το συνεταιρισμό μπορεί κανείς να προμηθευτεί χειροποίητα ζυμαρικά (τραχανά άσπρο και ξινό, χυλοπίτες, κουσκούσι και το χωριάτικο φύλλο πίτας.

Στο δρόμο του μεταξιού


Νομίζουμε ότι θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στη φημισμένη για τα κουκουλάρικα μεταξωτά της πόλη του Σουφλίου, για τα πολύ καλά διατηρημένα αρχοντικά της με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους, για τα μουσεία μεταξιού. Εδώ στην πόλη, στο αρχοντικό Κουρτίδη (19ου αιώνα) παρουσιάζεται η ιστορία του μεταξιού από τη μακρινή Κίνα, όπου ανακαλύφθηκε τυχαία το μετάξι το 3000 π.Χ. και φτάνει ως τις μέρες μας. Η έκθεση αποτελείται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό και παραδοσιακά αντικείμενα σχετικά με τη σηροτροφία και τη μεταξουργία.

Στον κεντρικό δρόμο της πόλης, η μεγαλύτερη απόσταση του οποίου είναι καλυμμένη από καλντερίμι (καλντερίμι λένε εκεί τον στρωμένο με πέτρες δρόμο) βρίσκεται και το εμπορικό κέντρο του Σουφλίου. Στις δύο πλευρές του δρόμου υπάρχουν καλά τακτοποιημένα καταστήματα με όμορφα κεντήματα και εργόχειρα από μετάξι.

Εκτός από τα καταστήματα με τα μεταξωτά, μπορεί κανείς να αγοράσει τα περίφημα θρακιώτικα λουκάνικα, τον περίφημο τελεμέ Θράκης, το φημισμένο καβουρμά, τη γνωστή «μπάμπω», τη Θρακιώτικη μπουγάτσα κ.ά.



Ε.Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ