Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Μίλερ και οι συλλήψεις

Γράφαμε σχετικά και τις προάλλες, αλλά, μια και μας «τσίγκλησε» ο νέος Αμερικανός «ανθύπατος» στη χώρα μας, αποφασίσαμε να επανέλθουμε. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, σχετικά με τη «17 Νοέμβρη», όπου δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, δήλωσε προχθές ο Τ. Μίλερ, στις ΗΠΑ, αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, υπήρξε λίστα και προσαγωγές υπόπτων. Και όσο από προσαγωγές και λίστες, δεν πάσχουν οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Προφανώς, όμως, ο κ. Μίλερ εννοεί τους 1.017 - σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης - που κρατούνται, για βδομάδες τώρα, στις αμερικανικές φυλακές και όχι κάποιες προσαγωγές.

Μπορεί, λοιπόν, να μας εξηγήσει, με ποια κατηγορία κρατούνται ακόμη οι άνθρωποι αυτοί; Εάν δεν τους έχει απευθυνθεί κατηγορία - όπως γνωρίζουμε εμείς - με ποια δικαιολογία παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι και πόσο δημοκρατικό είναι να αφαιρείται για βδομάδες η προσωπική ελευθερία του οποιουδήποτε ανθρώπου; Γιατί κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Πενσυλβάνια - όπως έγραψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς - και όχι σε απλές φυλακές; Ποιες είναι οι συνθήκες κράτησής τους; Ανακρίνονται ή όχι και σε ποιες συνθήκες; Κι επειδή μπορεί εμείς να θεωρηθούμε προκατειλημμένοι, παραθέτουμε ορισμένες από τις σχετικές καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας: Πολλοί συλληφθέντες δεν είχαν καν πρόσβαση σε δικηγόρους, ενώ η μεταχείριση που είχαν ήταν χειρότερη από εκείνη καταδικασμένων εγκληματιών.

Αυτά τα ολίγα...

Πρωτοφανές...

Οπως ανακοίνωσε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «θα γίνει μια ειδική συζήτηση, την προετοιμασία της οποίας ο πρωθυπουργός ανέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση».

Μπα! Είκοσι χρόνια εξουσίας ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και υπάρχει ακόμη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που θα συνεδριάσει ειδικώς το Υπουργικό Συμβούλιο; Για δέστε κάτι πράγματα...

«Αλυτοι λογαριασμοί»

Οπως είχαν προειδοποιήσει, οι αγρότες της Θεσσαλίας ξεκινούν - με δυναμικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του μήνα - ένα νέο «κύκλο» κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις πρώτες γραμμές του αγώνα θα βρεθούν οι βαμβακοπαραγωγοί, που φέτος, με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ, δέχονται καίριο πλήγμα στο εισόδημά τους, καθώς πουλούν το προϊόν τους σε χαμηλότερη τιμή από πέρσι και, μάλιστα, ένα μέρος της παραγωγής τους το διαθέτουν χωρίς να πληρώνονται την επιδότηση, με αποτέλεσμα να το πουλούν στο 1/4 της τιμής! Δυναμικά αναμένεται να συμμετέχουν και οι καπνοπαραγωγοί που απειλούνται με αφανισμό, αλλά και οι σιτοπαραγωγοί, που ακόμα δεν πήραν τις αποζημιώσεις για τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε πέρσι η ξηρασία.

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν «άλυτους λογαριασμούς» με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κι έχουν «δεσμευτεί» ότι τις διαφορές τους με την πολιτική της θα τις «λύσουν» στους δρόμους του αγώνα. Ας το 'χει υπόψη του αυτό ο νέος υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς - οι δυο μη ανασχηματισθέντες υφυπουργοί το ξέρουν καλά, αλλά έχουν την αυταπάτη ότι μπορούν να ξεγελάσουν τον αγροτικό κόσμο με ψεύτικες υποσχέσεις και ανέξοδα ταξίματα - ο οποίος, αν και «πέρασε» κάποτε από αυτό το χώρο, μπορεί να «ξέχασε» τι σημαίνει «αγροτική ξεροκεφαλιά»...

Πάλι καινούρια βιβλία

Αντε πάλι από την αρχή. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην αλλαγή πεντακοσίων (500) βιβλίων του Δημοτικού και του Γυμνασίου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οταν αυτό ολοκληρωθεί θα αλλάξουν και τα βιβλία του Λυκείου. Και δε λέμε, βέβαια, πως είναι καλά τα σημερινά βιβλία, αλλά δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τις πολλές και έντονες - τουλάχιστον - αμφιβολίες και επιφυλάξεις μας και για το περιεχόμενο των καινούριων. Χώρια, που αυτή η συχνή αλλαγή χιλιάδων και χιλιάδων βιβλίων τα τελευταία χρόνια, κάθε άλλο παρά βοηθά τους μαθητές, ενώ συνοδεύεται και από έντονα φαινόμενα ρουσφετολογίας, από τη στιγμή της παραγγελίας τους μέχρι την εκτύπωσή τους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, «λείπουν 4.000 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας και 1.000 από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ πάνω από 200 τίτλοι βιβλίων των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων δεν έχουν ακόμη σταλεί».

Φαίνεται πως θα στείλουν μια και καλή τα νέα βιβλία...

ΒΙΒΛΙΟ
Ποίησης αποφθέγματα

Βράδυ της περασμένης Πέμπτης έστειλαν (οι εκδόσεις «ύψιλον») και μονορούφι ήπιε και ξανάπιε η υπογράφουσα το «λάλον ύδωρ» της γλώσσας, το «μάννα» του πνεύματος, τα αποστάγματα της «επαναστατικής» σοφίας που αναβλύζουν από το «Σηματολόγιον» του Οδυσσέα Ελύτη. Το πανέμορφο βιβλιαράκι κυκλοφόρησε με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννηση (2/11/1911) του μέγα ποιητή του «Αξιον Εστί» και άλλων θαυμάτων. Για την ιστορία σημειώνουμε ότι το «Σηματολόγιον», που πρωτοεκδόθηκε το 1977 και ανατυπώθηκε το 1980 («Ερμείας»), αποτελούσε μια συλλογή σαράντα τεσσάρων «ρήσεων» του Ελύτη στη «Μαρία Νεφέλη» (1978). Η παρούσα, όμως, έκδοση του «Σηματολογίου» υλοποιεί το σχεδιασμό - με κοσμήματα και αρχιγράμματα - που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο ποιητής για την έκδοση του «Σηματολογίου» από τον «Αστερία» το 1974 (η έκδοση δεν πραγματοποιήθηκε). Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει σαράντα πέντε «ρήσεις» (42 από τη «Μαρία Νεφέλη» και τρεις από άλλα έργα του).

Προϊδεάζοντας τον αναγνώστη μας για την «ευλογία» που μπορεί να λάβει από τη λακωνική σοφία της ποίησης του Ελύτη, αντιγράφουμε μερικές ρήσεις του «Σηματολογίου». Ρήσεις διαχρονικής, παντοτινής, οικουμενικής και πανανθρώπινης αξίας, αλλά και ρήσεις που εκπλήσσουν με το επίκαιρο νόημά τους. Στον καιρό της «νέας τάξης» και σ' όσους κατά πώς τους συμφέρει ορίζουν και νομοθετούν ποιος είναι «τρομοκράτης», ο Ελύτης απαντά: «Οταν ακούς "τάξη"/ ανθρώπινο κρέας μυρίζει». «Ο τρομοκράτης/ είναι ο άξεστος/ των θαυμάτων». «Μια νομοθεσία/ εντελώς άχρηστη/ για τις Εξουσίες/ θα 'τανε αληθινή/ σωτηρία», για κάθε λαό και άνθρωπο. Για τη δική τους σωτηρία και τις αναγκαίες προϋποθέσεις της μιλά ο ποιητής: «Θα πρέπει/ να δημιουργούμε/ αντισώματα/ και για/ την ευθύνη». Γιατί, «Δυστυχώς/ και η Γη/ με δικά μας έξοδα/ γυρίζει». Κι «Αν δε στηρίξεις/ το ένα σου πόδι/ έξω απ' τη Γη/ ποτέ σου/ δε θα μπορέσεις/ να σταθείς επάνω της». «Κάνε άλμα/ πιο γρήγορο/ από τη φθορά». Κι «Αν είναι/ να πεθάνεις/ πέθανε/ αλλά κοίτα να γίνεις/ ο πρώτος πετεινός/ μέσα στον Αδη», για το αυριανό «ξύπνημα» του πάνω κόσμου...


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τζόκερ»

- Τέσσερα δισ.

κληρώνουνε

εμπρός ποιος

θα τα πάρει;

- Ασε, εμάς

μας κλήρωσαν

η ΟΝΕ και το «ζωνάρι»

κι αυτοί

που μας αργάζουνε

αράδα το τομάρι!

*

- Τέσσερα δισ.

στις τσέπες σας,

απίστευτη

χαρτούρα...

- Ασε εμείς

κερδίσαμε «τράκες»

γερές και «κούρα»

και βάρη απροσμέτρητα

επάνω στην καμπούρα!

*

- Τέσσερα δισ.

αν πιάσετε

τους αριθμούς

τους έξι...

- Ασε εμείς

ποντάραμε, τα ρέστα

έχουμε παίξει,

στα «νούμερα»

που εκλέξαμε

χωρίς μια στάλα σκέψη!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Συμεών Μπορίσοφ Σαξ - Κομπουργκότσκι

Δύσκολες μέρες για πρώην μονάρχες: ο Συμεών Μπορίσοφ Σαξ -Κομπουργκότσκι - ο πρώτος πρώην βασιλεύς που έγινε πρωθυπουργός σε μια ευρωπαϊκή χώρα - όχι μόνον είδε την προ μόλις τεσσάρων μηνών ουρανομήκη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται μέσα στις 100 ημέρες που ασκεί την εξουσία, αλλά την Πέμπτη που πέρασε είδε πάνω από 12 χιλιάδες Βούλγαρους να κατεβαίνουν στους δρόμους της Σόφιας απαιτώντας παραίτηση της κυβέρνησής του. Μιλάμε για ένα δακρύβρεχτο δράμα, αντάξιο λατινοαμερικάνικης σαπουνόπερας ή... ελληνικού δελτίου ειδήσεων.

Πέρα από φτηνά αστεία, η πλήρης απομυθοποίηση της παράδοξης πολιτικής φιγούρας του Συμεών έχει σαφή αίτια. Ο «πλήρης Θατσερισμός» στην οικονομική πολιτική (εφημερίδα «Novinar», 2/11), με την αύξηση 60% του φόρου επί της περιουσίας - κινητής και ακίνητης - την αύξηση των τιμών των φαρμάκων 6%, των τσιγάρων 10%, των καυσίμων και των τροφίμων επίσης κάπου 10%, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων - διάβαζε του ξεπουλήματος - και των απολύσεων από κρατικές και μικρές επιχειρήσεις, ο «σφιχτός προϋπολογισμός» του επόμενου χρόνου που προοιωνίζεται ακόμα χειρότερο, για τους φτωχούς και μικρομεσαίους, μέλλον (εφημερίδα «24 Chassa», 2/11) τα λένε όλα. Ακόμη και ο βουλευτής του Εθνικού Κινήματος Συμεών ο Β'Εμίλ Κοσλούκοφ ομολογεί (στην «Troud», 02/11): «Δεν έχουμε θέσεις, ούτε προτεραιότητες, ούτε πρόγραμμα».

Για το λαό που υπέφερε τα πάνδεινα από τις αγρίως δεξιές πολιτικές του Ιβάν Κοστόφ τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο. Οι χιλιάδες των δασκάλων, ανθρακωρύχων, εργατών, συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων φώναζαν, μεταδίδει το Βουλγαρικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο, «όχι στη φτώχεια, τη μιζέρια και την ανεργία», ζητούσαν «αξιοπρεπείς μισθούς κι όχι απολύσεις», μίλαγαν για «ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης», «δημόσια υγεία». Αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον ο Συμεών και οι άνθρωποι στην κυβέρνησή του - πρώην στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ακραιφνείς εθνικιστές, θεωρητικοί της Δεξιάς και διεφθαρμένοι τεχνοκράτες - θα ακούσουν...


Μπ. Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ