Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Σοβαρές ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης. Η πρόσφατη πυρκαγιά στον Αγ. Βασίλειο Ρεθύμνου αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική με τα γνωστά προβλήματα που έχει σε μέσα και προσωπικό λόγω της υποχρημαδότησής της και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ξεκίνησε, ήδη, με πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, κ.α.), τόσο σε κατοικημένες, βιοτεχνικές όσο και σε ορεινές και δύσβατες περιοχές.

Οπως επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην πρόσφατη Επερώτησή της προς τον περιφερειάρχη, εξαιτίας της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης διατηρούνται και στους τέσσερις νομούς οι μεγάλες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, με οξυμένα τα ζητήματα της υποστελέχωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών, του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, των ελλείψεων σε μέσα προστασίας των εργαζομένων, των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές (π.χ. Ηράκλειο, Αγιος Νικόλαος), των ακάλυπτων αναγκών για αναβάθμιση πυροσβεστικών κλιμακίων (π.χ. Σητείας, Ιεράπετρας, Σπηλίου, Μοιρών) σε πυροσβεστικούς σταθμούς και δημιουργία νέων.

Ενδεικτικά και μόνο από το σύνολο των ελλείψεων η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ότι στο Ηράκλειο λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, διαπιστώνεται αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος πυρασφάλειας κ.τ.λ., ενώ όλα τα οχήματα του νομού στελεχώνονται με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Επιπλέον τα οχήματα της ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου είναι απαρχαιωμένα (μόνο 6 οχήματα είναι κάτω των 10 ετών, ενώ υπάρχουν μόνο 4 οχήματα χωρητικότητας άνω των 2,5 τόνων νερού). Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των πυροσβεστών όσο και για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Μαζί με αυτά, το υπάρχον κτίριο που στεγάζονται η ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου, η ΠΕΠΥΔ Κρήτης, το ΠΕΚΕ Κρήτης και ο 1ος ΠΣ Ηρακλείου ανεγέρθηκε πριν από 40 περίπου χρόνια και σήμερα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τις αυξημένες ανάγκες της υπηρεσίας σε χώρους όσο και την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στα Χανιά, μόνο για τις βάρδιες επιφυλακής απαιτούνται 4 αξιωματικοί σε 24ωρη βάση, ενώ για το σύνολο των αναγκών της υπηρεσίας υπάρχουν μόλις 7. Ακόμη, δεν υπάρχει ειδικό καλαθοφόρο όχημα για την παρέμβαση σε υψηλά κτίρια εντός πόλης.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου παραμένει το χρόνιο αίτημα για μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο που να καλύπτει τις ανάγκες, ενώ το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο, όπως και οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, που δεν επαρκούν. Τα ίδια ισχύουν και στην περιοχή της Σητείας, μολονότι είναι η πιο ξηροθερμική περιοχή της Κρήτης μαζί με την περιοχή της Ιεράπετρας και συντρέχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τους δυνητικούς κινδύνους πυρκαγιάς, π.χ. λειτουργούν ο ΑΗΣ της ΔΕΗ Αθερινόλακκου, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σητείας και είναι εγκαταστημένα - σχεδόν σε όλη την έκταση του δήμου - αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα στα φαράγγια της περιοχής (Ρίχτη, Ζάκρου, Χοχλακιές κ.ά.). Επιπλέον, παραμένει το αίτημα για αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας και Ιεράπετρας, όπως και για δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στα βορινά χωριά Σητείας και στο Παλαίκαστρο και η ανάγκη για τοποθέτηση και συντήρηση νέων κρουνών, δεξαμενών σε δασικές εκτάσεις, εντός του αστικού ιστού, οδικού δικτύου, όπως κατά καιρούς έχουν υποδειχθεί από τις υπηρεσίες.

Τα ίδια και στο Ρέθυμνο, με τις ελλείψεις και τις ακάλυπτες ανάγκες αναβάθμισης των πυροσβεστικών κλιμακίων, μολονότι ειδικά τα νότια του νομού έχουν πληγεί από επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι - μέσα στην αντιπυρική περίοδο και ενώ στο παρελθόν έχει ξεσπάσει πυρκαγιά - το φοινικόδασος του Πρέβελη δεν έχει καθαριστεί, ενώ όπως καταγγέλλεται δεν υπάρχει ούτε ένα έργο πυροπροστασίας ή υποδομές πυρόσβεσης κατά μήκος του, μεγαλώνοντας έτσι τον κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ