Σάββατο 16 Ιούλη 2022 - Κυριακή 17 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παράλληλες ενδοαστικές κρίσεις

Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι ενδοαστικές αντιθέσεις σε Ιταλία και Βρετανία μετά την επιλογή των απερχόμενων πρωθυπουργών για παραίτηση.

Στη Ρώμη είχαμε την Πέμπτη 14 Ιούλη την απόφαση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να παραιτηθεί με πρόσχημα την καταψήφιση, από τους βουλευτές του συγκυβερνώντος «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», του πακέτου μέτρων υποτιθέμενης «ελάφρυνσης» της ακρίβειας.

Μετά την άρνηση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να κάνει δεκτή την παραίτησή του, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI να εμφανιστεί στις 20 Ιούλη στο Κοινοβούλιο είτε επιμένοντας στην παραίτηση είτε ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης (συσπειρώνοντας τα αστικά κόμματα γύρω από την κυβέρνησή του σε μια κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, όπως συμβαίνει παράλληλα και σε άλλες χώρες της ΕΕ).

Εάν ο Ντράγκι επιμείνει στην απόφαση για παραίτηση ο Πρόεδρος Ματαρέλα θα αναγκαστεί είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, ή να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν άλλον αξιωματούχο που θα μπορούσε να διεκπεραιώσει τον ρόλο υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι την κατάρτιση και έγκριση νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Κούρσα ηγεσίας στους Συντηρητικούς της Βρετανίας

Το ίδιο διάστημα αυξάνονται η κινητικότητα και τα παζάρια στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να παραιτηθεί μόλις βρεθεί και ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του στις 5 Σεπτέμβρη.

Πληροφορίες των «Τάιμς του Λονδίνου» ανέφεραν την Παρασκευή πως ο ίδιος δεν προτιμά να αναλάβει τα ηνία του κόμματος και της κυβέρνησης ο (ινδικής καταγωγής) νυν υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, καλώντας τους υποψήφιους για την ηγεσία των Συντηρητικών να υποστηρίξουν άλλα άτομα, όπως π.χ. την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η πρώτη και τελευταία τηλεμαχία των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία των Συντηρητικών είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής στο κανάλι Channel 4 μεταξύ των Ρίσι Σουνάκ, Πένι Μόρντοντ, Λιζ Τρας, Κέμι Μπέιντενοκ και Τομ Τούγκενχατ.

Την Πέμπτη είχε προηγηθεί μια ακόμη ψηφοφορία από τους βουλευτές των Συντηρητικών, κατά την οποία ο Ρίσι Σουνάκ βγήκε πάλι πρώτος με 101 ψήφους και ακολούθησαν η πρώην υπουργός Αμυνας Πένι Μόρντοντ με 83 ψήφους, η Λιζ Τρας με 64, η Κέμι Μπέιντενοκ με 49 ψήφους και ο Τομ Τούγκενχατ με 32 ψήφους.

Το τελικό δίδυμο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία μεταξύ των περίπου 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος με επιστολική ψήφο σε όλη τη χώρα. Τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων πάντως έβλεπαν ως φαβορί για την πρωθυπουργία την Πένι Μόρντοντ, επειδή εμφανίζεται πιο δημοφιλής στη βάση του κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδεικνύεται το τελικό ζευγάρι υποψηφίων των Συντηρητικών (2022-07-20 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ψηφοφορίες (2022-07-19 00:00:00.0)
Οκτώ οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία των Συντηρητικών (2022-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ