AFP or licensors |
Ο Μπάιντεν με την ισραηλινή ηγεσία |
Ο Μπάιντεν, που θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούτ Αμπάς, στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, επιβεβαίωσε τάχα πως στηρίζει τη λύση των δύο κρατών λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του «παραμένει η καλύτερη», αν και παραδέχθηκε πως δεν είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον...
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που θα μεταβεί αύριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, επανέλαβε τη «σταθερή» δέσμευση των Αμερικανών «στην ασφάλεια του Ισραήλ», ενώ είπε πως ετοιμάζεται να λάβει πληροφορίες για τις ισραηλινές δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας, μεταξύ των οποίων το σύστημα «Σιδηρούς Θόλος», που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, αλλά και ένα νέο σύστημα απόκρουσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών με ακτίνες λέιζερ που αποκαλείται «Σιδηρά Ακτίνα».
Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο ισραηλινό «Κανάλι 12» και μεταδόθηκε χτες, εκτόξευσε απειλές κατά του Ιράν λέγοντας πως επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει βία έναντι της Τεχεράνης, ως «τελευταίο μέσο», προκειμένου να το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Πέταξε στη συνέχεια το «μπαλάκι» στο Ιράν λέγοντας πως είναι στο χέρι του να αποφασίσει εάν θέλει να κλείσει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ερωτηθείς εάν έχει πάρει δέσμευση από την ισραηλινή ηγεσία πως δεν θα ενεργήσει δίχως να ειδοποιήσει τις ΗΠΑ σε περίπτωση απόφασης για επίθεση στο Ιράν απέφυγε να το συζητήσει.
Νωρίτερα, στη διάρκεια της πτήσης από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που συνοδεύει μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο Μπάιντεν, κάλεσε το Ιράν να «αδράξει την ευκαιρία» και να συμφωνήσει στο σχέδιο για συμφωνία σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Για το ίδιο θέμα παρέμβαση έκανε και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ακόμη παράθυρο ευκαιρίας, ανοικτός χώρος, ώστε το Ιράν να αποφασίσει εντέλει να αποδεχθεί τη συμφωνία που συνέβαλε να καταρτιστεί, αλλά ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα».
Σε μια άμεση απάντηση ο Πρόεδρος του Ιράν, Ε. Ραϊσί, δήλωσε: «Αν οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων σε χώρες της περιοχής έχουν στόχο να ενισχύσουν τη θέση του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. Ισραήλ) και να εξομαλύνουν τις σχέσεις του με κάποιες χώρες, οι προσπάθειες αυτές δεν θα φέρουν ασφάλεια». Δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί στενά «όλες τις εξελίξεις» στην περιοχή και ότι η χώρα του «θα απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο στην παραμικρή κίνηση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητάς της», ενώ επισήμανε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει από τη «δίκαιη και λογική» στάση της στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.
Στο μεταξύ, την Τρίτη στην Τεχεράνη συναντήθηκαν ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ Εσλαμί, και ο αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Rosatom», Νικολάι Σπάσκι, συζητώντας τρόπους διεύρυνσης της διμερούς πυρηνικής συνεργασίας για ειρηνικούς σκοπούς. Επίσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί στις 19/7 επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Τεχεράνη όπου συγκαλείται τριμερής Σύνοδος Κορυφής (συμμετέχει και η Τουρκία) για τη Συρία.
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για την ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης εντός του 2022, όπου συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Καζακστάν, η Κιργισία, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επιλογή του Ιράν να συμμετάσχει τον Αύγουστο σε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στη Νότια Αμερική, και δη στη Βενεζουέλα, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα.