Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνουν κινήσεις ενίσχυσης των θέσεών τους

Διαπραγματεύσεις για ΝΑΤΟική βάση στην Αλβανία

Ο Αλβανός πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο Πρόεδρο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Copyright 2022 The Associated

Ο Αλβανός πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο Πρόεδρο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες βρέθηκε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο οποίος είχε αναγγείλει από μέρες ότι «σύντομα θα επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις σχετικά με την πρότασή μας (...) για την εγκατάσταση ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο νέο λιμάνι του Δυρραχίου».

Στη συνάντηση με τον Ράμα, ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε τη «στρατηγική σημασία» των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και ότι «εκτιμάμε την αφοσίωση της Αλβανίας στην προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας σε όλη την περιοχή».

Ανακοινώθηκε ακόμα ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν «για τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και τη συνεχή στήριξη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο». Αλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον Μάη ο Ράμα είχε αναφερθεί και στη ναυτική βάση στο Πασαλιμάν (180 χλμ. νότια των Τιράνων), συνδέοντας και εκείνη με επισημάνσεις για την ανάγκη «να έχει το ΝΑΤΟ μια ναυτική βάση στην Αλβανία».

Βουλγαρία: Διακομματικό «ναι» στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, η Βουλή της Βουλγαρίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (195 υπέρ και μόλις 11 κατά) τα πρωτόκολλα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ετσι, την ώρα που εντείνονται ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις στη χώρα, εμποδίζοντας μέχρι τώρα τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, σχεδόν όλα τα αστικά κόμματα - παρά τις υπαρκτές αποχρώσεις στη στάση απέναντι στη Ρωσία - τάχθηκαν υπέρ της νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήταν το φιλορωσικό «Αναγέννηση».

Ο εκπρόσωπος του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (ΡΡ - του υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού Κ. Πετκόφ) Μπ. Μπέλεφ υποστήριξε ότι η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην «ασφάλεια» της Ευρώπης, ενώ ο Α. Σλάβοφ από τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» μίλησε για «στρατηγική αλλαγή» στην «ευρωπαϊκή ασφάλεια», ως «αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία». Το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ), που έφυγε από την κυβέρνηση Πετκόφ πριν ενάμιση μήνα, συμβάλλοντας στην πτώση της, υπερθεμάτισε, με τον εκπρόσωπό του Α. Μιχαΐλοφ να σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απλά στρατιωτική συμμαχία, αλλά «μια νέα στρατηγική αντίληψη». Από το αντιπολιτευόμενο GERB-UDF η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα χαρακτήρισε θετικό το ότι «αντί να αποδυναμώνεται το ΝΑΤΟ και ο δημοκρατικός κόσμος, ο Πούτιν ενδυναμώνει το ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά ενώ αναμένεται η παράδοση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στο GERB, μετά την αποτυχία του ΡΡ να διασφαλίσει κυβερνητική συνεργασία με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το GERB έχει δηλώσει πάντως ότι θα επιστρέψει την εντολή, ενώ άγνωστο μένει ποια θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην οποία μπορεί να δοθεί εντολή σχηματισμού μετά.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ δήλωσε ότι «η γοργή και άκαρπη εξάντληση της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης πριν τα τέλη Ιούλη ουσιαστικά τερματίζει τις δραστηριότητες της κυβέρνησης και της Βουλής, και πολλά σημαντικά θέματα μένουν ανεπίλυτα».

Βόρεια Μακεδονία: Στη Βουλή η ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού»

Σήμερα έχει προγραμματιστεί στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με την ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού» με τη Βουλγαρία, που θα άρει το βέτο της Σόφιας στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων (άρα και των Τιράνων), προκειμένου να προχωρήσει η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνεδρίαση θα παραστεί και θα μιλήσει και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ έγκριση της πρότασης ζήτησε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κέιτ Μπερνς, μιλώντας για «μια απόφαση που, όσο δύσκολη κι αν είναι, είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας».

Ο πρωθυπουργός Ντ. Κοβάτσεφσκι, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), που τάσσεται υπέρ της πρότασης «συμβιβασμού», είπε χτες ότι αναμένει από τους βουλευτές να θέσουν ως προτεραιότητα την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας.

Από την πλευρά του VMRO - DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο πρωτοστατεί στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της ευρωενωσιακής πρότασης, ο ηγέτης του Χρ. Μίτσκοσκι χαρακτήρισε «φάρσα» τη σημερινή συνεδρίαση και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος που προβλέπει η πρόταση (για την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας κ.λπ.). Ισχυρίστηκε δε ότι το κόμμα του θα αποσύρει το αίτημα για πρόωρες εκλογές αν η κυβέρνηση απορρίψει την πρόταση της ΕΕ. «Ναι, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά μόνο αν λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις από την άλλη πλευρά ότι οι διμερείς συμφωνίες δεν θα είναι μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου».

Στο μεταξύ, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν τα ονόματα και τηλέφωνα βουλευτών του SDSM, με συστάσεις του τύπου «πες τους να μην προδώσουν τον λαό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ