Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος και δεσμεύσεις για «ενίσχυση της άμυνας»

Η νίκη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Φ. Κισίντα για «ενεργότερη δράση υπέρ της άμυνας» της χώρας σφράγισαν τις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Ιαπωνία, για την ανάδειξη των 125 από τις συνολικά 248 έδρες της Ανω Βουλής (Γερουσίας), δύο μόλις μέρες μετά τη δολοφονία του Σίνζο Αμπε, πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη του LDP.

To LDP κέρδισε 63 από τις 125 έδρες για τις οποίες έγιναν οι εκλογές, ενώ το σύμμαχό του κόμμα Komeito πήρε άλλες 13.

Ιαπωνικά ΜΜΕ υπογράμμιζαν ότι μετά τις εκλογές ενισχύονται ακόμα περισσότερο τα κόμματα που τάσσονται υπέρ μιας άμεσης συνταγματικής αναθεώρησης, για δραστικότερη ενίσχυση της δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων. Η σχετική διαδικασία βέβαια έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού με την Κίνα και την ενίσχυση της στρατιωτικής και ευρύτερης συμμαχίας με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που «ανησυχούν» για την ανέλιξη του Πεκίνου.

Στο μεταξύ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ από τη Νοτιοανατολική Ασία, επέλεξε να κάνει σύντομη επίσκεψη στο Τόκιο για να εκφράσει προσωπικά τα συλλυπητήριά του για τον Αμπε, αλλά και για να τονίσει ότι «οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι κάτι παραπάνω από σύμμαχοι, είμαστε φίλοι».

Στο Τόκιο κατέληξε όμως χτες και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, μετά από σειρά άλλων επαφών στην περιοχή και με στόχο να συζητήσει με την κυβέρνηση Κισίντα τη διμερή συνεργασία και στον Ινδο - Ειρηνικό, στη σκιά της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας αλλά και του στενού συντονισμού Μόσχας - Πεκίνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ