Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Κούρσα» διαδοχής με υποσχέσεις για μείωση φόρων...

...και για κλιμάκωση της επίθεσης στο απεργιακό δικαίωμα

Μεγαλώνει η λίστα των στελεχών των Συντηρητικών που διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία στη Βρετανία, αντανακλώντας εντεινόμενες διεργασίες στο εσωτερικό της αστικής τάξης, με φόντο τη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και τα παζάρια που συνεχίζονται πάνω στην εφαρμογή και τις συνέπειες του Brexit, τις προβλέψεις για ύφεση και παραπέρα «απογείωση» του πληθωρισμού κ.ο.κ.

Ηδη 11 στελέχη διεκδικούν την αρχηγία των Συντηρητικών, μεταξύ των οποίων η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, η οποία υπόσχεται άμεση μείωση φόρων - τάχα για να βοηθήσει τους «πολίτες με το κόστος διαβίωσης» - και διατήρηση «σκληρής» γραμμής απέναντι στη Ρωσία.

Ως φαβορί μεταξύ των υποψηφίων εμφανίστηκε αρχικά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρ. Σούνακ, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει πυρά από τους αντιπάλους του για τις επιδόσεις του στην οικονομία κ.ά.

Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Υγείας Τζ. Χαντ, ο πρώην υπουργός Υγείας και Οικονομικών Σ. Τζάβιντ, καθώς και ο υπουργός Μεταφορών Γκρ. Σαπς, ο οποίος μάλιστα για άλλη μια φορά έσπευσε χτες να επιτεθεί στα συνδικάτα και το απεργιακό δικαίωμα, διατυμπανίζοντας ότι «ως πρωθυπουργός, θα στεκόμουν απέναντι στα συνδικάτα και θα έκανα πιο δύσκολο το να κρατούν τη χώρα μας σε ομηρία».

Αφορμή για τις νέες αντεργατικές δηλώσεις ήταν η χτεσινή απόφαση του Συνδικάτου Μηχανοδηγών Τρένων (ASLEF) για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους που έχουν μείνει παγωμένοι από το 2019.

Παράλληλα εκατοντάδες μισθωτοί στον τομέα των μεταφορών, μέλη του Συνδικάτου Μεταφορών TSSA (Transport Salaried Staffs Association) ενέκριναν πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις, λίγες βδομάδες μετά τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στους βρετανικούς σιδηρόδρομους και το λονδρέζικο μετρό από το κλαδικό Συνδικάτο RMT.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, η λεγόμενη «Επιτροπή 1922» του Συντηρητικού Κόμματος ανακοίνωσε χτες τον τρόπο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν επισήμως σήμερα και οι υποψήφιοι θα πρέπει να στηρίζονται από τουλάχιστον 20 βουλευτές. Οι πρώτες δύο ψηφοφορίες στην κοινοβουλευτική ομάδα προγραμματίζεται να γίνουν αύριο και μεθαύριο, ενώ θα συνεχιστούν μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι. Ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το κλείσιμο εργασιών της Βουλής στις 21/7.

Στην επόμενη φάση της διαδικασίας, τα 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφιοτήτων, ενώ ο νέος ηγέτης του κόμματος θα ανακοινωθεί το αργότερο ως τις 5 Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακός αγώνας σε νοσοκομεία και μεταφορές (2023-07-21 00:00:00.0)
Τα βλέμματα στον ...Τσέχο Πρόεδρο (2009-10-07 00:00:00.0)
Φαβορί ο Χάουαρντ (2003-10-31 00:00:00.0)
«Ο πόλεμος των Τόρις» (2001-06-20 00:00:00.0)
Εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας (2000-01-15 00:00:00.0)
Προεδρικές εκλογές χωρίς πάθος (1995-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ