Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
31η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ραντεβού στις Νηές!

Με σύνθημα «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ετσι γράφεται η Ιστορία!» ξεκινάει αύριο, Πέμπτη, και ολοκληρώνεται την Κυριακή

Από το περσινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Λέσβο
Από το περσινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Λέσβο
Το αγωνιστικό - αντιιμπεριαλιστικό συναπάντημα της ΚΝΕ στις Νηές της Μαγνησίας ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στέλνοντας ακόμα μια φορά δυνατά το μήνυμα «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ετσι γράφεται η Ιστορία!».

Αυτό το σύνθημα θα ακουστεί δυνατά από χιλιάδες νεανικά στόματα, σε μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές αναμετρήσεις που διεξάγονται και προετοιμάζονται στη γειτονιά μας.

Μάλιστα, αυτό το μήνυμα θα σταλεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού στη φετινή Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση θα πάρουν μέρος οι Γενικοί Γραμματείς 4 Κομμουνιστικών Κομμάτων, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού, του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚΕ φυσικά, καθώς και αντιπροσωπείες 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης: Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών από την Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας από τη Σερβία, Σουηδική Κομμουνιστική Νεολαία και Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

Το μήνυμα που στέλνει η Κατασκήνωση της ΚΝΕ, γίνεται από τα ίδια τα πράγματα επίκαιρο, μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών και φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Αλλά και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι οι αναβαθμισμένοι ρόλοι στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που αναλαμβάνει η Ελλάδα, πάνε μαζί με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, τους εκβιασμούς για μια ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.


Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, κλιμακώνει την πολεμική εμπλοκή της χώρας, για το συμφέρον της ελληνικής αστικής τάξης, στηρίζοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας με έμψυχο και άλλο στρατιωτικό υλικό στις μονάδες ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, στέλνοντας οπλισμό στην Ουκρανία, στηρίζοντας τον πολεμικό σχεδιασμό με τις βάσεις και τις άλλες ΝΑΤΟικές υποδομές στη χώρα μας.

***

Αυτά τα θέματα βάζουν στην ατζέντα της λαϊκής και νεολαιίστικης πάλης η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση, το πρόγραμμά της, το πολιτικό της περιεχόμενο, η μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου.

Η Θεσσαλία, άλλωστε, που φιλοξενεί την Κατασκήνωση, αποτελεί τα τελευταία χρόνια, με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, άλλη μια απόδειξη της επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.

Εχουμε και λέμε: Στο Στεφανοβίκειο βρίσκεται η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού από το 2018, ενώ από τον Μάρτη του 2019 οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μόνιμη παρουσία εκεί, μαζί με ελληνικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεκπαιδεύονται. Από την πρώτη στιγμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία έφυγαν από το Στεφανοβίκειο για την Πολωνία 12 επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών απέναντι στη Ρωσία. Στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι συμμετέχουν σε μια σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό.

Αλλά και στη Λάρισα προχωρά η «αναβάθμιση» των εκεί στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η αεροπορική βάση θεωρείται απαραίτητη για τις ΗΠΑ, που ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας σειράς υποδομών μέσα στην 110η Πτέρυγα Μάχης, με σκοπό να εγκατασταθούν εκεί τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα «Global Hawk».

Η άλλη όψη αυτής της βαρβαρότητας είναι το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, που δαπανά το κράτος κάθε χρόνο για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, την ώρα που ο λαός στενάζει και στη Θεσσαλία.

Είναι το μαρτύριο της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» πληρώνει ακριβά τα τρόφιμα, χωρίς καμία σιγουριά για την ποιότητά τους, ενώ με τον πόλεμο οι ελλείψεις βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την επιβίωσή της.

***

Ταυτόχρονα, ομάδες κατασκηνωτών θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο νησί Τρίκερι και να αντλήσουν δύναμη, περηφάνια, πείρα μα πάνω απ' όλα γνώση και διδάγματα, από την Ιστορία που έγραψαν οι εξόριστες αγωνίστριες και αγωνιστές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ, από το 1947 ως το 1953. Γυναίκες καθημερινές, απλές, που δεν κακομοιριάσανε ούτε σταυρώσανε μοιρολατρικά τα χέρια. Αντίθετα, με την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών, με τη δυναμική της ταξικής πάλης, κατόρθωσαν να επιβιώσουν οργανώνοντας μια ολόπλευρη ζωή με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης.

Ακόμα, στον χώρο της Κατασκήνωσης θα συναντηθούν και θα κάνουν συζητήσεις μαθητές και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, θα «οπλιστούν» με πείρα από την πλούσια δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα και θα συζητήσουν για το πώς θα δυναμώσει η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των νέων στη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο.

Συνολικά, το μεγάλο αυτό αντάμωμα θα δώσει κουράγιο, περισσότερη δύναμη και αισιοδοξία, ώστε οι νέοι και οι νέες που προβληματίζονται, που αγωνιούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις και τον ρόλο της Ελλάδας, που θέλουν να παλέψουν για έναν δίκαιο, όμορφο κόσμο, με τους λαούς να ζουν αδελφωμένοι, ειρηνικά, να πάρουν τη ζωή και το μέλλον στα χέρια τους, να μπουν πιο αποφασιστικά στον αγώνα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»! Για τον σοσιαλισμό!

Ραντεβού λοιπόν από αύριο στις Νηές!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org