Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Να μην περάσει το νομοσχέδιο διάλυσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
  • Αμεση αντίδραση με απεργιακές κινητοποιήσεις από πανεπιστημιακούς και φοιτητές

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Χτες τα ξημερώματα κατατέθηκε στη Βουλή ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, αύριο Πέμπτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Επί ποδός όμως βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα για να αντιπαλέψει αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Χτες οι πανεπιστημιακοί προχώρησαν στις πρώτες τους προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον του.

Γιατί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Πιάνει το νήμα από τη νομοθεσία για την Ανώτατη Εκπαίδευση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και την συγκεντρώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο, που δημιουργεί μια ακόμα πιο διευρυμένη αγορά εκπαιδευτικών προϊόντων και υπηρεσιών πολλών ταχυτήτων. Ενισχύεται έτσι περαιτέρω το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που οικοδομείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα καταφέρεται νέο χτύπημα στα πτυχία, μέσα από την πανσπερμία τίτλων σπουδών που θα μπορούν να παρέχονται. Φέρνει ουσιαστικά τη διάλυση του ενιαίου επιστημονικού χαρακτήρα των σπουδών, την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, διευρύνει το κυνήγι πιστοποιήσεων και προσόντων που θα αποτιμώνται «μπακαλίστικα» σε πιστωτικές μονάδες, για φοιτητές και αποφοίτους. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή περιλαμβάνεται και νέα διάταξη που εξοστρακίζει την πιστοποίηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από τις προπτυχιακές σπουδές στις καθηγητικές σχολές.

Συγκέντρωση στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη
Αυτό το μοντέλο του επιχειρηματικού πανεπιστημίου θέλει να υπηρετήσει και με το νέο μοντέλο διοίκησης που φέρνει, το οποίο έχει συναντήσει πλήρη και ομόφωνη αντίδραση από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η κυβέρνηση δεν το κρύβει ότι τα Συμβούλια Διοίκησης θα έχουν στόχο να διευρύνουν παντοιοτρόπως την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Το πνεύμα του νομοσχεδίου εξάλλου διαπνέεται από τη σταδιακή αποκοπή των ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και την υποκατάστασή της με έσοδα από τα δίδακτρα και προσφορά «εκπαιδευτικών προϊόντων», ξενόγλωσσων, χειμερινών, θερινών, κατάρτισης κ.λπ., αλλά και από προγράμματα και υπηρεσίες ειδικά σχεδιασμένα για τις επιχειρήσεις, ακόμα και από συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ απευθείας σε διάφορα εταιρικά σχήματα.

Στο ίδιο πνεύμα θέλει να στρέψει και το σύνολο των πανεπιστημιακών, όπως φάνηκε από την ανοιχτή επιστολή που τους απηύθυνε η υπουργός Παιδείας, όπου λίγο - πολύ τους έλεγε ότι με τον νέο νόμο τούς δίνεται η δυνατότητα να... διευρύνουν τις αποδοχές τους μέσα από μια σειρά προγραμμάτων. Μαζί με όλα τα παραπάνω εισάγονται νέες μορφές «ελαστικής» απασχόλησης για διδάσκοντες και ερευνητές με κύρια πηγή χρηματοδότησης την ...αυτοχρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων! Εισάγονται αγοραία κριτήρια για την επιστημονική εξέλιξη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, για την προώθηση του πρότυπου καθηγητή - επιχειρηματία αντί του καθηγητή - ερευνητή - δασκάλου.

Σε ρόλο χειροκροτητή του επιχειρηματικού πανεπιστημίου θέλει δε να βάλει και τους φοιτητές στήνοντας ένα «παραμάγαζο» δίπλα στο Συμβούλιο Διοίκησης και προσπαθώντας να εμφανίσει ότι αυτό θα τους εκπροσωπεί, θέλοντας να υποβαθμίσει τον ρόλο των φοιτητικών συλλόγων.

Κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με ομόφωνη απόφασή της, η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, ΠΟΣΔΕΠ, κάλεσε για χτες τους συλλόγους - μέλη της να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο - πλαίσιο. Πολλοί Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας, απεργία ή αποχή από διδακτικά κι ερευνητικά καθήκοντα.

Στην Αθήνα, πανεπιστημιακοί και άλλοι διδάσκοντες κι ερευνητές στα ιδρύματα, μαζί με φοιτητές, συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων το μεσημέρι στα Προπύλαια και διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι ο νόμος - πλαίσιο που φέρνει διάλυση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης απορρίπτεται!

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι Σύλλογοι ΔΕΠ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ που κατατέθηκε στη Βουλή. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

Οπως τόνισε ο Ηλίας Κονδύλης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ, οι καθηγητές και οι φοιτητές δήλωσαν την πλήρη τους αντίθεση στο σύνολο του κατατεθειμένου νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ και ζητούν την άμεση απόσυρσή του, καθώς «επιταχύνει και ολοκληρώνει μια 20ετή πορεία ιδιωτικοποίησης των κατ' όνομα δημόσιων πανεπιστημίων, δηλαδή ολοκληρώνει την πλήρη μετατροπή τους σε πανεπιστήμια - ΑΕ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο νόμος - πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων, την εμπορική εκμετάλλευση όλων των δομών του πανεπιστημίου και την παραγωγή έρευνας κατά παραγγελία των επιχειρήσεων. «Και προφανώς», συνέχισε, «όλο αυτό το σύστημα της επιχειρηματικότητας επιτηρείται από ένα νέο πλαίσιο διοίκησης, ιδιωτικοοικονομικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό.

Το πανεπιστήμιο το οποίο χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα υπηρετεί τη δημοκρατική του αποστολή, δηλαδή την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, και την παραγωγή νέας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας η οποία θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις κερδοσκοπικές ανάγκες του κεφαλαίου».

Οι ερευνητές, οι διδάκτορες και οι φοιτητές ξεκαθάρισαν πως θα κλιμακώσουν τις από κοινού κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας το να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης.

  • Σε διαδικτυακή σύσκεψη - συζήτηση των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Ιδρύματος, με θέμα τον νέο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατατέθηκε στη Βουλή. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. (zoom meeting ID 5832416129).

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org