Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΣΚ... εναντίον θερινού σινεμά!

Το ότι τα θερινά σινεμά αποτελούν πολιτιστικό «είδος» προς εξαφάνιση είναι γεγονός αναμφισβήτητο τα τελευταία χρόνια. Εξίσου αναμφισβήτητη είναι η ευθύνη της πολιτείας, η οποία δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να αφήνει ένα κομμάτι γνήσιας ελληνικής λαϊκής κουλτούρας να μετατρέπεται σε μάντρες αυτοκινήτων, σούπερ μάρκετ ή σκουπιδότοπους.

Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται πως η πολιτεία αποφάσισε να δώσει κι αυτή ένα κατευθείαν «χεράκι» στην καταστροφή. Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων, οι μπουλντόζες του υπό ιδιωτικοποίηση Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων είναι έτοιμες να κατεδαφίσουν τον παλιό θερινό κινηματογράφο «Ελενα», στην οδό Αντιφύλου 147, στου Ζωγράφου, καταφεύγοντας στην «κλασική» πλέον εύκολη λύση για την κατασκευή σχολείου.

Η Ενωση, απευθυνόμενη με ανακοίνωσή της σε όλους τους αρμόδιους, αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι ο κινηματογράφος «Ελενα» είναι κινηματογράφος τέχνης, «είναι σχολειό και δεν κατεδαφίζεται ένα σχολείο για να γίνει ένα άλλο». Και συνεχίζει με το προφανές: «Μπορούσε ο ΟΣΚ να βρει άλλο οικόπεδο για σχολείο και όχι τους θερινούς κινηματογράφους, διότι είναι μια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, σε μας γεννήθηκε και εξακολουθεί να υπάρχει... Είναι απαράδεκτο να γεννιούνται (σ.σ. τα θερινά σινεμά) σε άλλες χώρες και εδώ που γεννήθηκε ο θερινός, να πεθαίνει».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται, πως ο πρώτος θερινός κινηματογράφος δημιουργήθηκε σε μια μάντρα στην πλατεία Συντάγματος το 1916 και αγαπήθηκε από το λαό. Τέλος, η Ενωση ζητά την αναστολή της κατεδάφισης του «Ελενα» και να σταματήσει η τακτική των εύκολων λύσεων για την ανεύρεση οικοπέδων από τον ΟΣΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ