Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πανελλαδικό κλείσιμο στις 13 του Μάρτη

Κάτω από την πίεση των ΕΒΕ, οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων αποφάσισαν την πανελλαδική κινητοποίηση

Με κλείσιμο των μαγαζιών και των βιοτεχνιών τους στις 13 του Μάρτη που θα συνοδευτεί και με άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως αποκλεισμό εφοριών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών απαντάνε στη νέα φορολογική επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση οι ΕΒΕ. Αυτό ανακοίνωσαν χτες οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράσταση της Ενωσης στον αγώνα των ΕΒΕ.

Η απόφαση των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ πάρθηκε κάτω από την πίεση που δέχονται από τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος και έρχεται μετά από μια σειρά αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη με αποφάσεις κλαδικών ή τοπικών ομοσπονδιών, εμπορικών συλλόγων και άλλων οργανώσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές, ενώ και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ έχει εξαγγείλει για αύριο, 6 του μήνα, αποκλεισμό εφοριών και την Τετάρτη, 13 του μήνα, συγκέντρωση με αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, εξάλλου, δεν έκρυψαν ούτε οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίοι, μεταφέροντας τα μηνύματα που φθάνουν από τη βάση, μίλησαν για έντονη αγανάκτηση και αβεβαιότητα που υπάρχει στους μικρούς κύρια επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη.

Μακριά από τη βάση των ΕΒΕ

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλιας όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Μότσος, αποσιώπησαν σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης το κλίμα αγωνιστικού αναβρασμού που υπάρχει, δεν ανέφεραν ούτε λέξη για την απόφαση των ΕΒΕ της Αττικής. Μάλιστα, ο Χρ. Φώλιας δεν έκρυψε την...«αντιπάθειά» του για μορφές κινητοποιήσεων όπως συγκεντρώσεις, πορείες και αποκλεισμοί, θυμίζοντας γνωστές αντιδραστικές θέσεις που κατά καιρούς έχει υποστηρίξει και ο ίδιος. Οπως είπε χαρακτηριστικά «δε θα γίνουν διαδηλώσεις, δε θα κλείσουμε δρόμους, δε θα αναρτήσουμε πανό»! Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μια σειρά πράγματα, όπως για «αδυναμία» να πράξει το αυτονόητο, «αυθαιρεσία» και «παράβαση κοινοτικών οδηγιών» σε ζητήματα φορολογίας, αποσιωπώντας συστηματικά την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και εξαντλώντας την κριτική του στο λογιστικό μέρος της φορομπηχτικής πολιτικής. Αποσιώπησε, δηλαδή, το γεγονός ότι και η νέα φορομπηχτική επέλαση που δέχονται οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και βιοτέχνες και από κοντά και οι αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά είναι άρρηκτα δεμένη με τις εντολές που προέρχονται από το διευθυντήριο της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου για ανακατανομή των εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και για την παραπέρα αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για μια «χωρίς αρχές και στόχους φορολογική επίθεση, η οποία οφείλεται στην αδυναμία της πολιτείας να διεκπεραιώσει τους ελέγχους». Επίσης, έκανε λόγο για ομηρία των μικρών επιχειρήσεων απέναντι στη φορολογική αρχή, ενώ αιχμές εναντίον των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους άφησε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων. Επίσης, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δώσει τα χειρότερα δείγματα γραφής για τις προθέσεις της, ο Χρ. Φώλιας επανέλαβε για λογαριασμό των δήθεν εκατοντάδων χιλιάδων μικρεμπόρων τα περί καλόπιστου διαλόγου με την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι σ' αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη μια ακόμα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να σταματήσει τη φοροδιαφυγή, όπου κι αν αυτή συντελείται, αποσιωπώντας σε κάθε περίπτωση τη νόμιμη φοροδιαφυγή που προέρχεται από τα μεγάλα εισοδήματα και τα προνόμια, φορολογικά και άλλα, που μοιράζει απλόχερα η κυβέρνηση στις μεγάλες επιχειρήσεις νομιμοποιώντας αυτή τη φοροδιαφυγή.

Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι απέδειξαν ότι δεν περιμένουν τις αποφάσεις των συμβιβασμένων πλειοψηφιών συνδικαλιστικών ηγεσιών, για να κατέβουν στους δρόμους και να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους. Βγήκαν μπροστά από αυτές τις ηγεσίες και έδειξαν το δρόμο του αγώνα, εξαναγκάζοντας στην ουσία αυτές τις ηγεσίες, αφού βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων να βγουν και να βάλουν δημόσια την υπογραφή τους -κι αυτή με μασημένα λόγια και μισές αλήθειες - κάτω από αγωνιστικές αποφάσεις που έχουν ήδη πάρει τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, κι αυτό για να σώσουν το συνδικαλιστικό τους προφίλ. Οι ΕΒΕ θα είναι εκεί και αύριο στους αποκλεισμούς των εφοριών -παρ' όλο που αποσιωπήθηκε στη χτεσινή συνέντευξη- και την επόμενη Τετάρτη και για όσο χρειαστεί για να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη για το πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων στις 16 Σεπτέμβρη(2013-09-08 00:00:00.0)
Ζητούνται νέες θυσίες(2008-05-17 00:00:00.0)
Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις(2002-07-17 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στο κλείσιμο των καταστημάτων(2001-05-09 00:00:00.0)
Εξήγγειλε κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη(1999-07-16 00:00:00.0)
Στη βάση η απόφαση για κινητοποιήσεις(1997-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ