Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

Σε ευρώ θα υποβάλλονται οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2002, ενώ τα σχετικά ποσά θα αναγράφονται στις δηλώσεις υποχρεωτικά με δυο τουλάχιστον δεκαδικά ψηφία. Στις οδηγίες για τη συμπλήρωση του ειδικού, ανασχεδιασμένου από φέτος, εντύπου περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

  • Η αρχική εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση, για όσους τηρούν βιβλία Β` κατηγορίας, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο που προκύπτει (χρεωστική, μηδενική ή πιστωτική) από την 1η Ιούλη 2002 θα υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου Taxinet και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιβλία Γ` κατηγορίας) η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ ξεκίνησε από την 1η Γενάρη. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν ο φορολογούμενος κατοικεί σε νησί που δεν υπάρχει ΔΟΥ ή αποτελεί εποχιακή επιχείρηση μπορεί να στείλει τη δήλωση με συστημένη επιστολή στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμη ή ανακριβή δήλωση ή δεν υποβάλλουν δήλωση. Για πιστωτική, μηδενική ή χρεωστική δήλωση μέχρι 3 ευρώ το πρόστιμο διαμορφώνεται από 117 μέχρι 1.170 ευρώ, που κατά τη διοικητική επίλυση της διαφοράς μπορεί να μειωθεί στο ένα τρίτο. Επίσης εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης με ποσό για πληρωμή συνεπάγεται προσαύξηση 2,5% για κάθε μήνα με ανώτατο όριο το 200%.
  • Οι προθεσμίες υποβολής για δηλώσεις που υποβάλλονται στις ΔΟΥ ξεκινούν 20 μέρες μετά τη λήξη της φορολογικής περιόδου και για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι την 5η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ