Συνεχίζονται τα παρασκηνιακά παζάρια για το ζήτημα της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα να προσπαθούν να επωφεληθούν από την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση.
Η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και σε αυτό το «μέτωπο», στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ.
Το θέμα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών θα μπορούσε να αποφασιστεί τις επόμενες δύο βδομάδες, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Star», επικαλούμενη τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ι. Καλίν.
Υπάρχουν σχέδια να συζητηθούν η μεταφορά σιτηρών και το άνοιγμα ενός ασφαλούς διαδρόμου κατά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στις 8/6, επιβεβαίωσε ο Καλίν, τονίζοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας: «Ολα αυτά τα θέματα θα αποφασιστούν στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Τουρκία τις επόμενες 1-2 βδομάδες και μετά από αυτό η Τουρκία θα έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό έργο για την πρόληψη μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».
Να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει υιοθετήσει τη ρωσική επιχειρηματολογία για τις ευθύνες της Ουκρανίας και των δυτικών κυρώσεων, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να αναφέρει πως ένα από τα εμπόδια για τη διέλευση πλοίων από την Οδησσό είναι οι νάρκες που έχει τοποθετήσει η Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα και ένα άλλο οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στα ρωσικά πλοία στον τομέα της ασφάλισης και η αδυναμία εξυπηρέτησής τους σε διεθνή λιμάνια.
«Νομίζω ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα και το γεγονός ότι όλα είναι αλληλένδετα, καθιστά τη διαπραγμάτευση ιδιαίτερα περίπλοκη», είπε ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.
«Εάν η Ουκρανία βρει χρόνο να ξεκινήσει την αποναρκοθέτηση των λιμανιών ή την παροχή ασφαλούς ναυσιπλοΐας, τότε η Ρωσία θα είναι έτοιμη να βοηθήσει στη συνοδεία πλοίων φορτωμένων με σιτηρά στα διεθνή ύδατα», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.
Η δε Πολωνία, που επιδιώκει μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και προωθεί σχέδια καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης» με το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ενδέχεται να παίξει ρόλο και στο ζήτημα της μεταφοράς σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.
Η Πολωνία σκοπεύει να γίνει οικονομικός κόμβος για μια ανεξάρτητη Ουκρανία, «θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ήδη από σήμερα» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι. Ανέφερε ότι η ΕΕ ζήτησε από την Πολωνία να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και η πολωνική κυβέρνηση έθεσε τους όρους της: «Λαμβάνουμε κεφάλαια από την ΕΕ για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα και να βελτιώσουμε τις υποδομές που θα μας επιτρέψουν να εξάγουμε σιτηρά και αγαθά από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και άλλες χώρες».
Εξάλλου, αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται αρκετές συμφωνίες μεταξύ των υπουργείων Πολωνίας και Ουκρανίας, οι οποίες, αφενός, θα βοηθήσουν την Ουκρανία και, αφετέρου, θα δώσουν οικονομική ώθηση στην Πολωνία, είπε ο Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας πως πρόκειται για συμφωνίες που αφορούν και την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Είπε ότι η χώρα του αναπτύσσει επίσης ενεργή συνεργασία με την Ουκρανία στον στρατιωτικό τομέα και πως τώρα η Πολωνία επικεντρώνει τις προσπάθειές της «στην αποκατάσταση της ειρήνης, της ασφάλειας και της κανονικής οικονομικής ζωής το συντομότερο δυνατό».
Ενδεικτική των ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών παιχνιδιών είναι και η περίπτωση της Λευκορωσίας, η οποία θα μπορούσε να είναι μια από τις διεξόδους με διακίνηση ουκρανικών σιτηρών μέσω του εδάφους της. Ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία και σίγουρα ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο θα διαπραγματευόταν σκληρά.
Η Λευκορωσία έχει το ίδιο πλάτος σιδηροδρόμων με την Ουκρανία, που κληρονόμησε από τη σοβιετική εποχή - σε αντίθεση με την Πολωνία - και πριν τις κυρώσεις εξήγαγε τεράστιες ποσότητες ποτάσας σιδηροδρομικώς σε λιμάνι της Λιθουανίας στη Βαλτική.
«Η Λευκορωσία υπόκειται σε κυρώσεις και σωστά, μαζί με τη Ρωσία. Προκειμένου η Λευκορωσία να συμφωνήσει να εξάγει ουκρανικά σιτηρά, κάτι που φυσικά θα μπορούσε να γίνει αρκετά εύκολα μέσω των λιμανιών της Βαλτικής, έχουμε μεγάλη χωρητικότητα. Το ερώτημα είναι τι θα ζητήσει η Λευκορωσία σε αντάλλαγμα. Και αυτή η τιμή μπορεί να είναι πολύ υψηλή», δήλωσε στο «EURACTIV» ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρ. Κάρινς.
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο δήλωσε ότι αναμένει από τη Ρωσία να κατασκευάσει ένα νέο λιμάνι στη Βαλτική για τις εξαγωγές λευκορωσικής ποτάσας που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις. Εκανε τις δηλώσεις αυτές τον περασμένο Φλεβάρη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο Πρόεδρο.