Πέμπτη 2 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Να γίνει η αγανάκτηση δύναμη διεκδίκησης και οργάνωσης του αγώνα

Σε συγκεντρώσεις σωματείων και στη ΓΣ του Εργατικού Κέντρου Αρτας μεταφέρθηκε το κάλεσμα για τη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Συζητώντας με τους εργαζόμενους στο συσκευαστήριο ελιάς
Συζητώντας με τους εργαζόμενους στο συσκευαστήριο ελιάς
Με συγκέντρωση στο συσκευαστήριο ελιάς της «Intercomm foods» και περιοδεία στο υποκατάστημα του ΟΤΕ στην Αρτα την περασμένη Τρίτη το Εργατικό Κέντρο της πόλης συνεχίζει τη συζήτηση με εργαζόμενους με αφορμή την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Στο κλιμάκιο των συνδικαλιστών συμμετείχαν τα μέλη της ΕΓ του ΠΑΜΕ Γ. Μπουλούγαρης και Γ. Πέρρος.

Από τους τεχνικούς του ΟΤΕ εκφράστηκε ενδιαφέρον να μάθουν για την πείρα από την οργάνωση των αγώνων στην COSCO, ενώ στην «Intercomm foods» το κλιμάκιο των συνδικαλιστών άκουσε τα προβλήματα των εργαζομένων για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και την ανασφάλεια για το αύριο, τις δύσκολες συνθήκες δουλειάς, με ορισμένους από αυτούς να εργάζονται στους υπαίθριους χώρους, είτε με καύσωνα είτε με παγετό.

Στις διαπιστώσεις των εργαζομένων ο Γ. Πέρρος κάλεσε να αναλογιστούν το τι πρέπει να κάνουν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. «Θέλουμε να σας μεταφέρουμε αισιόδοξα μηνύματα, ότι αν οι εργάτες γίνουν μία γροθιά, μπορούν να τα καταφέρουν», τόνισε. Ακολούθως αναφέρθηκε στα θετικά παραδείγματα των εργατών στις κατασκευές, στην COSCO και σε μια σειρά άλλων μεγάλων βιομηχανικών χώρων στην Αττική, όπου το τελευταίο διάστημα οι εργάτες επιβάλλουν μέσα από τα σωματεία τους την υπογραφή ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις. «Είναι ανάγκη να σηκωθούμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε», πρόσθεσε ο Γ. Πέρρος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν «σωτήρες» αφού όλες οι κυβερνήσεις κτίζουν πάνω στο ίδιο αντεργατικό οικοδόμημα.

Ανάγκη η ισχυροποίηση των σωματείων

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων του ΕΚ Αρτας. Ο Γ. Αλιφήρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εισηγητικά τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις, την οποία απέδωσε στη συστηματική προσπάθεια όλων των προηγούμενων χρόνων τα σωματεία να μπουν στους χώρους δουλειάς, να οργανώσουν την πάλη των εργατών. Αναφέρθηκε στην αγωνιστική συμπόρευση του ΕΚ με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους της Αρτας τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει το επόμενο διάστημα. Αντίστοιχη πείρα μεταφέρθηκε από άλλους ομιλητές.

Στόχος να συμμετάσχουν στη Σύσκεψη δεκάδες νέα σωματεία

Στην ΓΣ παρενέβη ο Γ. Πέρρος βάζοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τι πρέπει να κάνουν τα σωματεία για να αλλάξει η κατάσταση στο εργατικό κίνημα. «Για να βρουν οι εργάτες το δίκιο τους, πρέπει οι διοικήσεις των σωματείων να είναι δίπλα τους, να τους αφουγκραζόμαστε, να οργανώνουμε τον αγώνα μέσα σε κάθε επιχείρηση. Ολη μας η διαδρομή δείχνει ότι μπορούμε», τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι μόνο τότε οι εργαζόμενοι δεν θα είναι ευάλωτοι στη λογική της αναμονής και της εναλλαγής κυβερνήσεων.

Παράλληλα, έθεσε ως κεντρικό ζήτημα για το επόμενο διάστημα την ισχυροποίηση των πρωτοβαθμίων σωματείων, μιλώντας π.χ. για το πώς οι εργαζόμενοι στην «Intercomm foods» θα μετρήσουν βήματα στην οργάνωση της πάλης τους. «Να βάλουμε μπροστά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της αύξησης στους μισθούς, αυτά που τους απασχολούν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σκληρή δουλειά κόντρα στην εργοδοσία. Στη συνέχεια ο Γ. Πέρρος προειδοποίησε ότι μια νέα καπιταλιστική κρίση βρίσκεται μπροστά μας και πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους, τονίζοντας ότι τώρα το ΠΑΜΕ πρέπει να δυναμώσει με νέα συνδικάτα και τίμιους συνδικαλιστές, κόντρα στη σαπίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ. «Δεν κάνουμε τη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ για να τα πούμε μεταξύ μας», είπε, θέτοντας ως στόχο «να συμμετάσχουν σε αυτή δεκάδες νέα σωματεία που μας παρακολουθούν και συμπορεύτηκαν μαζί μας σε ορισμένα μέτωπα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ