Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Περιοδεία Μπάιντεν για την «αντιμετώπιση» της Κίνας

Στην περιοχή που «θα γραφτεί μεγάλο μέρος από το μέλλον του κόσμου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την πενθήμερη περιοδεία του στον Ινδο-Ειρηνικό από τη Νότια Κορέα

Copyright 2022 The Associated

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την πενθήμερη περιοδεία του στον Ινδο-Ειρηνικό από τη Νότια Κορέα
«Μεγάλο μέρος από το μέλλον του κόσμου θα γραφτεί εδώ, στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την Παρασκευή, από εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών της «Samsung» στη Νότια Κορέα, πρώτο σταθμό των επαφών του στη χώρα, από όπου ξεκίνησε την 5ήμερη περιοδεία του στην περιοχή, με ζητούμενο τη συσπείρωση δυνάμεων για τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα.

«Είναι η ώρα που πρέπει ο ένας μας να επενδύσει στον άλλο για να βαθύνουμε τους επιχειρηματικούς μας δεσμούς, να έρθουμε ακόμα πιο κοντά», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε σχέδια πολύπλευρης ενίσχυσης των δεσμών με τη νέα κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Η νέα νοτιοκορεατική κυβέρνηση του συντηρητικού Γιουν Σοκ-γελ ασκεί κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για «ανοχή» στην Πιονγιάνγκ, ενώ η επίσκεψη Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε με φόντο και τη συζήτηση για τα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς στην Κορεατική Χερσόνησο. Μια συζήτηση που δεν εξαντλείται μόνο στην αντιμετώπιση των όλο και συχνότερων νέων βαλλιστικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, αλλά αφορά σε μεγάλο βαθμό και την αναβάθμιση παλιών και προώθηση νέων οπλικών συστημάτων που η Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια μελετά τρόπους για να καταφέρει να «προσεγγίσει» στην Ανατολική Ασία, όπως χαρακτηριστικά αναδεικνύει η συζήτηση και για πιθανή επιστροφή πυρηνικών όπλων στην Ιαπωνία.

Μετά τη Νότια Κορέα ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, όπου συν τοις άλλοις το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση με τους ηγέτες του σχήματος Quad (Ινδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αυστραλία - η τελευταία πιθανώς να εκπροσωπηθεί διαδικτυακά, καθώς στις 21/5 έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές).

ΗΠΑ: Ταυτόχρονη «ηγεσία» σε Ουκρανία και Ινδο-Ειρηνικό

Την περασμένη Πέμπτη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι αυτό το ταξίδι «θα παρουσιάσει πλήρως τη στρατηγική του Προέδρου Μπάιντεν για τον Ινδο-Ειρηνικό και με ζωντανά χρώματα ότι οι ΗΠΑ μπορούν την ίδια στιγμή να ηγηθούν της απάντησης του ελεύθερου κόσμου στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή να χαράξουν μια αποτελεσματική και με αρχές αμερικανική ηγεσία και δέσμευση στην περιοχή, η οποία θα καθορίσει πολύ απ' το μέλλον του 21ου αιώνα».

Σημειωτέον, ο Σάλιβαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος στην Κίνα, Γιανγκ Ζιετζί, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν θα με εξέπληττε αν τις επόμενες εβδομάδες ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Σι συνομιλούσαν ξανά».

«Προειδοποιήσεις» από το Πεκίνο

Σύμφωνα με το Πεκίνο, πάντως, ο Γιανγκ Ζιετσί προειδοποίησε τον Σάλιβαν ότι η Κίνα θα αντιδράσει σε κινήσεις που «υπονομεύουν τα θεμελιακά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών στην περιοχή», όπως και ότι «θα προχωρήσει σε σθεναρές ενέργειες για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας της και των συμφερόντων της στην ασφάλεια».

Ακόμα, το Πεκίνο έσπευσε να στείλει «προειδοποιήσεις» και προς άλλες δυνάμεις της περιοχής, που παρά τη στενή τους σχέση με τις ΗΠΑ δεν μπορούν να παρακάμψουν τον ρόλο της Κίνας.

Ετσι, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, σε συνομιλία με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γ. Χαγιάσι, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις για «τη συνεργασία» των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας «εναντίον της Κίνας», οι οποίες δημιουργούν μια «δυσάρεστη ατμόσφαιρα». Ο δε Χαγιάσι κάλεσε την Κίνα «να διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας», με φόντο τη συνεχιζόμενη άρνηση του Πεκίνου να υιοθετήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία...

Σημειωτέον, οι επαφές Μπάιντεν στην περιοχή «τρέχουν» ενώ μια σειρά εσωτερικών διεργασιών εντείνονται σε πολλές χώρες, αλληλεπιδρώντας με την κλιμάκωση σκληρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών: Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στη Σρι Λάνκα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες, με φόντο τις τεράστιες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και τις διεργασίες σύναψης ενός νέου δανείου με το ΔΝΤ που προμηνύουν νέα αδιέξοδα για τον λαό. Την Παρασκευή διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι μετά και τις τραγικές ελλείψεις σε καύσιμα, οι αρχές έδωσαν εντολή ακόμα και για κλείσιμο των σχολείων...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ