Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΗ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο καπιταλιστικό σύστημα, για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία

Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε Στέκι Γειτονιάς του ΚΚ Τουρκίας στα Αδανα
Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε Στέκι Γειτονιάς του ΚΚ Τουρκίας στα Αδανα
Από τις 11 έως τις 15 Μάη 2022 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, επισκέφτηκε την Τουρκία μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μίλησε σε αντιιμπεριαλιστικές - αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε 4 πόλεις: Κωνσταντινούπολη (12/5), Αττάλεια (13/5), Αγκυρα (14/5) και Αδανα (15/5).

Επίσης, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις δράσεις των Στεκιών Γειτονιάς του ΚΚ Τουρκίας στις παραπάνω πόλεις.

Σημαντική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση της ΚΝ Τουρκίας στη βάση του Ιντσιρλίκ

Την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα στις 15 Μάη, η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας πραγματοποίησε μια σημαντική κινητοποίηση κατά του ΝΑΤΟικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού μπροστά από την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται στην πόλη των Αδάνων και στην οποία υπάρχουν τουλάχιστον 48 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες.

Η κινητοποίηση της ΚΝΤ συνάντησε μια αστυνομική επιχείρηση που εμπόδισε τη διεξαγωγή της πορείας.

Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την πορεία, αλλά οι νεολαίοι παρέμειναν έξω από τη βάση με τα πανό και τα συνθήματά τους
Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την πορεία, αλλά οι νεολαίοι παρέμειναν έξω από τη βάση με τα πανό και τα συνθήματά τους
Σε ανακοίνωσή της στις 6 Μάη όπου προανήγγειλε την κινητοποίηση στη βάση στο Ιντσιρλίκ, η ΚΝ Τουρκίας τόνιζε ότι η νεολαία συνεχίζει να βαδίζει στον δρόμο που χάραξαν αγωνιστές όπως ο Ντενίζ Γκεσμίς (νεολαίος αγωνιστής που πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εκτέλεσή του από το τουρκικό κράτος).

Μετά απ' αυτό το κάλεσμα, μέλη και φίλοι της KN Τουρκίας που σπουδάζουν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας ταξίδεψαν με λεωφορεία στο Ιντσιρλίκ. Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την πορεία, αλλά οι νεολαίοι παρέμειναν έξω από τη βάση κρατώντας πανό που έγραφε «Ξεκουμπίσου ΝΑΤΟ, αυτή η πατρίδα είναι δική μας» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μη σκύβεις το κεφάλι, διεκδίκησε την πατρίδα σου», «Θα έρθει η νεολαία, θα έρθει ο σοσιαλισμός» και «Αυτή η χώρα, αυτός ο λαός δεν πουλιέται».

Επιπλέον, διαβάστηκε ένα δελτίο Tύπου εκ μέρους της KN Τουρκίας που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οχι στη λεηλασία, θα διώξουμε το ΝΑΤΟ απ' αυτά τα εδάφη. Οχι στη λεηλασία, θα καταλάβουμε αυτήν εδώ την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Δίνουμε το λόγο μας ως Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας! Θα ιδρύσουμε μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική Τουρκία».

«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ»

Μέλη και φίλοι της ΚΝ Τουρκίας από διάφορες πόλεις της χώρας ταξίδεψαν για να διαδηλώσουν στην αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ
Μέλη και φίλοι της ΚΝ Τουρκίας από διάφορες πόλεις της χώρας ταξίδεψαν για να διαδηλώσουν στην αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ
Ακολούθησε παρέμβαση από φοιτήτρια από την Οργάνωση της ΚΝ Τουρκίας στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούροβα. Είπε τα εξής:

«Το ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το 1949 υπό την ηγεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στην πάλη των εργατικών τάξεων για ισότητα και ελευθερία, συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη απειλή για τους εργαζόμενους του κόσμου μέχρι και σήμερα. Παρά την αύξηση του κύρους της Σοβιετικής Ενωσης και την επέκταση της σφαίρας επιρροής της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ βρήκε λύση με την ίδρυση του ΝΑΤΟ, μιας αντεπαναστατικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Συνεχίζοντας τις άπληστες πολιτικές του ακόμα και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, πρωταρχικό καθήκον του ΝΑΤΟ ήταν μέρα με τη μέρα να οργανώσει τον ιμπεριαλισμό, τον αντικομμουνισμό και να καταστείλει τα εργατικά κινήματα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Τουρκία, από την άλλη, έγινε μέλος του ΝΑΤΟ από τη δεξιά κυβέρνηση Μεντερές το 1952. Από εκείνη την ημερομηνία, το ΝΑΤΟ βρίσκεται πίσω από όλα τα δεινά της χώρας. Οι δολοφονίες των πολυτιμότερών μας διανοούμενων, η καταστροφή πολιτών και γειτονιών με σφαγές, όλα έγιναν από τις μυστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Το τίμημα αυτής της ιδιότητας μέλους ήταν η αποστολή στρατιωτών στην Κορέα για 23 σεντς τη μέρα. Ναι, καλά ακούσατε. Το ΝΑΤΟ ήταν το δώρο που δόθηκε στους στρατιώτες μας, τους οποίους στέλναμε για 23 σεντς τη μέρα.

Είμαστε εδώ σήμερα για να διαλύσουμε αυτήν τη βρώμικη συμφωνία. Σήμερα είμαστε εδώ για να βάλουμε ένα τέλος στον ιμπεριαλισμό όπου ηγούνται οι ΗΠΑ. Ηρθαμε εδώ σήμερα όχι για να ξεχρεώσουμε τους λογαριασμούς μας, αλλά για να λογαριαστούμε. Θα ζητήσουμε να λογοδοτήσουν οι αντεπαναστατικές οργανώσεις που ίδρυσε το ΝΑΤΟ στη χώρα μας.

Φίλοι, κανένας πολιτικός φόνος ή πραξικόπημα που διαπράχθηκε στη χώρα μας δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητος από το ΝΑΤΟ. Δεν ξεχάσαμε, δεν θα ξεχάσουμε, ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε "τα παιδιά μας τα κατάφεραν" πριν ανακοινωθεί το πραξικόπημα του 1980 στη χώρα μας. Είμαστε εδώ σήμερα για να λογοδοτήσουν για τις πολιτικές δολοφονίες, τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες και το πραξικόπημα της 12ης Σεπτέμβρη 1980.

Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι που έχουν ανέβει στο επίπεδο γενικού επιτελείου σε αυτήν τη χώρα εκπαιδεύονται από και υπηρετούν στο ΝΑΤΟ. Ως πατριώτες και κομμουνιστές αυτής της χώρας, είμαστε εδώ για να δηλώσουμε: Να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ, μια αντεπαναστατική και αντικομμουνιστική τρομοκρατική οργάνωση.

Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εξουσία της αστικής τάξης

Αν το ΝΑΤΟ, που έχει προκαλέσει τόσο πόνο στην τουρκική εργατική τάξη στο παρελθόν, συνεχίσει την παρουσία του σε αυτά τα εδάφη, μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με ελπίδα για τη χώρα μας; Φίλοι, αν κοιτάξουμε τον παγκόσμιο χάρτη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, μπορούμε να δούμε καλύτερα το έργο της οργάνωσης που ονομάζεται ΝΑΤΟ και να καταλάβουμε ότι είναι εχθρική και διχαστική προς τους λαούς. ΝΑΤΟ σημαίνει διάλυση χωρών και αντιπαράθεση των λαών. ΝΑΤΟ σημαίνει παράδοση κυριαρχίας. Η τουρκική αστική τάξη έχει παραδώσει πρόθυμα αυτήν την κυριαρχία με μια αντικομμουνιστική υστερία. Σήμερα είναι καθήκον μας να την πάρουμε πίσω.

Το ΝΑΤΟ δεν κάνει κάτι διαφορετικό σήμερα. Και πάλι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών, σχεδιάζει πραξικοπήματα και ρίχνει βόμβες στους ανθρώπους. Κοιτάξτε το ΝΑΤΟ, θα δείτε τη Γιουγκοσλαβία, θα δείτε τη Συρία, την 12η Σεπτέμβρη 1980. Κοιτάξτε το ΝΑΤΟ, θα δείτε το Ιράκ, θα δείτε τη Λατινική Αμερική, τη Χιλή. Το διώξιμο του ΝΑΤΟ απ' αυτά τα εδάφη σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας εταίρο σε αυτά τα εγκλήματα. Οχι στη λεηλασία, το ΝΑΤΟ θα φύγει απ' αυτά τα εδάφη και η ανεξάρτητη Τουρκία θα ζήσει αδελφικά με τους λαούς της περιοχής και του κόσμου.

Η άρχουσα τάξη, η τάξη του κεφαλαίου και οι εκφραστές της είπαν πολλά, προσπάθησαν πολύ να εξωραΐσουν το ΝΑΤΟ. Υπήρχαν εκείνοι που δήλωναν ότι το ΝΑΤΟ ήταν θεματοφύλακας της δημοκρατίας. Υπήρχαν εκείνοι που έλεγαν ότι ήταν η εγγύηση της ασφάλειάς μας. Δεν κατάφεραν όμως να αποκτήσουν αξιοπιστία. Δεν μπορούσαν να κρύψουν το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση.

Γιατί; Γιατί αν ξεχάσεις την επαναστατική νεολαία αυτής της χώρας, θα βρεθείς στη θάλασσα. Ναι, η μέρα που ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ ρίχτηκε στη θάλασσα είναι μία από τις πιο τιμητικές μέρες του επαναστατικού αγώνα στην Τουρκία. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται. Εδώ είναι η σημαία που πήραμε από τους Ντενίζ και κυματίζει σήμερα μπροστά από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Ως Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, υποσχόμαστε στους Ντενίζ: Θα ολοκληρώσουμε τον ημιτελή αγώνα τους. Θα τελειώσουμε αυτήν τη δουλειά. Θα διαλύσουμε το ΝΑΤΟ και θα δημιουργήσουμε μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική Τουρκία.

Ολα αυτά βέβαια δεν γίνονται από μόνα τους. Υπάρχει μια καπιταλιστική τάξη και κυβέρνηση που πουλά τα εργοστάσια της χώρας μας, καταστρέφει δάση, παίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή, ειδικά στη Συρία, και στον κόσμο, που αυξάνει μέρα με τη μέρα την εξάρτηση της χώρας μας. Επομένως, αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να γίνει χωρίς ταξικό χαρακτήρα. Το να αντιταχθείς στον ιμπεριαλισμό και να εκδιώξεις τη στρατιωτική του δύναμη, το ΝΑΤΟ, απ' αυτά τα εδάφη, σημαίνει να βάλεις ένα τέλος στην εξουσία της τουρκικής αστικής τάξης. Το ένα είναι αδιανόητο χωρίς το άλλο. Ο αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι ένας αγώνας για δουλειά, για ψωμί, για ελευθερία, για μια κυρίαρχη Τουρκία.

Οχι στη λεηλασία, θα διώξουμε το ΝΑΤΟ απ' αυτά τα εδάφη. Οχι στη λεηλασία, θα καταλάβουμε αυτήν εδώ την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ. Δίνουμε τον λόγο μας ως Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας! Θα ιδρύσουμε μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ