Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξέρουν αυτοί

«Θέλω να είμαι ειλικρινής με τους Ελληνες πολίτες (...) σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης. Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από μέρους της Ρωσίας. Θα συναντήσουν προφανώς την ομόθυμη απόκρουση όλων των εταίρων. Ομως αντιλαμβανόμαστε ότι παρόμοιες τακτικές θα διαταράξουν τη διεθνή αγορά (...) Συμφωνήσαμε, όμως, ότι αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί για την υπεράσπιση των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια της ηπείρου μας». Αυτά έλεγε την 1η Μάρτη ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Αλήθεια, ποιους προετοίμαζε από τότε για να πληρώσουν ακόμα βαρύτερο το τίμημα των κυρώσεων και αντικυρώσεων, που είναι η άλλη όψη του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας; Σίγουρα όχι τους Ελληνες εφοπλιστές, που κάνουν χρυσές δουλειές με τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Πέρσι, για παράδειγμα, το 39% των τάνκερ που μετέφεραν ρωσικό αργό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο, ανήκαν στον ελληνόκτητο στόλο, ενώ από την έναρξη του πολέμου, το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 60%. Ούτε τα ρωσικά πετρελαιοφόρα δεν μεταφέρουν τόσο μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου! Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η ΕΕ ανακάλεσε άρον άρον την απόφαση να επιβληθεί εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες σε τρίτες χώρες, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οσο για την απαγόρευση των εισαγωγών που συζητιέται, το αυτί των ευρωπαϊκών κολοσσών της Ενέργειας και των Μεταφορών δεν φαίνεται να ιδρώνει και πολύ. Είναι μαθημένα άλλωστε τα βουνά από τα χιόνια, για το πώς θα παρακάμπτουν τις κυρώσεις και πώς θα εισάγουν το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο από άλλες χώρες - μεταπωλητές...

Καμιά εντύπωση

Τις προηγούμενες βδομάδες, το ενδιαφέρον των αστικών ΜΜΕ για το ΑΠΘ ήταν μεγάλο. Κορυφώθηκε μάλιστα κατά την εκδήλωση του σχεδίου κυβέρνησης και πρυτανείας να συκοφαντήσουν τον οργανωμένο αγώνα των φοιτητών για πτυχία και σπουδές με αξία, ενάντια στην καταστολή. Τη μέρα των φοιτητικών εκλογών, όμως, φαίνεται πως υπήρχαν πολύ σημαντικότερα θέματα και ειδήσεις στη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό τα ΜΜΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν είπαν λέξη για το «γκρέμισμα» της ΔΑΠ από την πρώτη θέση στο ΑΠΘ, με μείωση 1.272 ψήφων. Ούτε βέβαια για το γεγονός ότι η «Πανσπουδαστική» κατέλαβε την πρωτιά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πανελλαδικά. «Ξίνισαν τα μούτρα» τους επειδή οι φοιτητές του ΑΠΘ, οι πρώτοι που πήραν μια τέτοια γεύση για το πώς θα αξιοποιηθεί από το κράτος και τις πρυτανικές αρχές η πανεπιστημιακή αστυνομία, γύρισαν την πλάτη σε όσους υπερασπίζονται την επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια και το «δίδυμο αδελφάκι» της, την καταστολή. Αντίθετα, ήταν πολύ περισσότεροι αυτοί που έκαναν το βήμα και ψήφισαν την «Πανσπουδαστική», αναγνωρίζοντας στα πρόσωπα των υποψηφίων της τους συνεπείς αγωνιστές για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα. Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα των φοιτητικών εκλογών και δεν προκαλεί καμιά εντύπωση ότι δεν χωράει στις αναρτήσεις και στις ειδήσεις των αστικών ΜΜΕ.

Εκπληξη

Μια νέα «ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες, η οποία θα ανακοινωθεί από κοινού με τις ΗΠΑ εντός του Ιουνίου» εξήγγειλε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας μια αποτίμηση των δικών του επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έδωσε, αλλά από την πείρα του και από τα συμφραζόμενα ο λαός μόνο ανήσυχος μπορεί να αισθάνεται από τις «εκπλήξεις» που του ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της παραπέρα εμπλοκής της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Δίνοντας μια «πρόγευση», ο Ν. Δένδιας είπε με νόημα ότι «η Ελλάδα είναι μία πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη» και ότι η επικείμενη «πρωτοβουλία» είναι «εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και την παγκόσμια προστασία του περιβάλλοντος». Είναι φανερό ότι το νέο ελληνοαμερικανικό «deal» αφορά τον ελληνόκτητο στόλο, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που το ευρωατλαντικό σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες για τους Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος από τη μεταφορά του αμερικανικού LNG. Ο λαός βέβαια δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα ...χαράς και προσμονής με την κυβέρνηση και την αστική τάξη για τις νέες ελληνοαμερικανικές μπίζνες, οι οποίες, εκτός του ότι προμηνύουν ακριβότερη Ενέργεια για την τσέπη του, προϋποθέτουν και ενεργότερη συμμετοχή στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, που καθιστούν τη χώρα θύτη άλλων λαών και τον λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Λερώνεσαι

Μιας που πολυφορέθηκαν την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση οι «κοινές αξίες και παραδόσεις» με τις ΗΠΑ, μια είδηση που κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν ρίχνει κι άλλο φως σε κάτι τέτοιες «αξίες». Φέτος στις ΗΠΑ, λοιπόν, οι εγγραφές προπτυχιακών φοιτητών είναι μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι, και έτσι ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε κολέγια είναι μειωμένος κατά 6,6% σε σχέση με πριν δύο χρόνια, δηλαδή 1 εκατ. φοιτητές λιγότεροι. Βέβαια το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει μεγάλες διαφορές με το ελληνικό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση προσφέρεται για συγκρίσεις και παραλληλισμούς, αφού το 31% όσων θα εγκαταλείψουν τη συνέχιση των σπουδών τους το κάνουν επειδή «επιλέγουν» να δουλέψουν. Μαζί μ' αυτό το ποσοστό αθροίζονται κι άλλοι λόγοι, όπως το μεγάλο κόστος των σπουδών, τα πανάκριβα φοιτητικά δάνεια κ.λπ. Με άλλα λόγια, χιλιάδες φοιτητές και μαθητές εγκαταλείπουν σπουδές και σχολεία στις ΗΠΑ, είτε γιατί ζορίζονται οικονομικά, είτε επειδή στρέφονται πρόωρα στην αγορά εργασίας, προφανώς όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη να βγάλουν ένα εισόδημα. Κάτι τέτοια τα έχει «ξεπατικώσει» και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τους πολύμορφους «κόφτες» που βάζει και με το σπρώξιμο στα ινστιτούτα κατάρτισης, για τη γρήγορη και ευέλικτη ένταξη στην αγορά εργασίας που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Κάτι τέτοιες «αξίες» από όπου και να τις πιάσεις λερώνεσαι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 21 Μάη

1864 Τα Επτάνησα περνούν από τους Βρετανούς στην κυριαρχία του ελληνικού κράτους.

1923 Το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (Κ) καταδικάζει και ακυρώνει τις αποφάσεις της Α' Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του 1922, όπου είχε επικρατήσει η δεξιά οπορτουνιστική γραμμή περί «μακράς νομίμου υπάρξεως».

1923 Στο ενωτικό Συνέδριο της 2ης και της 2½ Διεθνούς στο Αμβούργο ιδρύεται η Σοσιαλιστική Εργατική Διεθνής.

1927 Ο Αμερικανός Τσαρλς Λίντμπεργκ γίνεται ο πρώτος πιλότος που διασχίζει με αεροπλάνο τον Ατλαντικό.

1942 Στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας, ο Αρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ.

1981 Ξεκινά η 14χρονη προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία.

1991 Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι, δολοφονείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας. Ηταν γιος της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι, που επίσης δολοφονήθηκε.

Κυριακή 22 Μάη

1813 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης της κλασικής μουσικής Ρίχαρντ Βάγκνερ.

1825 Πεθαίνει (δολοφονείται από Ελληνα) η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1885 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτορ Ουγκό, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του ρεύματος του γαλλικού ρομαντισμού.

1894 Γεννιέται η κομμουνίστρια λογοτέχνης Ελλη Αλεξίου.

1943 Το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προτείνει στα Κομμουνιστικά Κόμματα την αυτοδιάλυση της Διεθνούς.

1947 Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει τον νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα (Δόγμα Τρούμαν).

1963 Κράτος και παρακράτος προχωρούν σε δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη.

1967 Βρίσκεται στη Ρόδο, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1968 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του τονίζει πως «οι κομμουνιστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ και καταδίκασαν τη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και τη φραξιονιστική διασπαστική δράση της ομάδας Παρτσαλίδη».

1973 Το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου προδίδεται και καταστέλλεται. Ακολουθούν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί εμπλεκομένων ή υπόπτων για συμμετοχή στο Κίνημα.

1975 Με βούλευμα του Πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

2005 Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης (βλέπε αναλυτικά σελίδα 25).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org