Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Ερώτηση προς τον Χρ. Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Διαμάντω Μανωλάκου, καθώς μήνες μετά τον σεισμό παραμένουν τα προβλήματα των πληγέντων στο Αρκαλοχώρι.

Στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα προβλήματα των πληγέντων από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται και επιδεινώνονται. Οι μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές δεν έχουν ακόμα επουλωθεί, οικογένειες εξακολουθούν να διαμένουν στα κοντέινερ που κι αυτά δεν επαρκούν και εκατοντάδες οικογένειες αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν.

Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν και οι πληγέντες πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι, να χρεωθούν στις τράπεζες με υπόθηκα δάνεια. Την ίδια στιγμή ισχύει ο κόφτης των 150 τ.μ., ενώ δεν αποζημιώνεται ως ξεχωριστή δαπάνη η έκδοση άδειας επισκευής κτιρίου, που προϋποθέτει εκτεταμένες μελέτες μηχανικού κ.ά., άρα και απαγορευτικό για πολλές οικογένειες κόστος (από 1.000 έως 5.000 ευρώ). Ετσι, για τα "πράσινα" κτίρια οι πληγέντες καταφεύγουν σε επισκευές με χρήματα δικά τους αν το κόστος της ζημιάς είναι μικρότερο, ίσο ή και λίγο πάνω από τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουν για τον φάκελο, ενώ για τα "κόκκινα" οι οικονομικά ασθενέστεροι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι.

Η επιδοτούμενη δαπάνη επισκευής των κτισμάτων δεν καλύπτει το πραγματικό συνολικό κόστος, αφού το τιμολόγιο υπολογίζεται με απόφαση και κατασκευαστικές τιμές του 2011, που τροποποιήθηκε με απόφαση του 2018 δίνοντας προσαύξηση 20%. Ομως, μόνο για το τελευταίο έτος έχουν καταγραφεί ιλιγγιώδεις ανατιμήσεις σε οικοδομικά υλικά και εργασίες, ενώ με την τελευταία έξαρση της ακρίβειας οι εργολάβοι κάθε δυο βδομάδες αναθεωρούν τις προσφορές των δομικών υλικών. Ετσι, το πραγματικό ποσοστό του κόστους της αποκατάστασης ενός κτιρίου δεν φτάνει ούτε το 50%, αν συνυπολογίσουμε ότι στις χαμηλές τιμές που δίνονται συμπεριλαμβάνονται επίσης το κόστος για τον μηχανικό, το ΙΚΑ, το ΦΠΑ, την υποστύλωση του κτιρίου και άλλα συναφή κόστη. Επιπρόσθετα, για τα ακίνητα που θα κριθούν κατεδαφιστέα αλλά ο ιδιοκτήτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα υποβολής φακέλου, τα έξοδα βαρύνουν τον ιδιοκτήτη, χωρίς καμία κρατική συνδρομή.

Επιπλέον, η σοβαρή υποστελέχωση της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών), με ελάχιστους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, έχει ως συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων. Η Υπηρεσία που λειτουργεί στο Αρκαλοχώρι από το συμβάν του σεισμού και μετέπειτα δεν έχει υπολογιστές και είναι απολύτως υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα οι αυτοψίες σε σεισμόπληκτα κτίρια να καθυστερούν, όπως και τα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων (ΠΑΕΕΚ). Την ίδια στιγμή η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Μινώα είναι δραματικά υποστελεχωμένη (στελεχώνεται από μόλις έναν πολιτικό μηχανικό και δύο διοικητικούς υπαλλήλους).

Ακόμα, δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση σημαντικών υποδομών για τους κατοίκους, π.χ. Φράγμα Παρτίρων. Αντίστοιχα, δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη σχολική στέγη, π.χ. η κατεδάφιση των σχολικών μονάδων που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές (1ο Γυμνάσιο και 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου) και ανέγερση στη θέση τους νέων και ασφαλών σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Εν τω μεταξύ, λόγω όλων των παραπάνω τα χωριά ερημώνουν, πολύς κόσμος έχει μετακινηθεί, αφού τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα και δεν έχουν τη δυνατότητα επισκευής, π.χ. στον Γαλατά από τα 120 σπίτια τα 116 είναι ακατάλληλα. Ταυτόχρονα, ο κόσμος ανησυχεί, αντιλαμβανόμενος ότι στο φόντο των μεγάλων καθυστερήσεων στις διαδικασίες αποκατάστασης και ανοικοδόμησης βρίσκονται τα σχέδια για "ανασυγκρότηση" της περιοχής που να εξυπηρετεί το κεφάλαιο, με δεδομένη την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org