Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία, την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!
  • Σε συγκέντρωση της σπουδάζουσας νεολαίας την Τετάρτη 13 Απρίλη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» στελέχη της ΚΝΕ για την προετοιμασία της

Την Τετάρτη 13 Απρίλη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας και οι Τομεακές Οργανώσεις ΠαΔΑ της ΚΝΕ οργανώνουν μεγάλη εκδήλωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ηδη τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργώνουν τα αμφιθέατρα, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην εκδήλωση με τίτλο: «Μάθε την αλήθεια! Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία, την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!»

Για το περιεχόμενο και την προετοιμασία της εκδήλωσης μιλήσαμε με τους Αλέξανδρο Μπουγά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας και τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, μέλος του ΚΣ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

Η δράση μας όλο αυτό το διάστημα έχει σοβαρή επίδραση σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα νεολαίας

-- Ποιο το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΚΝΕ στους νέους και τις νέες μέσα από αυτή την εκδήλωση; Γιατί να έρθει κάποιος;

Κ.Θ.: Κάθε νέος και νέα που ψάχνει απαντήσεις στο γιατί γίνεται ο πόλεμος, που ανησυχεί με την εμπλοκή της χώρας μας, που δεν συνηθίζει τη βαρβαρότητα, που αισθάνεται αγανάκτηση με τις δολοφονίες αμάχων και τους χιλιάδες πρόσφυγες ξεριζωμένους από τα σπίτια τους, που ψάχνει τη διέξοδο, έχει θέση στην εκδήλωση του ΚΚΕ. Για να μάθει την αλήθεια, κόντρα στον καταιγισμό των fake news που ακούει καθημερινά από τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Για να γνωρίσει τις θέσεις του ΚΚΕ, που επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα, να παλέψει για τη διέξοδο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να απεμπλακεί η νεολαία από τον φαύλο κύκλο των κρίσεων και των πολέμων. Κόντρα στην προσπάθεια των αστικών επιτελείων να πείσουν τους νέους να διαλέξουν ληστή, εμείς τους καλούμε να επιλέξουν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, που πάντα βρίσκεται στην πάλη των πολλών κόντρα στην αδικία.

Α.M.: Η νεολαία, οι φοιτητές δεν είναι μόνοι τους. Μπορούν να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Μπροστά στη φρίκη του πολέμου, στην ακρίβεια που μαστίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, στην επίθεση στις σπουδές μας, κανείς δεν μπορεί να μείνει θεατής. Οταν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα καλούνε τους νέους ενόψει της δύσκολης κατάστασης να βάλουν «τα κεφάλια μέσα», εμείς τους καλούμε να έχουν το «κεφάλι ψηλά», όχι απλά να μην ανασταλούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις, αλλά να φουντώσουν ακόμη περισσότερο. Τα μέλη της ΚΝΕ δίνουμε τη μάχη για να διαδοθεί η αλήθεια κόντρα στη διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος και στον αντικομμουνισμό, στα οποία πρωτοστατεί η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ. Η μαζική συμμετοχή νέων, φοιτητών και φοιτητριών από όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας θα επιβεβαιώσει αυτό το μήνυμα! Θα δώσει ανάταση, θα καλλιεργήσει την αισιοδοξία για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

-- Η ΚΝΕ έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στους φοιτητές για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα μέλη της έχουν πρωτοστατήσει στην αντιπολεμική δράση του φοιτητικού κινήματος. Ποια είναι η ανταπόκριση των νέων;

Α.M.: Από την πρώτη στιγμή της τυπικής έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και πριν από αυτή, όταν το φιτίλι του πολέμου απλωνόταν και στην Ουκρανία συγκρούονταν οι επιδιώξεις και οι ανταγωνισμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατήσαμε στην ενημέρωση για τις εξελίξεις, για τις πραγματικές αιτίες και την αποκάλυψη των προσχημάτων των ιμπεριαλιστών, για να εκφραστεί μαζικά η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οι ίδιες οι εξελίξεις μπορούν να κλονίσουν τις δήθεν «αιώνιες αλήθειες» που πλασάρουν χρόνια στη νεολαία, όπως ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και ειρήνης», ότι «η ΕΕ είναι το κοινό σπίτι των λαών», ότι η εξέλιξη της επιστήμης από μόνη της διαμορφώνει έναν κόσμο χωρίς πολέμους και βία, χωρίς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Είναι έντονη η συζήτηση, εκατοντάδες νέοι έχουν ήδη συμμετάσχει στις συσκέψεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε στα πανεπιστήμια της Αθήνας, χιλιάδες ακούνε με προσοχή τις προφορικές ενημερώσεις των μελών της ΚΝΕ στα αμφιθέατρα, έχουν πάρει το υλικό μας. Η μαζική παρουσία μελών της ΚΝΕ στα μετρό, στις γειτονιές της Αττικής, στην εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» έχει δώσει θάρρος σε πολύ κόσμο να εκφράσει τη συμφωνία του με τις θέσεις του ΚΚΕ. Η δράση μας όλο αυτό το διάστημα έχει σοβαρή επίδραση σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα νεολαίας. Δημιουργούνται σοβαρές δυνατότητες και τα μέλη της ΚΝΕ ανεβάζουμε τον πήχη, να απευθυνθούμε ακόμα πιο πλατιά στους νέους, να ξανασυναντηθούμε με όλους αυτούς στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουμε.

Η απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από την πείρα που έχει αποκτήσει κάθε νέος

Κ.Θ.: Ολο και περισσότεροι νέοι στήνουν αυτί, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας, στις δράσεις αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων, όπως στο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Τα μέλη της ΚΝΕ μέσα και από την πρωτοπόρα δράση μας στους φοιτητικούς συλλόγους οργανώνουμε την αντιπολεμική δράση μαζί με εκατοντάδες νέους. Η δράση αυτή ενοχλεί την κυβέρνηση, όσους υποστηρίζουν την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας, διάφορα πληρωμένα ΝΑΤΟικά παπαγαλάκια όπως έδειξε και η μεγάλη συναυλία των φοιτητών και μαθητών στο Σύνταγμα. Ενοχλεί και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν με χέρια και με πόδια την εμπλοκή, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και χύνουν δάκρυα για τις συνέπειες του πολέμου, θεωρώντας ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους, ότι έχουμε ξεχάσει τις συλλήψεις φοιτητών σε αντιπολεμική κινητοποίηση για τον πόλεμο στη Συρία, τις υπογραφές της τότε κυβέρνησης στα ΝΑΤΟικά σχέδια του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», για τη δημιουργία νέων βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα μας. Στους φοιτητές κυριαρχεί η ανησυχία για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας, για τις συνέπειες στη ζωή μας με την ακρίβεια η οποία προϋπήρχε και πλέον εκτοξεύεται, για το μεγάλο κόστος των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στους οποίους η χώρα μας παίρνει χρυσό μετάλλιο, την ίδια ώρα που μας λένε ότι «το ταμείο είναι μείον» για ό,τι αφορά τις ανάγκες μας!

-- Οι νέοι που σπουδάζουν, κάνοντας ένα flashback στη ζωή τους θυμούνται την οικονομική κρίση να τη διαδέχεται μια αναιμική ανάκαμψη και μετά η πανδημία, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ακρίβεια. Ποια η απάντηση και η διέξοδος σε όλα αυτά;

Α.M.: Για τον λαό και τη νεολαία υπάρχει λύση. Λύση που είναι στον αντίποδα της αναμονής ότι κάποια κυβέρνηση, μονόχρωμη ή πολύχρωμη όπως αφήνουν να εννοηθεί τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και των αναγκών της νεολαίας. Λύση που είναι κόντρα με τον συμβιβασμό και την αποδοχή της κανονικότητας του συστήματος, που καταδικάζει χιλιάδες νέους στην υποβάθμιση των σπουδών τους, στην ανεργία και στην κακοπληρωμένη δουλειά, που βγάζει τα όνειρα της νεολαίας σε «πλειστηριασμό».

Η συλλογική διεκδίκηση σήμερα κυριολεκτικά παίρνει χαρακτήρα επιβίωσης, ζωής με αξιοπρέπεια ή συμβιβασμού με τη χαμοζωή. Η μάχη αυτή είναι καθημερινή και παντού, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, για να πιστέψουν και να βαδίσουν όλο και περισσότεροι στον δρόμο της σύγκρουσης. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα όργανα πάλης των φοιτητών, στους φοιτητικούς συλλόγους ώστε από καλύτερες θέσεις να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και να διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή.

Το επόμενο διάστημα είναι η πολύ σημαντική μάχη των φοιτητικών εκλογών, ώστε χιλιάδες νέοι που θα πάνε να ψηφίσουν, να στείλουν μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής, μήνυμα ελπίδας, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας».

Κ.Θ.: Η απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από την πείρα που έχει αποκτήσει κάθε νέος. Από παντού προβάλλει η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος που εκφράζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στα χοντρά οικονομικά ζόρια, στο ότι δεν φαίνεται «άσπρη μέρα» στον ορίζοντα, τώρα πλέον εκφράζεται και με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Τι επιβεβαιώθηκε λοιπόν μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια; Οτι η κοινωνία που ζούμε, το σύστημα αυτό έχει φάει τα ψωμιά του, προσφέρει μόνο ανασφάλεια, φτώχεια, πόλεμο, βαρβαρότητα στην εργατική τάξη και τα παιδιά της, για να γεμίζουν μια χούφτα καπιταλιστές τις τσέπες τους με αμύθητα πλούτη. Η διέξοδος βρίσκεται στις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ! Στην πάλη για την κοινωνία που ο πόλεμος είναι άγνωστη λέξη, γιατί είναι άγνωστες οι αιτίες του καπιταλιστικού κέρδους και των ανταγωνισμών που τον γεννούν, στην πάλη για τον σοσιαλισμό!

Διέξοδο λοιπόν μπορούν να δώσουν μόνο οι λαοί! Στην πάλη για να καταδικαστεί πλατιά ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς, να απεμπλακεί η χώρα μας, να ανατρέψουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης, του πολέμου, της προσφυγιάς. Στην πάλη για τον σοσιαλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ έγραψε Ιστορία...(2022-07-12 00:00:00.0)
«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών»!(2018-11-07 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα στους λαούς των Βαλκανίων(2007-10-31 00:00:00.0)
Θετική ανταπόκριση από νέους εργαζόμενους(2007-10-24 00:00:00.0)
Μονόδρομος η γραμμή της ρήξης και της σύγκρουσης(2003-04-10 00:00:00.0)
Η ανυπότακτη φωνή της νεολαίας(1996-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ