Από σήμερα στην Κωνσταντινούπολη νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, ενώ συνεχίζεται η στρατιωτική σύγκρουση
Από τις ρωσικές επιθέσεις στη Λβιβ το Σάββατο, ενώ ο Μπάιντεν επισκεπτόταν την Πολωνία |
Σε αυτό το πλαίσιο, όλο και πιο έντονες είναι πλέον αναλύσεις και συζητήσεις για μια μακροχρόνια σύγκρουση - ανεξάρτητα από την έκβαση της τρέχουσας αντιπαράθεσης στο πεδίο - για έναν «πόλεμο φθοράς», ενώ εντείνεται η προπαγάνδα γύρω από τα «εγκλήματα πολέμου», τα «χημικά όπλα» κ.λπ.
Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται με διά ζώσης επαφές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ περιπλέκονται πολύπλευρα παζάρια μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για την έκβαση του πολέμου, τους «εγγυητές ασφαλείας» της Ουκρανίας, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα συμφέροντα, με θύματα τους λαούς.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τυχόν μελλοντικές συνομιλίες δεν θα καταλήξουν με το "ξεπούλημα" της Ουκρανίας ή με την επανάληψη λαθών του παρελθόντος», είπε χτες η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, αποτυπώνοντας την ενεργή συμμετοχή της Βρετανίας στη σύγκρουση και τις διαπραγματεύσεις, αλλά και τις διαθέσεις κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
«Θυμόμαστε τον δύσκολο συμβιβασμό του 2014 (σ.σ. συμφωνίες του Μινσκ), που απέτυχε να εξασφαλίσει ασφάλεια στην Ουκρανία σε βάθος χρόνου. Ο Πούτιν απλά επέστρεψε για περισσότερα. Δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να κερδίσει από αυτήν την φρικτή επίθεση», επισήμανε.
Η Βρετανίδα υπουργός επέμεινε στην ανάγκη «αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας και «να λογοδοτήσει το καθεστώς Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης». Είπε ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να αρθούν «όσο ο Πούτιν συνεχίζει αυτόν τον πόλεμο και έχει στρατεύματα στην Ουκρανία» και ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να περιλαμβάνει μηχανισμό για την επιστροφή των κυρώσεων σε περίπτωση νέας «επιθετικότητας».
Από την πλευρά του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ανακοινώθηκε ότι «σε γενικές γραμμές οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης ολοκληρώθηκαν», οπότε ο ρωσικός στρατός μπορεί να επικεντρώσει «το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: Την απελευθέρωση του Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία.
Σε ένα ακόμη βήμα πίεσης στις διαπραγματεύσεις και προετοιμασίας της «επόμενης μέρας», η αυτοανακηρυχθείσα «Δημοκρατία» του Λουγκάνσκ θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία, δήλωσε ο τοπικός ηγέτης, Λ. Πασετσνίκ. Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ λίγο πριν ξεκινήσει η εισβολή.
Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή την οποία θα ελέγχει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.
Οι προτεραιότητες της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις είναι «η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας», ξεκαθάρισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, προσθέτοντας πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα χρειαστούν «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας» και να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Με την πρωτοβουλία U24, «United for Peace», ο Ζελένσκι παρουσίασε πρόταση για εγγυήσεις ασφαλείας από μια ομάδα κρατών «ικανή να δώσει μια απάντηση, μέσα σε 24 ώρες, σε περίπτωση που δεχθούμε επίθεση από τρίτη χώρα». Αυτή η ομάδα θα πρέπει να απαρτίζεται από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία) και επιπλέον τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Τουρκία.
Η πρόταση προβλέπει την αντίδραση της ομάδας εγγυητριών χωρών με στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που η Ουκρανία ως «ουδέτερο κράτος» δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, κάτι που αυξάνει την άμεση εμπλοκή μεγάλου αριθμού χωρών σε νέα ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Επίσης, ο Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συζητηθεί η κατοχύρωση της διατήρησης του μη πυρηνικού καθεστώτος της Ουκρανίας, όπως και να επιτραπεί ξανά η χρήση της ρωσικής γλώσσας.
Οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας θα συναντηθούν πιθανόν σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη, για νέο γύρο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι επαφές γίνονταν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αυτό ανακοινώθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Κυριακή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν. Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει «κάθε αναγκαία συνεισφορά» για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και τη «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».
«Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», επανέλαβε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την προοπτική συνάντησης των Προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα.
Η μάχη «μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας», όπως βαφτίζει την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση η Ουάσιγκτον, θα είναι μακρά και οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο πλευρό» της Ουκρανίας, επισήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από την Πολωνία όπου βρέθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο.
«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιόν μας», είπε ο Μπάιντεν, δίνοντας μια «γεύση» για τις προοπτικές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. «Μη σκεφτείτε καν να μπείτε ούτε μια ίντσα σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε.
Συνεχίζοντας και τη λεκτική κλιμάκωση, που «πάει πακέτο» με την ένταση της αντιπαράθεσης, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν «χασάπη» και είπε πως «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, λέγοντας πως «ο Πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους».
Λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι ο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, αλλά «ήθελε να πει ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή».
Συνομιλίες με τον Μπάιντεν είχαν στη Βαρσοβία ο ΥΠΕΞ και ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα και Ολ. Ρέζνικοφ, αντίστοιχα, όπως και με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, Αντ. Μπλίνκεν και Λ. Οστιν.
Την ίδια στιγμή που η αμερικανική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Πολωνία, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο υποδομές στρατηγικής σημασίας - μια αποθήκη καυσίμων και έναν στρατιωτικό χώρο σε εργοστάσιο - στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, χωρίς να αναφερθούν νεκροί. «Με τα σημερινά πλήγματα, οι επιτιθέμενοι θέλουν να πουν "καλημέρα" στον Πρόεδρο Μπάιντεν που βρίσκεται στην Πολωνία», δήλωσε ο δήμαρχος της Λβιβ.
Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την Ουκρανία ότι «δεν έχουν αντίρρηση» για τη μεταφορά των πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, προσθέτοντας πως «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας».
Ετσι, το ζήτημα της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από μέλη του ΝΑΤΟ παραμένει στο τραπέζι, ενώ φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες και «ζυμώσεις» μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χτυπηθούν από τη Ρωσία και να επεκταθεί η σύγκρουση.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα η Πολωνία είχε «πετάξει το μπαλάκι» στις ΗΠΑ δηλώνοντας «έτοιμη να μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της "Mig-29" στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν (Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», προκειμένου να παραδοθούν κατόπιν στην Ουκρανία. Αυτή η πρόταση είχε απορριφθεί από τις ΗΠΑ.
Η Πολωνία δηλώνει διατεθειμένη να παραχωρήσει τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά στο πλαίσιο μιας ΝΑΤΟικής απόφασης και με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα σε υλικό.
«Εξετάζουμε αυτό το θέμα πιο λεπτομερώς με τους Πολωνούς συναδέλφους μας, όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η Ουκρανία έχει κρίσιμη ανάγκη περισσότερων μαχητικών», συνέχισε ο Κουλέμπα.
«Σπρώχνοντας» εξάλλου για ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απαίτησε το Σάββατο από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους, υπογραμμίζοντας πως «το τίμημα της αναβλητικότητας στα αεροσκάφη είναι χιλιάδες ζωές Ουκρανών».
Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν ακόμα περισσότερους αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ο Ζελένσκι τόνισε επιπλέον ότι η χώρας του χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων, «όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά όλης της Ευρώπης». Πρόσθεσε δε πως ο ευρωατλαντικός άξονας υποκύπτει στον εκφοβισμό της Ρωσίας.
Η Ρωσία συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, επαναφέροντας τις καταγγελίες της χώρας του για επικίνδυνα βιολογικά όπλα που σχεδιάζονταν εκεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονταν την Ουκρανία «για τη δημιουργία απειλών για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο», μέσα από «τα κλειστά στρατιωτικά βιολογικά προγράμματά τους στο έδαφός της, καθώς και τα σχέδια για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων».
Στο μεταξύ, στην επιφάνεια έρχεται και ενδεχόμενη εμπλοκή του γιου του Αμερικανού Προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν, με δημοσίευμα της «Daily Mail» να αναφέρει βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, τα οποία έκαναν πειράματα με θανατηφόρους ιούς με χρηματοδότησή του.
Σύμφωνα με ηλεκτρονική αλληλογραφία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, ο Χάντερ το διάστημα 2014 - '16 βοήθησε στην εξασφάλιση χρηματοδότησης εκατομμυρίων δολαρίων για τη «Metabiota», εταιρεία που είναι ανάδοχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και ειδικεύεται στην έρευνα για ασθένειες που προκαλούν πανδημίες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικά όπλα.
Τα αρχεία για τις κρατικές δαπάνες δείχνουν ότι το υπουργείο Αμυνας ανέθεσε σύμβαση 18,4 εκατ. δολαρίων στη «Metabiota» μεταξύ Φλεβάρη 2014 και Νοέμβρη 2016, με 307.091 δολάρια να προορίζονται για «ερευνητικά έργα της Ουκρανίας». Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η «Metabiota» έχει στενούς δεσμούς με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV), που θεωρείται ύποπτο ότι είναι η πηγή της COVID-19.
Η ρωσική κυβέρνηση πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη υποστηρίζοντας ότι ο Χ. Μπάιντεν βοήθησε στη χρηματοδότηση ενός αμερικανικού στρατιωτικού ερευνητικού προγράμματος «βιοόπλων» στην Ουκρανία.
Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας έβαλε στο «τραπέζι» ο Ντμ. Μεντβέντεφ, πρώην Πρόεδρος της χώρας, νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπενθυμίζοντας σε ποιες περιπτώσεις το δόγμα της Ρωσίας για τα πυρηνικά επιτρέπει τη χρήση τους: «Το πρώτο είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων».
Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και να μεταβεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, λέγοντας πως ο ρωσικός στρατός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών εκεί ενώ υπάρχουν δεκάδες πυρκαγιές τριγύρω.
Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.
Στη Μαριούπολη συνεχίζεται ο απάνθρωπος εγκλωβισμός τουλάχιστον 150.000 ανθρώπων που πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από την πόλη, όπου παραμένουν χωρίς τροφή, νερό και ηλεκτρικό εδώ και τρεις βδομάδες.
Ισχυρές δυνάμεις του νεοναζιστικού «Τάγματος Αζόφ» έχουν ταμπουρωθεί μέσα στην πόλη απειλώντας όσους προσπαθούν να διαφύγουν, ενώ η ουκρανική πλευρά αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τη λειτουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύουν βίντεο με ανθρώπους που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη Μαριούπολη και καταγγέλλουν επώνυμα πως τα «Τάγματα Αζόφ» και ο «Δεξιός Τομέας» «μας σκότωναν έτσι απλά» και πως «έχουν κατεδαφίσει όλες τις 9ώροφες - 10ώροφες πολυκατοικίες, ολόκληρες συνοικίες». «Λένε στο Κίεβο ότι μας δίνουν νερό, ότι είμαστε υπό προστασία, ότι μας δίνουν ψωμί, είναι ψέματα, απλά μας παράτησαν, απλά μας παράτησαν και δεν νοιάζεται κανένας εκεί για μας. Τα παιδιά έχουν έναν μήνα να φάνε ψωμί», σημειώνει μια άλλη γυναίκα.
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία χαρακτηρίζει «απαγωγές» και «απελάσεις» τις μετακινήσεις αμάχων από τη Μαριούπολη και αλλού προς τη Ρωσία. Μάλιστα, η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να μην ανοίξει γραφείο στη ρωσική πόλη Ροστόφ, όπου μεταφέρονται πρόσφυγες.
Χτες η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είπε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις, όπως η Μαριούπολη, αναφέροντας πως οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, η Μαριούπολη βρίσκεται στα χέρια του ρωσικού στρατού. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, από την πλευρά του, ανακοινώνει ότι ο ρωσικός στρατός κατέρριψε μαχητικά ελικόπτερα και αεροπλάνα που προσέγγιζαν για να απομακρύνουν τους διοικητές του «Τάγματος Αζόφ», «που έχουν εγκαταλείψει τους υφισταμένους τους». Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι συνεχίζονται επιχειρήσεις ενάντια σε απομεινάρια ουκρανικών δυνάμεων, ενώ ο ηγέτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να πάρουν τον έλεγχο της πόλης τις επόμενες μέρες.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ανακοίνωσε πως η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, θα διεξαγάγουν «μια ανθρωπιστική επιχείρηση» απομάκρυνσης αμάχων «τις αμέσως επόμενες ημέρες» από τη Μαριούπολη. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε πως θα υπάρξει «συλλογική ενοχή» αν δεν γίνει κάτι για να βοηθηθούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη.
Η δε Eurojust, ο ευρωπαϊκός οργανισμός στον τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης, θα στηρίξει την κοινή ερευνητική ομάδα που συνέστησαν Λιθουανία, Πολωνία και Ουκρανία και θα ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου. Η συμμετοχή στην ομάδα πιθανόν να επεκταθεί σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Eurojust, χωρίς να κατονομάζει τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ομάδα δυτών των ρουμανικών Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθούσε χτες να εξουδετερώσει νάρκη που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Νωρίτερα οι τουρκικές αρχές εξουδετέρωσαν νάρκη κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ το Σάββατο εξουδετέρωσαν μια άλλη, πυροδοτώντας μια ισχυρή έκρηξη βόρεια της Κωνσταντινούπολης. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι αρκετές ουκρανικές νάρκες έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, αφού αποκόπηκαν από καλώδια κοντά στα ουκρανικά λιμάνια. Το Κίεβο διέψευσε τον ισχυρισμό ως προσπάθεια αποκλεισμού τμημάτων της θάλασσας.
Στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος - μαμούθ ύψους 100 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο με αυτό που ονομάζεται «Σιδηρούς Θόλος».
Η ασπίδα αυτή είναι επαρκώς ισχυρή για να καλύπτει επίσης την Πολωνία, τη Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής, σύμφωνα με γερμανικές πηγές και η απόκτησή του θα σήμαινε πως η Γερμανία «θα διαδραμάτιζε ρόλο - κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
«Υπάρχουν διάφορες επιλογές» καθώς το σύστημα που θέλει να αποκτήσει η Γερμανία είναι κατασκευασμένο για πυραύλους «ακριβείας», που «φθάνουν σε πολύ μεγάλο ύψος», που έρχονται «από το Διάστημα» (σ.σ. τη στρατόσφαιρα), άρα «τα κλασικά συστήματα (αντιπυραυλικής) άμυνας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», δήλωσαν στην εφημερίδα «Bild» Γερμανοί βουλευτές που συμμετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση.