Στο Κάιρο, για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι, βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι συζήτησαν «για την κρίση στην Ουκρανία, τα πολύ μεγάλα προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης που δημιουργείται σαν επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης» και «πώς αυτή επηρεάζει και την αιγυπτιακή οικονομία», καθώς «η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την πρόοδο της Αιγύπτου, την οποία θεωρεί έναν από τους πιο σημαντικούς και στρατηγικούς της συμμάχους».
Συζήτησαν επίσης για τη Λιβύη, «την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη δύο πρωθυπουργών» καθώς και για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να επιβληθεί η νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ως βάση του παζαριού για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην Ανατ. Μεσόγειο.
Παραπέρα, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη «βοήθεια που η Αίγυπτος παρείχε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας» και συνεννοήθηκαν «ώστε η Ελλάδα να ορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα θέματα που η Τουρκία θέτει στο πλαίσιο αυτού του Οργανισμού».
Προηγουμένως, μιλώντας στη «Real News» και σχολιάζοντας την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «το σχετικά καλό κλίμα που επικράτησε» επιβεβαιώνει πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον» και ισχυρίστηκε ότι «η νέα κατάσταση με τους αυξανόμενους κινδύνους επιτάσσει τη σταθερότητα, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ειρηνική επίλυση των διαφορών...», όπως βαφτίζονται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «ΝΑΤΟικής συνοχής», που σηματοδοτούν αντίθετα όξυνση των ανταγωνισμών, την οποία πληρώνουν οι λαοί.
Δεν περνά απαρατήρητο άλλωστε ότι ο υπουργός στάθηκε και στη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, κείμενο - δόγμα που υιοθετήθηκε επισήμως την προηγούμενη βδομάδα, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σαφείς αναφορές και για άλλες περιοχές άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική», επόμενες ζώνες όπου αναμένουν ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και όπου οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι διεκδικούν μερίδια από την καπιταλιστική λεία.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την προηγούμενη Τετάρτη υπεγράφη στο Κάιρο το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας - Αιγύπτου» για το 2022. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις και σε αντίστοιχες των επιμέρους κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον, ηλεκτρονικού πολέμου, έρευνας και διάσωσης, καθώς και μεταξύ δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.