Την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του αστικού κράτους επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, με τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα πως με το νομοσχέδιο «η κυβέρνηση έρχεται να τακτοποιήσει εκκρεμότητες που συνιστούν την ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση του αστικού επιτελικού κράτους, τον αντιδραστικό εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης, πιο στενά δεμένης με τους θεσμούς της ΕΕ, έτσι ώστε με καλύτερο τρόπο να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τις γενικές και ειδικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης εν μέσω οξύτατου ανταγωνισμού. Πώς δηλαδή το αστικό κράτος θα παίζει ενεργότερο ρόλο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από τη μία και από την άλλη πώς θα εξυπηρετεί καλύτερα τις επιδιώξεις του κεφαλαίου».
Ειδικότερα, σημείωσε πως το λεγόμενο εθνικό στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς, που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων των καπιταλιστών με το βλέμμα στραμμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης για τις «πράσινες μπίζνες». «Πίσω από τα διάφορα που αναφέρονται, κρύβεται η αντιλαϊκότητα του αστικού επιτελικού κράτους, καθώς γίνεται λόγος για τις μνημονιακές προτεραιότητες τόσο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και του μηχανισμού ανάκαμψης όσο και για τις επικίνδυνες αντιλαϊκές συστάσεις όπως του ΟΟΣΑ», ανέφερε.
Οσο για την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας και τις άλλες «κατ' όνομα ανεξάρτητες αρχές», όπως τις χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αυτές διευκολύνουν τις κυβερνήσεις να καλύπτουν το γεγονός ότι η διαφθορά χαρακτηρίζει την καπιταλιστική οικονομία γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα του ανταγωνισμού. Σε σχέση με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια προσλήψεων με τη δομημένη συνέντευξη που εισάγεται, τόνισε πως έχει κριτήρια αποκλεισμού κάποιων, δηλαδή των μη αρεστών, ενώ η πλειοψηφία των συμβασιούχων θα παραμείνεουν σε ομηρία, αντί να μονιμοποιηθούν. Οπως υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης, το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται διορισμοί, όχι ο τρόπος που θα γίνονταν.
Κλείνοντας τόνισε ότι το συμπέρασμα είναι πως αυτό το κράτος δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στον πολίτη διότι αναγκαίος όρος είναι να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τις πιέσεις που ασκεί ο λαϊκός παράγοντας. Το αστικό κράτος είναι μια καλοδουλεμένη μηχανή των καπιταλιστών και το δίλημμα σήμερα για τους εργαζόμενους δεν είναι «διάφανο» ή «αδιάφανο κράτος», αλλά κράτος για ποιον; Αστικό κράτος ή εργατικό - λαϊκό κράτος; Το ΚΚΕ, τόνισε, παλεύει για το δεύτερο και γι' αυτό καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Ο λαός πληρώνει την εμπλοκή της χώρας σε έναν νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, καθώς την ώρα που δίνονται 7,5 δισ. ευρώ για τα «Ραφάλ» και κάθε χρόνο τεράστια ποσά για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, δεν αξιοποιούνται αντίστοιχοι πόροι για τη στήριξη της Υγείας εν μέσω πανδημίας ούτε για ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην ακρίβεια, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στην τοποθέτησή του.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στους δήμους, τόνισε ότι τα οικονομικά τους είναι σε οριακή κατάσταση και η κυβέρνηση προτείνει αύξηση φόρων και δημοτικών τελών. Επιβάλλει νέα χαράτσια, όπως το τέλος ταφής, αδιαφορεί μπροστά στο τεράστιο κόστος της Ενέργειας. Ταυτόχρονα, επιβάλλει το «μαρτύριο της σταγόνας» με τους συμβασιούχους εργαζόμενους Covid στους δήμους, που κινδυνεύουν με απόλυση και αυτό γιατί με τροπολογία παρατείνεται μέχρι 31 Μάη η σύμβασή τους, ενώ μετά είναι στον «αέρα». Επισήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την εργασιακή ζούγκλα και στον δημόσιο τομέα, όπου αντικατέστησαν τις μόνιμες θέσεις εργασίες με «ελαστικές» μορφές. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στους δήμους.
Σχετικά με τη διάταξη που επιτρέπει στις Οικονομικές Επιτροπές των δήμων να παραχωρούν ακίνητα και εκτάσεις γης στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι έτσι η Τοπική Διοίκηση έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ακόμα, σημείωσε σχετικά με τη σύνταξη των ομογενών ότι μόνη προϋπόθεση πρέπει να είναι η 15ετία εργασίας στη χώρα και κανένας άλλος περιορισμός, ενώ τόνισε ότι για τους μετανάστες εργάτες γης, η κυβέρνηση νομιμοποιεί το σκλαβοπάζαρο θεωρώντας τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί πλήρη νομιμοποίηση των εργατών γης που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα.