Αποσπάσματα από τις ομιλίες των συνδικαλιστών και εκπροσώπων φορέων
Η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τόνισε πως οι εργαζόμενοι είναι στα κάγκελα λόγω της εργοδοτικής ασυδοσίας, της ακρίβειας, των τσακισμένων δικαιωμάτων. Στην πρόσφατη συνέλευση του Συλλόγου, σημείωσε, ήρθε πλούσια πείρα από τη μάχη για την οργάνωση των συναδέλφων, τη συγκρότηση σωματειακών επιτροπών. Αρκετοί κάνουν το βήμα και οργανώνονται. Από το δεν γίνεται τίποτα συζητάμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Αυτά τα στοιχεία, πρόσθεσε η ομιλήτρια, πρέπει να ενισχύσουμε. Να επιμείνουμε στην προσπάθεια να μπουν σε αυτόν τον αγώνα περισσότεροι εργαζόμενοι. Στον πόλεμο πρέπει να απαντήσουμε με πόλεμο. Μια τέτοια επίμονη προσπάθεια θα σπάσει τον φόβο, δεν θα βρίσκει έδαφος η απογοήτευση.
Ο Μάκης Τσελέντης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Κορυδαλλού και μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, μιλώντας για τον «πόλεμο» ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργάτες, σημείωσε πως μπορεί να μην έχει βόμβες, αλλά έχει εκρηκτικές ανατιμήσεις, μπορεί να μην έχει θύματα από στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά έχει νεκρούς εργάτες σε «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, μπορεί να μην έχει στρατιωτικούς αποκλεισμούς πόλεων, αλλά έχει ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής. Μιλώντας για τους συμβασιούχους που μπάλωσαν τα μεγάλα κενά και τις ανάγκες των δήμων και της Περιφέρειας τα δύο χρόνια της πανδημίας, είπε πως οι εργαζόμενοι αυτοί το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουν την απόλυση και την ανεργία, ενώ ακούν πως είναι οι ...τυχεροί και ευνοημένοι της πανδημίας. «Αρκετά ακούσαμε. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε κι εμείς», είπε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν την απάντησή τους με τη συμμετοχή τους στην απεργία.
Η σημερινή μας παρουσία είναι κάλεσμα αγώνα για κάθε συνάδελφο, ανεξάρτητα με το τι στάση έχει κρατήσει μέχρι σήμερα, σημείωσε ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Απευθυνόμαστε, συνέχισε, σε όλους που πρώτα από όλα βασίζονται στη δουλειά του χεριού τους και του μυαλού τους. Να επενδύσουν στη συλλογική πάλη με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους σπουδαστές των λαϊκών στρωμάτων. Ολος αυτός ο κόσμος, πρόσθεσε, φορτώθηκε χρέη. Ηρθε ο πόλεμος που μεγαλώνει τα προβλήματα. Ο πληθωρισμός κατατρώει το ελάχιστο εισόδημα που έχει απομείνει. Εμείς λέμε, επεσήμανε, η οργή και η απόγνωση περισσεύουν. Ομως πρέπει να γίνουν συλλογική δύναμη. Οι οργανώσεις μας να αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης για τους συναδέλφους. Μόνο έτσι θα έχουμε κατακτήσεις. Ολοι με όλες μας τις δυνάμεις στις 6 του Απρίλη.
«Μέσα από τους Συλλόγους μας θα κάνουμε τη νύχτα μέρα για να προετοιμάσουμε τη συμμετοχή μας στην απεργία», τόνισε η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του φοιτητικού Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού, διαβεβαιώνοντας πως οι φοιτητές θα ενώσουν τις φωνές τους με τα σωματεία, θα διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων αλλά και προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια για νέο «νόμο - πλαίσιο» για τα πανεπιστήμια. Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη αντιπολεμική συναυλία που οργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, στηλίτευσε τις επιθέσεις που δέχθηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από όλες τις φωνές που θέλουν τη χώρα δεμένη στο άρμα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ξεκαθάρισε: «Μία σωστή πλευρά έχει η Ιστορία και αυτή είναι μαζί με τους λαούς».
«Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα εργατικά σωματεία και τις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων και μπαίνουμε στη μάχη για την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας στις 6 Απρίλη», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Ελένη Θεοδοσίου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Σημείωσε ότι «η φωνή μας πρέπει να φτάσει αποφασιστική και μαχητική στις γυναίκες. Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια της δολοφονικής μηχανής τους. Γι' αυτό δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα των λαών για να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς πόλεμο».
Μπορούμε η απεργία στις 6 Απρίλη να αποτελέσει ένα νέο εφαλτήριο για να πάμε παραπέρα τους αγώνες που έχει ανάγκη ο λαός, επισήμανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τη μάχη αυτή, όπως εξήγησε, δίνουν και οι συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής. Μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, αιματηρές περικοπές σε αυτές είναι μερικά από τα προβλήματα απέναντι στα οποία οι συνταξιουχικές οργανώσεις αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις τους με αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που ξεκινά σήμερα, Τρίτη 22 Μάρτη, με κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Εκτορας Θωμαΐδης, συμβασιούχος νοσηλευτής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», μέλος της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία, ανέφερε πως η Επιτροπή δημιουργήθηκε για να πάρουν οι συμβασιούχοι την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Να σπάσει η μοιρολατρία. Στόχος να έχουν οι συμβασιούχοι ένα στήριγμα να απευθύνονται. Οι συμβασιούχοι, επισήμανε, πρέπει να απεργήσουν μαζικά, γιατί στην αρχή τους αποκαλούσαν ήρωες, στη συνέχεια η μονιμοποίηση μετατράπηκε σε μοριοδότηση, τώρα η απόλυση βρίσκεται προ των πυλών καθώς μιλάνε για διαγωνισμό 5.000 θέσεων, ενώ τα οργανικά κενά είναι πολλαπλάσια.
Την απεργιακή προετοιμασία των ναυτεργατικών σωματείων μετέφερε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και οι παρεμβάσεις για την προστασία της ζωής των ναυτεργατών στα πλοία που πλέουν στην εμπόλεμη περιοχή, η καταγγελία της πρόσφατης και πολύνεκρης πυρκαγιάς στο πλοίο «Euroferry Olympia», οι διεκδικήσεις για τις ΣΣΕ κόντρα στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, είναι μερικές πλευρές της δράσης του προηγουμένου διαστήματος που δίνουν τη σκυτάλη στην απεργία, σημείωσε ο ομιλητής.
Η Ειρήνη Μπεκιάρη, γραμματέας του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής και πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου «Μέλλον», σημείωσε ότι στον κλάδο τα τελευταία χρόνια οι τραπεζοϋπάλληλοι μειώθηκαν κατά 20%, οι τραπεζίτες προχώρησαν σε αποσχίσεις, σε απολύσεις, μειώσεις μισθών. Τώρα, συνέχισε, επικαλούνται τον πόλεμο για να μην δώσουν αυξήσεις. Για την προετοιμασία της απεργίας είπε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουμε από πρώτο χέρι την οργή του κόσμου. Είμαστε εμείς που ακούμε τον πόνο των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, που εξοργίζονται με τις τράπεζες που τους πίνουν το αίμα. Για αυτό λέμε ότι η απεργία πρέπει να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις και πέντε μήνες κατήγγειλε η Νίκη Δημητρίου, πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Υπουργείου Πολιτισμού. «Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουμε πάλι το μάρμαρο», ξεκαθάρισε και μετέφερε την απόφαση που έχει πάρει το Σωματείο για Γενική Συνέλευση την 1/4, με σκοπό τη λήψη απόφασης συμμετοχής στην απεργία και το πρόγραμμα συσκέψεων και περιοδειών με το οποίο την προετοιμάζει.
Τις «ευκαιρίες» που βλέπουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου στον πόλεμο αλλά και την ενεργειακή φτώχεια που βασανίζει τον λαό, σχολίασε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Οι πανάκριβες τιμές σε ρεύμα και καύσιμα δεν οφείλονται, όπως τόνισε, στην «εξωγενή» ενεργειακή κρίση που επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά είναι αποτέλεσμα της «φυσιολογικής λειτουργίας της αγοράς στον καπιταλισμό».
Ο Ιάσονας Καπλάνης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Αρτοποιών, σημείωσε ότι το σωματείο συμμετέχει στο κάλεσμα στη σύσκεψη, αφού ο κλάδος είναι άμεσα θιγόμενος από την ακρίβεια και το ξέσπασμα του πολέμου. Τα προβλήματα, συνέχισε, αφορούν στο βασικότερο διατροφικό προϊόν του ψωμιού και την προσπάθεια να κρατήσουμε τα μαγαζιά ανοιχτά. Δίνοντας μια ιδέα των προβλημάτων, ανέφερε ότι ένα μέσο αρτοποιείο καταναλώνει 5 χιλιάδες κιλοβατώρες το μήνα. Είμαστε, είπε, αυτοί που θα αγωνιστούμε μαζί με τον λαό για να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι. Ο εχθρός μας είναι κοινός, είπε, και δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις του.
«Ούτε με το σταγονόμετρο δεν έρχονται λεφτά για την Παιδεία, αλλά με τις κάνουλες πηγαίνουν τα λεφτά για εξοπλισμούς, για να στηριχτεί η πολεμική μηχανή με τη συμμετοχή και της χώρας μας», κατήγγειλε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. Στις συνθήκες των υπέρογκων αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, απαίτησε ουσιαστική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών με ευθύνη της κυβέρνησης. «Ολοι εμείς με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας», τόνισε και κάλεσε σε συμμετοχή στην απεργία.
Πάντα σε καιρούς πολέμου το κεφάλαιο προσπαθεί να στρατεύει του εργαζόμενους στους στόχους του, σημείωσε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας». Μιλάνε, είπε, για εθνική συνεννόηση και ομοψυχία και εννοούν να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι τη φτωχοποίησή τους, το τσάκισμα των δικαιωμάτων, ότι μπορεί να γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Εμείς τέτοια ομοψυχία δεν την αποδεχόμαστε. Προβάλλουμε τη δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης μας.
«Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας», ανέφερε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Οπως επισήμανε, η φτώχεια, η ανεργία, οι άσχημοι όροι δουλειάς και αμοιβής είναι κοινός τόπος για τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες. Το Σωματείο, υπογράμμισε, δεν πρόκειται να αποδεχθεί σαν «φυσικό φαινόμενο» τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, τη δουλειά χωρίς ΣΣΕ, την ακρίβεια που στερεί βασικά είδη διαβίωσης.
Με την απεργία οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν όλα όσα έχουν ανάγκη, σημείωσε μεταξύ άλλων η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης». Παίρνουμε μέτρα, συνέχισε η ομιλήτρια, για την προπαγάνδισή της ώστε να ενημερωθούν όλοι. Η οργή να γίνει αγώνας γιατί ό,τι κέρδισαν αυτό έγινε με τον συλλογικό αγώνα, επειδή δεν προσάρμοσαν τις ανάγκες τους στις αντιλαϊκές πολιτικές. Τώρα είναι η ώρα, είπε, να πούμε και ένα μεγάλο όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καμία συμμετοχή της χώρας, να δοθούν λεφτά για την Παιδεία και όχι για ΝΑΤΟικά σφαγεία. Η κατάσταση δεν θα αλλάξει αν εμείς οι ίδιοι δεν το αποφασίσουμε, υπογράμμισε.
Στη σύνδεση ανάμεσα στα αιτήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις διεκδικήσεις απέναντι στην ακρίβεια, εστίασε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Παρότι υπάρχει επάρκεια αγαθών υπάρχει ανεπάρκεια στις τσέπες μας», σχολίασε, ενώ στηλίτευσε τις «αναλύσεις» που χαρακτηρίζουν ως «επικίνδυνες» και «αντιπαραγωγικές» τις αυξήσεις στους μισθούς, καταλήγοντας να κατηγορούν τους εργαζόμενους και τους μισθούς. «Για να μην απειληθούν οι δείκτες της κερδοφορίας τους», κατήγγειλε, καλούνται οι εργαζόμενοι να μετράνε το ευρώ, να μένουν χωρίς θέρμανση, να τρέμουν μπροστά στους λογαριασμούς του ρεύματος.