Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Ξεσηκωμός για την αυριανή συγκέντρωση στη Λάρυμνα

Στις 11 π.μ. το νέο αγωνιστικό ραντεβού με στόχο να ανοίξει νέος κύκλος ακόμα πιο δυναμικών κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης που διαλύει και οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο, οι εργαζόμενοι με τη συγκέντρωση - ενημερωτική συνέλευση αύριο, στις 11 π.μ., στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ετοιμάζονται να προσθέσουν ακόμη έναν σταθμό στον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν πάνω από δύο χρόνια τώρα.

Στο πλευρό τους θα είναι και αυτήν τη φορά οι γυναίκες και τα παιδιά τους, κάτοικοι των χωριών της περιοχής αλλά και εργαζόμενοι από τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας στέλνοντας μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι σε αυτήν την επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση.

«Μολών λαβέ»: Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν τα Σωματεία σε κυβέρνηση και επενδυτές, δηλώνοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να καταφέρει να βγάλει τους εργαζόμενους από τις δουλειές και τα σπίτια τους.

Αλλωστε, οι εργαζόμενοι δικαιώνονται για μια ακόμα φορά, με τις τιμές του νικελίου που καταγράφουν το ένα ιστορικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, αποτυπώνοντας τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης, τη σημασία και το μέγεθος του πλούτου που μπορούν να παράγουν, αφού είναι η μοναδική βιομηχανία στην ΕΕ που παράγει το συγκεκριμένο μετάλλευμα.

Το επιχειρησιακό Σωματείο της Λάρυμνας υπογραμμίζει ότι, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, με την εκτίναξη της τιμής του νικελίου, αλλά και το σταμάτημα μιας ακόμη υψικαμίνου που αποτελεί συνέχιση στο έγκλημα της κυβέρνησης, τώρα οι εργαζόμενοι, που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, οργανώνουν την κλιμάκωση της πάλης τους.

«Στον άτιμο πόλεμο που ήδη μας έχει κηρύξει η κυβέρνηση, κηρύσσουμε και από την πλευρά μας πόλεμο. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο να αγωνιστούμε όλοι σαν μια γροθιά για να ανατρέψουμε αυτό το έγκλημα. Με ενότητα και ανυποχώρητο αγώνα θα φτάσουμε μέχρι τη νίκη, μέχρι την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, την καταβολή του μόχθου που μας χρωστούν και πάνε να μας κλέψουν», τονίζει το Σωματείο.

Με την αυριανή συγκέντρωση, μπροστά από τα γραφεία της διεύθυνσης του εργοστασίου στη Λάρυμνα, στην οποία αναμένεται να βρεθούν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές και από άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ επιδιώκουν να ανοίξουν έναν νέο κύκλο ακόμη πιο δυναμικών κινητοποιήσεων και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «ο αγώνας τώρα ξεκινάει», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν τα Σωματεία στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους.

Επίσης, στην αυριανή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και τα μέχρι τώρα δεδομένα και θα καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν στο τέλος του Μάρτη να είναι όλοι απολυμένοι και παράλληλα οι πολιτικές επιλογές της προκαλούν σοβαρό κίνδυνο για οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, χωρίς κανένα σχέδιο για διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας. Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα και ενότητα δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους για να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να μείνουν στις εργασίες τους και να επιβιώσουν μαζί με τις οικογένειές τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην ολοκλήρωση του εγκλήματος. Απαξιώνει περαιτέρω τη ΛΑΡΚΟ, η παραγωγική λειτουργία της οποίας δεν ξεπερνά πλέον το 10% των δυνατοτήτων της.

Ενδεικτική της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ είναι και η προσχηματική διαδικασία διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, η οποία έκλεισε με διαδικασίες fast track στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, χωρίς καν να ληφθούν υπόψη και να τεθούν στη συζήτηση οι θέσεις και οι προτάσεις που κατέθεσαν τα Σωματεία, αλλά και χωρίς να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που υπέβαλαν.

Σημειώνεται ότι τα Σωματεία προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, τα οποία εκδικάστηκαν χτες το πρωί, όπου τόσο μέσω του δικηγόρου τους όσο και μέσω των εκπροσώπων τους, αναδείχτηκε για μία ακόμη φορά ο προσχηματικός χαρακτήρας της διαδικασίας και πλέον περιμένουν την έκδοση της απόφασης.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ γνωρίζουν καλά πως ο αγώνας θα κριθεί στον δρόμο και στις κινητοποιήσεις. Εχοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης της χώρας ετοιμάζονται για την κλιμάκωση του αγώνα τους και νέες δυναμικές κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στο μεταξύ, νέα Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις του Κόμματος, μέσα και έξω από τη Βουλή, για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η Ερώτηση αναδεικνύει το γεγονός ότι «η τιμή του νικελίου έσπασε ιστορικό ρεκόρ στο LME ξεπερνώντας τα 101.000 δολάρια τον τόνο», καθώς επίσης και ότι με βάση τα δεδομένα «η τιμή του νικελίου είναι σίγουρο πως θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, όπως σωστά τόνιζαν οι εργαζόμενοι που σήμερα η ίδια η ζωή τούς επιβεβαιώνει». Το Κόμμα θυμίζει ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να παράγει 18.000 τόνους νικελίου ανά έτος, δηλαδή πάνω από 1 δισ. ευρώ συνάλλαγμα.

Τονίζει ότι παρά την ανοδική αυτή πορεία των τιμών, η κυβέρνηση την ίδια περίοδο σταματάει τη λειτουργία μιας ακόμα υψικαμίνου και προωθεί τις ομαδικές απολύσεις, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνέχισης ασφαλούς λειτουργίας.

Η Ερώτηση του Κόμματος υπογραμμίζει ότι την αντιπρόταση των εργαζομένων, «που εξασφαλίζει τη λειτουργία, την αύξηση της παραγωγής, τη μετάδοση της τεχνογνωσίας, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, το δημόσιο συμφέρον συνολικά, με βάση τα επίσημα πρακτικά και την παραδοχή της ειδικής διαχείρισης, η κυβέρνηση απροκάλυπτα δεν την συζήτησε, αφήνοντας αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα που αφορούν και το πού πήγαν τα 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση, αλλά και το ότι δεν υπάρχει σχέδιο ασφαλούς συνέχισης λειτουργίας, σε μια επιχείρηση που μετρά 80 νεκρούς».

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση ερωτάται από το ΚΚΕ τι προτίθεται να κάνει για να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, για να αυξηθεί η παραγωγή της, να συνεχιστεί η λειτουργία ακόμα και στην περίπτωση που βγουν άκαρποι οι διαγωνισμοί, να καταβληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους, να επαναπροσληφθούν όλοι και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Επίσης, για να ενημερώσει πώς ακριβώς, με τι όρους και τι διασφαλίσεις εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου - κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ