Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σωστή πλευρά

Η κρίση παράγει κροίσους, έλεγε ο καπιταλιστής Ωνάσης, κι αυτό φαίνεται ότι το ξέρουν καλά οι ομογάλακτοί του Ελληνες εφοπλιστές, όπως μας υπενθυμίζουν μερικές από τις οικονομικές ειδήσεις. Από τη μία ετοιμάζονται να στήσουν έναν τρελό χορό κερδοφορίας, ελέγχοντας πάνω από το 22% του στόλου για τη μεταφορά LNG παγκοσμίως και κατέχοντας τον πρώτο σε αξία στόλο, που ξεπερνά τα 19 δισ. Από την άλλη, μια σειρά δημοσιεύματα αναφέρονται στο πώς ο ελληνόκτητος στόλος πρωταγωνιστεί - χωρίς διακοπή τις μέρες του πολέμου - στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η δρομολόγηση νέων πλοίων προς την εμπόλεμη ζώνη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγονται όλα αυτά για τους ναυτεργάτες που στέλνονται «στην μπούκα του κανονιού», ή για το ενδεχόμενο τέτοιες «αποστολές» να αποτελέσουν κρίκο σε ενδεχόμενη γενίκευση του πολέμου. Με δυο λόγια, την ώρα που οι λαοί στέλνονται στην κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, και που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ξελαρυγγιάζονται για να στρατεύσουν τον λαό στο ένα από τα δύο στρατόπεδα ληστών, οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν σταθερά να βρίσκονται στη «σωστή πλευρά» των συμφερόντων τους, θησαυρίζοντας τόσο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο όσο και από την ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών...

Συμβαίνουν αυτά

Πρώτα ήταν οι δηλώσεις ομογενών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πνεύμα τού «δεν καταλαβαίνουμε τι πόλεμος είναι αυτός, εμείς ζούσαμε τόσα χρόνια ειρηνικά», εννοώντας την περίοδο της ΕΣΣΔ. Αλλά ακόμη και σε δηλώσεις αξιωματούχων ξεφεύγει η αλήθεια, όπως συνέβη με τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ο οποίος ανέφερε στον «αέρα» τηλεοπτικής εκπομπής: «Οταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση πολλοί Ρώσοι πλούτισαν, πλουτοκράτες έπρεπε να λέμε (...) αλλά υπήρξε και υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο μέρος του ρωσικού πληθυσμού το οποίο ζει πολύ φτωχά, κάτω από άθλιες συνθήκες». Και πρόσθεσε ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, «ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού νοσταλγεί την ΕΣΣΔ, γιατί είχε δουλειά, διαμέρισμα, ασφαλιστική κάλυψη, δωρεάν φως, νερό, τηλέφωνο, σχολείο δωρεάν». Δυστυχώς για τα αστικά επιτελεία και τους κάθε λογής αντικομμουνιστές, συμβαίνουν κι αυτά στις ζωντανές εκπομπές, αναδεικνύοντας 30 χρόνια μετά από τη διάλυση της ΕΣΣΔ ότι ο σοσιαλισμός σε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το σάπιο σύστημά τους, που γεννά πολέμους, φτώχεια και αβεβαιότητα για τους λαούς.

Ταμείο

Αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους, σε σχέση με τους ήδη υψηλούς στόχους στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οπως προκύπτει μάλιστα από τα προσωρινά στοιχεία, τα έσοδα από φόρους εκτοξεύτηκαν στα 8,6 δισ.! Πότε όλα αυτά; Σε μια περίοδο που δεν είχε γίνει ακόμα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι τιμές του ρεύματος και της Ενέργειας βρίσκονταν ήδη στα ύψη και η ακρίβεια θέριζε το λαϊκό εισόδημα, ως αποτέλεσμα του περιβόητου «Green Deal» και της «επεκτατικής πολιτικής» στη διαχείριση της προηγούμενης κρίσης και της πανδημίας. Ηταν τότε που η κυβέρνηση απέρριπτε επανειλημμένα τις προτάσεις του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» και ο ΣΥΡΙΖΑ κορόιδευε ανοιχτά, ζητώντας «παρεμβάσεις στα όρια των αντοχών της ΕΕ», μην τυχόν και δεν ...αντέξουν τόσα βάρη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τα ίδια λένε και σήμερα, που οι «πολεμικές» ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση τις τιμές και τα λαϊκά νοικοκυριά σε απελπισία. Τη φοροληστεία του προϋπολογισμού συμπληρώνει η έμμεση καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος με τα χαράτσια στις τιμές των βασικών αγαθών, για να μη θιγούν οι «αντοχές της οικονομίας» και η «αναπτυξιακή δυναμική», που προϋποθέτει κάτω από όλες τις συνθήκες να δουλεύει ρολόι ο μηχανισμός στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους.

Στο στόχαστρο

Τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε πως θα απελευθερώσει ποινικούς που έχουν εμπειρία σε μάχες, προκειμένου να πάρουν μέρος στον πόλεμο. Διευκρίνισε μάλιστα ότι γι' αυτόν ήταν «μια δύσκολη ηθικά απόφαση, όμως αναγκαία για την άμυνα της χώρας». Δεν πέρασαν λίγες μέρες και η κυβέρνηση της Ουκρανίας προχώρησε στην απαράδεκτη και αναίτια σύλληψη, στον ξυλοδαρμό και την κράτηση δύο νεολαίων κομμουνιστών, στελεχών της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στη χώρα, με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία του 2014. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η αστική τάξη θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στους ανταγωνιστές της, σε ειρήνη και πόλεμο. Την ίδια ώρα, όμως, δεν παύει ποτέ να ξεχωρίζει τον βασικό αντίπαλο που βρίσκεται μέσα στην ίδια τη χώρα: Τον λαό που αγωνίζεται και την πρωτοπόρα ιδεολογία και δράση των κομμουνιστών. Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την ώρα που περισσεύουν τα προσχήματα περί υπεράσπισης της δημοκρατίας από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ή περί «αποναζιστικοποίησης» από τη Ρωσία, τόσο δυναμώνει ο αντικομμουνισμός και στα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία, ξεσπά η Επανάσταση στη Μάνη.

1881 Επιτυγχάνεται η ενοποίηση της Ιταλίας, η οποία ανακηρύσσεται ενιαίο βασίλειο, με πρώτο μονάρχη τον Βιτόριο Εμανουέλε τον Β'. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος, που ονομάστηκε «Ριζορτζιμέντο» (Ανόρθωση) και στρεφόταν ενάντια στους φεουδαρχικούς - απολυταρχικούς θεσμούς επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους - κράτους.

1934 Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη Λεωφόρο Συγγρού.

1952 Γεννιέται ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης.

1955 Ανακοινώνεται από την Ασφάλεια η σύλληψη του Κώστα Λουλέ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, και άλλων στελεχών του Κόμματος.

1972 Συνέρχεται στο Παρίσι η Β' Διεθνής Συνδιάσκεψη των Εθνικών Επιτροπών Αλληλεγγύης (17-19/3/1972). Σε αυτήν έλαβε μέρος και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Η συνδιάσκεψη αποφάσισε την αποτελεσματικότερη συμπαράσταση προς τον ελληνικό λαό στην πάλη του κατά της δικτατορίας.

1976 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του: «Η γη τρέμει», «Ο Γατόπαρδος» (που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1963), «Θάνατος στη Βενετία» κ.ά.

1988 Πεθαίνει ο τραγουδοποιός Νικόλας Ασιμος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ