Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Κινητοποίηση αύριο για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια

Στο υπουργείο Οικονομικών στις 5 μ.μ.

Σε κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών (οδός Νίκης, Σύνταγμα) καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, απαιτώντας επείγοντα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

«Τα άτομα με αναπηρία, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές περικοπές, σε επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο ΠΑΣΑΠ στο κάλεσμά του, ο οποίος με απόφαση του ΔΣ συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση. Θυμίζει τόσο τα άγρια αντιαναπηρικά μέτρα των τελευταίων ετών που έχουν αυξήσει δραματικά την διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία, αλλά και τα τεράστια προβλήματα που οξύνθηκαν με την πανδημία. Οπως σημειώνει, «έχουν να αντιμετωπίσουν ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, στην Ενέργεια, στα καύσιμα κ.α., που καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών».

Οι ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες απαιτούν:

  • Γενναία αύξηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας, ανεξαρτήτως ποσοστού και ασφάλισης, τουλάχιστον 100 ευρώ από 01/01/22.
  • Ολόκληρο επίδομα και ολόκληρη σύνταξη μπροστά στις γιορτές του Πάσχα και το καλοκαίρι.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ειδικού φόρου καυσίμων, καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή μικρή επιχείρηση, μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση όλων των δημοτικών τελών για όλα τα ΑμεΑ και τους χρόνιους πάσχοντες.
  • Επέκταση του εξωιδρυματικού επιδόματος με πλήρη αποσαφήνιση του νόμου σε όλους τους βαριά κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
  • Κανένα επίδομα αναπηρίας και καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
  • Ολοι οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν όλα τα αναγκαία τεχνολογικά βοηθήματα, προθέσεις και τεχνητά μέλη, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ή άνεργοι.
  • Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις, κανένα πλαφόν. Κάλυψη όλου του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης και δεύτερης κατοικίας, καμία διακοπή ρεύματος σε απλήρωτους, απολυμένους, ανασφάλιστους κ.λπ.
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Εργαζόμενοι - Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Αποφασισμένοι για νέο γύρο πιο δυναμικών κινητοποιήσεων στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα τους
  • Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για την οργάνωση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη
  • Οικοδόμοι: Στηριγμένοι στην πάλη τους επιβάλλουν την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις
  • Αύριο το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Ξεσηκωμός για την αυριανή συγκέντρωση στη Λάρυμνα

Στις 11 π.μ. το νέο αγωνιστικό ραντεβού με στόχο να ανοίξει νέος κύκλος ακόμα πιο δυναμικών κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης που διαλύει και οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο, οι εργαζόμενοι με τη συγκέντρωση - ενημερωτική συνέλευση αύριο, στις 11 π.μ., στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ετοιμάζονται να προσθέσουν ακόμη έναν σταθμό στον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν πάνω από δύο χρόνια τώρα.

Στο πλευρό τους θα είναι και αυτήν τη φορά οι γυναίκες και τα παιδιά τους, κάτοικοι των χωριών της περιοχής αλλά και εργαζόμενοι από τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας στέλνοντας μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι σε αυτήν την επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση.

«Μολών λαβέ»: Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν τα Σωματεία σε κυβέρνηση και επενδυτές, δηλώνοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να καταφέρει να βγάλει τους εργαζόμενους από τις δουλειές και τα σπίτια τους.

Αλλωστε, οι εργαζόμενοι δικαιώνονται για μια ακόμα φορά, με τις τιμές του νικελίου που καταγράφουν το ένα ιστορικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, αποτυπώνοντας τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης, τη σημασία και το μέγεθος του πλούτου που μπορούν να παράγουν, αφού είναι η μοναδική βιομηχανία στην ΕΕ που παράγει το συγκεκριμένο μετάλλευμα.

Το επιχειρησιακό Σωματείο της Λάρυμνας υπογραμμίζει ότι, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, με την εκτίναξη της τιμής του νικελίου, αλλά και το σταμάτημα μιας ακόμη υψικαμίνου που αποτελεί συνέχιση στο έγκλημα της κυβέρνησης, τώρα οι εργαζόμενοι, που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, οργανώνουν την κλιμάκωση της πάλης τους.

«Στον άτιμο πόλεμο που ήδη μας έχει κηρύξει η κυβέρνηση, κηρύσσουμε και από την πλευρά μας πόλεμο. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο να αγωνιστούμε όλοι σαν μια γροθιά για να ανατρέψουμε αυτό το έγκλημα. Με ενότητα και ανυποχώρητο αγώνα θα φτάσουμε μέχρι τη νίκη, μέχρι την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, την καταβολή του μόχθου που μας χρωστούν και πάνε να μας κλέψουν», τονίζει το Σωματείο.

Με την αυριανή συγκέντρωση, μπροστά από τα γραφεία της διεύθυνσης του εργοστασίου στη Λάρυμνα, στην οποία αναμένεται να βρεθούν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές και από άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ επιδιώκουν να ανοίξουν έναν νέο κύκλο ακόμη πιο δυναμικών κινητοποιήσεων και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «ο αγώνας τώρα ξεκινάει», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν τα Σωματεία στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους.

Επίσης, στην αυριανή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και τα μέχρι τώρα δεδομένα και θα καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν στο τέλος του Μάρτη να είναι όλοι απολυμένοι και παράλληλα οι πολιτικές επιλογές της προκαλούν σοβαρό κίνδυνο για οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, χωρίς κανένα σχέδιο για διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας. Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα και ενότητα δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους για να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να μείνουν στις εργασίες τους και να επιβιώσουν μαζί με τις οικογένειές τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην ολοκλήρωση του εγκλήματος. Απαξιώνει περαιτέρω τη ΛΑΡΚΟ, η παραγωγική λειτουργία της οποίας δεν ξεπερνά πλέον το 10% των δυνατοτήτων της.

Ενδεικτική της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ είναι και η προσχηματική διαδικασία διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, η οποία έκλεισε με διαδικασίες fast track στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, χωρίς καν να ληφθούν υπόψη και να τεθούν στη συζήτηση οι θέσεις και οι προτάσεις που κατέθεσαν τα Σωματεία, αλλά και χωρίς να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που υπέβαλαν.

Σημειώνεται ότι τα Σωματεία προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, τα οποία εκδικάστηκαν χτες το πρωί, όπου τόσο μέσω του δικηγόρου τους όσο και μέσω των εκπροσώπων τους, αναδείχτηκε για μία ακόμη φορά ο προσχηματικός χαρακτήρας της διαδικασίας και πλέον περιμένουν την έκδοση της απόφασης.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ γνωρίζουν καλά πως ο αγώνας θα κριθεί στον δρόμο και στις κινητοποιήσεις. Εχοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης της χώρας ετοιμάζονται για την κλιμάκωση του αγώνα τους και νέες δυναμικές κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στο μεταξύ, νέα Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις του Κόμματος, μέσα και έξω από τη Βουλή, για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η Ερώτηση αναδεικνύει το γεγονός ότι «η τιμή του νικελίου έσπασε ιστορικό ρεκόρ στο LME ξεπερνώντας τα 101.000 δολάρια τον τόνο», καθώς επίσης και ότι με βάση τα δεδομένα «η τιμή του νικελίου είναι σίγουρο πως θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, όπως σωστά τόνιζαν οι εργαζόμενοι που σήμερα η ίδια η ζωή τούς επιβεβαιώνει». Το Κόμμα θυμίζει ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να παράγει 18.000 τόνους νικελίου ανά έτος, δηλαδή πάνω από 1 δισ. ευρώ συνάλλαγμα.

Τονίζει ότι παρά την ανοδική αυτή πορεία των τιμών, η κυβέρνηση την ίδια περίοδο σταματάει τη λειτουργία μιας ακόμα υψικαμίνου και προωθεί τις ομαδικές απολύσεις, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνέχισης ασφαλούς λειτουργίας.

Η Ερώτηση του Κόμματος υπογραμμίζει ότι την αντιπρόταση των εργαζομένων, «που εξασφαλίζει τη λειτουργία, την αύξηση της παραγωγής, τη μετάδοση της τεχνογνωσίας, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, το δημόσιο συμφέρον συνολικά, με βάση τα επίσημα πρακτικά και την παραδοχή της ειδικής διαχείρισης, η κυβέρνηση απροκάλυπτα δεν την συζήτησε, αφήνοντας αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα που αφορούν και το πού πήγαν τα 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση, αλλά και το ότι δεν υπάρχει σχέδιο ασφαλούς συνέχισης λειτουργίας, σε μια επιχείρηση που μετρά 80 νεκρούς».

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση ερωτάται από το ΚΚΕ τι προτίθεται να κάνει για να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, για να αυξηθεί η παραγωγή της, να συνεχιστεί η λειτουργία ακόμα και στην περίπτωση που βγουν άκαρποι οι διαγωνισμοί, να καταβληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους, να επαναπροσληφθούν όλοι και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Επίσης, για να ενημερώσει πώς ακριβώς, με τι όρους και τι διασφαλίσεις εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου - κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στην ΕΕ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Σε θέσεις μάχης για την επιτυχία της οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σταθμός στην απεργιακή κλιμάκωση οι μεγάλες συσκέψεις σωματείων σε Αθήνα (21 Μάρτη) και Θεσσαλονίκη (22 Μάρτη)

Από μαζική εξόρμηση χτες στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας
Από μαζική εξόρμηση χτες στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη. Η απαίτηση για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η καταδίκη της επικίνδυνης για τον λαό συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, οι επείγουσες διεκδικήσεις για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα που μένουν εδώ και χρόνια καθηλωμένα, είναι μερικοί από τους άξονες στους οποίους τα σωματεία ξεδιπλώνουν τη δράση τους.

Στην Αττική, συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη αποφασίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και σε όλο τον λαό να πάρουν μέρος και να τη μετατρέψουν σε «ένα μεγάλο ποτάμι διεκδίκησης και αγώνα».

Σύσκεψη κλιμάκωσης της μάχης στην Αττική

Σε σύσκεψη τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ καλούν εργατικά σωματεία της Αττικής, μαζί με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που ήδη κινούνται σε τροχιά προετοιμασίας της απεργίας, με περιοδείες, συνελεύσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, καλούν στη σύσκεψη, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε έναν ακόμα αγωνιστικό σταθμό κλιμάκωσης μπροστά στην απεργία, προκειμένου να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο.

Στη Θεσσαλονίκη


Αντίστοιχα, σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε σύσκεψη συντονισμού την Τρίτη 22 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, ενόψει της απεργίας στις 6 Απρίλη και της συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καλούν σε συμμετοχή όλα τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της πόλης.

Μαζική σύσκεψη στη Χαλκίδα

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη σύσκεψη με σκοπό την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα το απόγευμα της Δευτέρας 14 Μάρτη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Εύβοιας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών και Γάλακτος και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, στάθηκε αρχικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του στο λαϊκό εισόδημα, αναδεικνύοντας ότι επιδεινώνεται η ήδη ανυπόφορη κατάσταση για τους εργαζόμενους. Κάλεσε τα συνδικάτα να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ώστε να μπει ταυτόχρονα σε πρώτο πλάνο ο διεκδικητικός αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να δοθεί απάντηση στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα αλματώδη κύματα αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο που κάνουν τον λαό μας να παγώνει και να σκέφτεται αν θα ανοίξει τους λογαριασμούς.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούν πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανέναν ληστή για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Παράλληλα, έγιναν αναφορές στην κατάσταση που επικρατεί στις δομές δημόσιας Υγείας, όπως το Νοσοκομείο Χαλκίδας, και στις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στην ανάγκη να συνεχιστούν η στήριξη και η έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στους χώρους δουλειάς.

Σύσκεψη για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου όπου στεγάζεται στην Αμφισσα.

Δυτική Ελλάδα: Κοινό κάλεσμα από 5 Εργατικά Κέντρα

Κάλεσμα μάχης και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους χιλιάδες ανέργους, στους συλλόγους των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής τους απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας μάλιστα προχωρούν σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεών τους και άλλων συνδικαλιστών στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα, την Τετάρτη 23 Μάρτη, στις 12 μ.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που πραγματοποιήθηκε χτες, αποφασίστηκε η συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία. Στο ΔΣ συμμετείχαν επιπλέον το σύνολο των προέδρων όλων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου καθώς και οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Αρτας, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Αρτας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Αρτας. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, τις επόμενες μέρες αναμένεται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων να καθορίσουν την ακριβή μορφή συμμετοχής τους στην απεργία.

Στην ημερήσια διάταξη οι Συλλογικές Συμβάσεις

Το απεργιακό μέτωπο ενισχύεται μέρα με τη μέρα με νέες αποφάσεις, με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που δυναμώνουν το κάλεσμα στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να πάρουν μέρος στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, να οργανώσουν την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων. Σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς, στον αγωνιστικό βηματισμό μέχρι την απεργία ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών έχει καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία του ομίλου «Φιλίππου» (EMFI, «ΦΑΓΕ», «Μιμίκος HQF», «Elbisco Πικέρμι», «KANAKI HQF», «Αλλατίνη») την Κυριακή 20 Μάρτη στις 10 π.μ. στα γραφεία της (Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Τα θέματα της σύσκεψης είναι η οργάνωση του αγώνα για επιχειρησιακές Συμβάσεις και κλαδική Συλλογική Σύμβαση και η προετοιμασία της απεργίας στις 6 Απρίλη.

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χανιά. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τα σωματεία σε σύσκεψη την Τετάρτη 23 Μάρτη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Hyatt», με θέμα το πλαίσιο διεκδικήσεων, τις μορφές πάλης και την οργάνωση του αγώνα.

Περιοδείες και εξορμήσεις

Εξόρμηση στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, στις οποίες αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται γενική συντήρηση, πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. «Την Τετάρτη 6 Απρίλη απεργούμε! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για να μη μας ρουφάν το αίμα με τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα. Για να υπερασπιστούμε το λαϊκό εισόδημα. Για να διεκδικήσουμε αυξήσεις σε μισθούς!», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που μοίρασε το Σωματείο.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του στην απεργία, προχωράει σε περιοδείες, συνελεύσεις και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς. Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν σε «ΣΚΑΓΙΑ» και «ΜΑΤΣΟΥΚΗ» στο Κρυονέρι. Αύριο, Παρασκευή 18 Μάρτη, συνέλευση θα γίνει στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί, όπου το νεοσυσταθέν επιχειρησιακό Σωματείο έχει ήδη πάρει απεργιακή απόφαση. Τη Δευτέρα 21 Μάρτη περιοδεία θα γίνει στην επιχείρηση «Veridos - Ματσούκης», όπου το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές για τη σωματειακή επιτροπή υγείας και ασφάλειας. Συνελεύσεις και περιοδείες προγραμματίζονται επίσης στις επιχειρήσεις του κλάδου «Μορφή», «ΙΡΙΣ», «Νίκη», «ΡΟΗ» «INFORM Λύκος», καθώς και εξορμήσεις σε εργοστάσια στο Μενίδι, στα Μεσόγεια και στα Οινόφυτα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής μάχης έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στους εξής κλάδους:

Μεταφορές:

-- Σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στον Βοτανικό.

-- Αύριο Παρασκευή στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στην Ανθούσα.

Σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά:

-- Σήμερα Πέμπτη στα «Highspeed 4», «Speedrunner 3», «Φαιστός Παλάς» και «Διαγόρας».

-- Αύριο Παρασκευή στα «Δ. Σολωμός», «Κνωσός Παλάς» και «Πρέβελης».

Συνελεύσεις σωματείων

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής οργανώνει εκδήλωση για τα νέα μέλη του την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΣΕΤΑΠ (Αμερικής 10).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης του αγώνα για τη Σύμβαση

Αυξήσεις 18% - 38% στα μεροκάματα, συν προσαυξήσεις λόγω τριετιών και επιδομάτων, πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Η αγωνιστική δράση των εργατών στον κλάδο των Κατασκευών και η ετοιμότητά τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να έχει αποτελέσματα η μάχη που δίνουν για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι αυτά που πίεσαν τις εργοδοτικές οργανώσεις να μπουν στην ουσία της συζήτησης και να γίνουν πιο συγκεκριμένες για τις αυξήσεις στα μεροκάματα, στη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα με την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων στη Φειδίου και ενώ έξω από τα γραφεία οι απεργοί οικοδόμοι μαζί με τους μισθωτούς τεχνικούς πραγματοποιούσαν απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Τελειώνοντας η συνάντηση ο Γ. Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ενημέρωσε τους απεργούς για την πρόταση των εργοδοτών, η οποία είναι συνοπτικά η εξής: Αύξηση στο κατώτατο μεροκάματο του εργάτη κατά 18%, του βοηθού τεχνίτη κατά 28%, του τεχνίτη κατά 38%. Να ισχύουν οι έξι τριετίες, όπως είναι τώρα, με κάθε τριετία 5% προσαύξηση. Ακόμα προσαυξήσεις επιδομάτων γάμου, επαγγελματικής εκπαίδευσης, σκαλωσιάς, υπογείων κ.ά.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
«Φαίνεται ότι υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση πάνω στην πρόταση που είχαμε καταθέσει εμείς για να μπορέσουμε να συζητήσουμε», σχολίασε ο Γ. Τασιούλας. Ομως, συνέχισε, «υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, όπως η διάρκεια της κλαδικής ΣΣΕ» κ.ά. Από εκεί και πέρα συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση και διαπραγμάτευση, ενώ στο μεταξύ θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας για να ενημερώσει τους εργαζόμενους αναλυτικότερα με προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, αυτό που αποδεικνύεται είναι πως όταν ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική κίνηση, και σε συνθήκες που ανεβαίνει η δουλειά, αυτό μπορεί να φέρει τους εργαζόμενους σε καλύτερη θέση, να επιβάλουν το δίκιο τους και να κερδίσουν, γιατί «ό,τι πάρουμε θα το κερδίσουμε με τον αγώνα μας, και σήμερα έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα σε όλη τη χώρα και αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι τώρα πρέπει να μπολιάσουν τη συνέχεια, και νομίζω ότι έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις για να το πετύχουμε αυτό. Ολα περνάνε από τα χέρια μας». Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη και στις επόμενες κινητοποιήσεις του κλάδου.

Στο περιθώριο της κινητοποίησης της Αθήνας, που ξεκίνησε από την πλατεία Κάνιγγος και κατέληξε στη Φειδίου, την οργή των απεργών προκάλεσε η στάση της αστυνομίας. Διμοιρία των ΜΑΤ και δυνάμεις της ΟΔΟΣ που προπορεύτηκαν της πορείας στην κατάληξή της, έφραξαν την είσοδο της στοάς όπου βρίσκονταν τα γραφεία των εργοδοτικών ενώσεων και παρατάχθηκαν εντός αυτής! Οι απεργοί απαίτησαν την άμεση απομάκρυνσή τους, ενώ, όπως αποδείχθηκε και με δηλώσεις εκπροσώπου των εργοδοτών, δεν ήταν αυτοί που τους κάλεσαν. Ομως η αστυνομία επέμενε να μένει στο σημείο για να αναγκαστεί, λίγο αργότερα, να αποσυρθεί κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των απεργών.

Ο λαός να στηριχθεί στις δικές του πλάτες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος μίλησαν ο Γ. Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και ο Δημήτρης Μάρης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, που χτες είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας και συμμετείχε με δικό του μπλοκ στην απεργία.

Ο Γ. Τασιούλας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για να τονίσει ότι «μόνο με τον λαό πρωταγωνιστή, με δυνάμωμα του αγώνα σε όλα τα επίπεδα μπορούν να μπουν γερές βάσεις, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και να έχουμε αποτελέσματα που θα υπηρετούν τις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας συμφέροντα». Για αυτό ο αγώνας για απεμπλοκή τώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα για καλύτερο μεροκάματο, υπογραφή ΣΣΕ κ.ά. Για να συμβούν αυτά, επεσήμανε, πρέπει να «βασιζόμαστε στις δικές μας πλάτες. Στον αγώνα μας, που θα τον κλιμακώσουμε (...) Οπλο μας είναι τα χέρια μας, η δουλειά και ο αγώνας μας. (...) Στέλνουμε μήνυμα προς "πάσα κατεύθυνση". Με εμάς δεν θα τα βγάλουν εύκολα πέρα. Εδώ είμαστε κι εδώ θα είμαστε για να κάνουμε την τελική "σούμα"».

Στη Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία έδωσαν τη μάχη της απεργίας και οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλους εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών, που πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από τον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στην Αριστοτέλους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων από νωρίς το πρωί έδωσε τη μάχη για τη συμμετοχή στην απεργία σε μια σειρά από γιαπιά της πόλης, καθώς και σε μεγάλα εργοτάξια του κέντρου της Θεσσαλονίκης και του Μετρό. Στο Μετρό μάλιστα η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν 100% και ειδικά στο σκάμμα της Βενιζέλου, που είναι το μεγαλύτερο με πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με την διευθύντρια του ΕΦΚΑ, αναδεικνύοντας κυρίως το ζήτημα των κλεμμένων ενσήμων από τα γιαπιά που δεν κολλιούνται από τους εργολάβους, αλλά και το ζήτημα των «υπέρ αγνώστων ενσήμων».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, που αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανέδειξε μεταξύ άλλων τους «κερδισμένους» από το μακελειό: «Κερδισμένοι βγαίνουν οι πετρελαιάδες, οι έμποροι όπλων, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές. Οι λαοί πληρώνουν τους πολέμους με τη ζωή τους. Εμείς δεν διαλέγουμε το ένα ή το άλλο στρατόπεδο ληστών. Ριχνόμαστε στον αγώνα με επίκεντρο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Εχουν όμως να κερδίσουν πολλά, αν δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννάνε τους πολέμους, που συνθλίβουν τις ανάγκες τους», σημείωσε.

Στην Πάτρα και άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας

Ούτε «σκεπαρνιά» δεν έπεσε χτες και στα εργοτάξια της Πάτρας και των άλλων πόλεων στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Στην Πάτρα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν επικόλληση όλων των ενσήμων και ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων σε όλες τις κατασκευές. Κάλεσαν παράλληλα τη διεύθυνση του φορέα να απαιτήσει την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, ενώ κατήγγειλαν και την παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να κινητοποιούμαστε, δεν ξεμπερδεύετε εύκολα από εμάς, κλιμακώνουμε με την πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη και την Πρωτομαγιά», τόνισε ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους ο Στέφανος Λαβράνος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Εργατικού Κέντρου.

Μαζί με τους οικοδόμους βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα, καθώς και συνδικαλιστές άλλων σωματείων.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Αγρίνιο, με τον πρόεδρο του Συνδικάτου του νομού και του Εργατικού Κέντρου Γιώργο Ντουντούμη να καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας στα έργα της Αμβρακίας Οδού να διασπάσει τους εργαζόμενους, ότι δήθεν η απεργία δεν τους αφορά όλους, όπως επίσης και της αντίστοιχης ενέργειας της εργοδοσίας στα έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ οι εργαζόμενοι στον χώρο κολλάνε οικοδομικά ένσημα. Καυτηρίασε τις απληρωσιές, αλλά και το μεγάλωμα των εξόδων για τη μετακίνηση των εργαζομένων.

Στον Πύργο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, με τους οικοδόμους να καταθέτουν ψήφισμα στη Διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ ενάντια στις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Στην Καλαμάτα από τα ξημερώματα δυνάμεις του Συνδικάτου βρέθηκαν στα γιαπιά, ενώ ακόμα και τα λιγοστά έργα που είχαν ξεκινήσει, σταμάτησαν μετά το κάλεσμα στην απεργία. Καταγγέλθηκε μάλιστα η κατασκευαστική εταιρεία «ΕΘΝΟΚΑΤ» (κατασκευάζει ξενοδοχείο στην παραλία της Καλαμάτας), αφού στην παρουσία των μελών του σωματείου μετέτρεψε το υπόγειο της οικοδομής σε ...μπουντρούμι, κατεβάζοντας τους εργαζόμενους και αφήνοντάς τους στο σκοτάδι για να μην έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο. «Η προσπάθεια αυτή φυσικά έπεσε στο κενό», τόνισε το σωματείο.

Σε Θεσσαλία, Ηπειρο και άλλες περιοχές

Στα Γιάννενα από νωρίς το πρωί συνεργεία του συνδικάτου επισκέφτηκαν εργοτάξια στην πόλη, διαπιστώνοντας την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία. Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων μίλησε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, που ανέλυσε το περιεχόμενο των διεκδικήσεων και κάλεσε σε κλιμάκωση και συντονισμό με τα άλλα σωματεία μπροστά στην πανεργατική απεργία της 6ης Απρίλη.

Με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στα γιαπιά και σε μεγάλα εργοτάξια όπως ο «Αρμός», έδωσαν τη μάχη και οι οικοδόμοι της Λάρισας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία με αφορμή την τελετή αλλαγής Διοικήσεως της 1ης Στρατιάς, ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην κατευθυνθούν προς τα εκεί, προφανώς για να μη σταλεί το μήνυμα των οικοδόμων ενάντια στην αξιοποίηση των στρατιωτικών υποδομών της πόλης και της χώρας από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Τελικά, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων έφτασε έξω από την 1η Στρατιά και επέδωσε το ψήφισμά της.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Θανάσης Κουμαντζέλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και παλιός πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Τζιμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μάχες που δίνει το Συνδικάτο στη Λάρισα, όπως στο εργοστάσιο του «Αρμού», όπου πρόσφατα έγινε παρέμβαση του Συνδικάτου επειδή δούλευαν οι οικοδόμοι σε συνθήκες παγετού. «Είναι ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο να μπαίνουν μπροστά και να συγκρούονται με την εργοδοσία, όπως έκαναν οι εργαζόμενοι στον "ΑΡΜΟ", γιατί καθυστερεί να τους πληρώσει, σταμάτησαν τη δουλειά και διεκδίκησαν την άμεση πληρωμή και τα κατάφεραν να πληρωθούν την ίδια μέρα, όταν η εργοδοσία επικαλούνταν ότι δεν μπορεί να τους πληρώσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα.

Στην Κοζάνη, μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων έδωσαν από τα ξημερώματα τη μάχη της απεργίας, στο εργοτάξιο κατασκευής του «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V», ενώ αργότερα ακολούθησε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Καβάλας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στην Καβάλα, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την διευθύντρια.

Από νωρίς το πρωί έδωσαν τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας και τα μέλη της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, όπως στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης. Ακολούθησε συγκέντρωση του σωματείου μπροστά από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης έκαναν χτες οι οικοδόμοι στο Ηράκλειο, όπου την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιάννης Γωνιανάκης.

Στην Κέρκυρα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το Συνδικάτο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, ενώ από το πρωί συνεργεία του είχαν βρεθεί στο εργοτάξιο της «Apax» και στο παλιό «Club Med».

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι βασικοί άξονες του πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι οι εξής:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

-- Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με πανελλαδικό συλλαλητήριο διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους

Αύριο, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης το πανελλαδικό παναγροτικό αγωνιστικό ραντεβού

Με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και με παρακαταθήκη τη μάχη που έδωσαν για τρεις βδομάδες σε 40 μπλόκα σε όλη τη χώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας διαδηλώνουν με τα τρακτέρ τους αύριο στην Αθήνα.

Ηδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία σε πολλές περιοχές της χώρας, τα οποία θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα της Παρασκευής για την Αθήνα, προκειμένου οι αγροτοκτηνοτρόφοι να βρίσκονται στη συγκέντρωση που έχει οριστεί στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγώνες δεν αναστέλλονται

Με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο θα στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και τα κάθε λογής αστικά επιτελεία, που με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία απευθύνουν κηρύγματα «καταλλαγής» στον λαό, λέγοντάς του ότι «οι καιροί είναι κρίσιμοι, τώρα τα κεφάλια μέσα».

Θα κάνουν ξεκάθαρο ότι οι αγώνες δεν αναστέλλονται, αντίθετα χρειάζεται να ενισχυθούν ενάντια στις συνολικές επιπτώσεις του πολέμου, τις οποίες φορτώνεται ο λαός και κάνουν ακόμα πιο ζοφερή την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνει.

Θα μεταφέρουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, που αποτυπώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, περιοριζόμενη σε ψίχουλα, με βάση τα «δημοσιονομικά δεδομένα».

Αιτήματα που η ικανοποίησή τους αποκτά πλέον επιτακτικό χαρακτήρα, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και φέτος και να ζήσουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειές τους, καθώς πλάι στα διαχρονικά προβλήματά τους προστίθενται οι επιπτώσεις από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα βρεθούν αύριο στην Αθήνα, θα δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, που τους χαρακτήριζαν «επαγγελματίες διαδηλωτές» και μιλούσαν για «εθιμικές κινητοποιήσεις» που γίνονται κάθε Φλεβάρη, επειδή τάχα οι αγρότες δεν έχουν δουλειές.

Θα επιβεβαιώσουν αυτό που έλεγαν όταν έφευγαν από τα μπλόκα, ότι δηλαδή ο αγώνας που δίνουν δεν είναι «μια κι έξω», αλλά απαιτείται συνεχής και πολύμορφη αναμέτρηση με την πολιτική που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων προωθώντας τις κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.

Αλλωστε, κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών που θα διαδηλώσουν αύριο στην Αθήνα είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Με τα πολυήμερα μπλόκα του προηγούμενου μήνα μπορεί να μην ικανοποιήθηκαν τα βασικά αιτήματά τους, ωστόσο ανάγκασαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για το διάστημα Απρίλη - Οκτώβρη 2022. Επίσης, εκδόθηκαν νέα, μειωμένα τιμολόγια λογαριασμών από τη ΔΕΗ για την περίοδο Αυγούστου - Δεκέμβρη 2021. Δόθηκαν επιπλέον χρήματα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

«Βρόγχος» το κόστος παραγωγής

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνολικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απανωτές αυξήσεις στην Ενέργεια και σε βασικά αγαθά, που προϋπήρχαν και εκτοξεύτηκαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Πληρώνουν έτσι τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, την «πράσινη μετάβαση» και την πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντά τους.

Ειδικά αυτή την περίοδο, το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την «εκτόξευση» των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σφίγγει τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται.

Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει τους αγροτοκτηνοτρόφους ότι έχει πάρει μέτρα στήριξης, η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν είναι ότι με τις τιμές που υπάρχουν αυτή την περίοδο στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στο ρεύμα, στα αγροεφόδια, πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος τα χωράφια τους.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες 15 μέρες η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε από τα 1,58 ευρώ/λίτρο στα 2 ευρώ/λίτρο, αύξηση 26%. Η τιμή της μεγαβατώρας στο ρεύμα από 220 ευρώ στα 313 ευρώ, αύξηση 42%.

Στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές παρατηρούνται ελλείψεις αλλά και αυξήσεις στις τιμές εξαιτίας των μειωμένων προμηθειών πρώτων υλών. Τον Μάρτη του 2022, από 30-35 λεπτά το κιλό που πωλούνταν κατά μέσο όρο το πιο κοινό λίπασμα, η αμμωνία, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, πωλείται πλέον 1 ευρώ.

Τα προβλήματα με τις αυξήσεις στα λιπάσματα μπορούν να αποβούν μοιραία τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, αφού αν οι παραγωγοί περιορίσουν τη χρήση θρεπτικών συστατικών, οι καλλιέργειες μπορεί να μην έχουν την ίδια απόδοση, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά αλλά και για τις τιμές των προϊόντων. Ηδη στα ράφια τα προϊόντα πουλιούνται 5 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός και θα αυξηθούν και άλλο.

Παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές

Την ίδια ώρα, χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών είδαν, τις προηγούμενες μέρες, τον παγετό να προκαλεί για άλλη μια φορά σημαντικές ζημιές σε πρώιμες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Βερίκοκα, επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και αμύγδαλα στη Χαλκιδική, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στη Λάρισα και την Πελοπόννησο δοκιμάστηκαν, επί τουλάχιστον τέσσερις νύχτες, μεταξύ 10-13 Μάρτη, σε θερμοκρασίες από -3 έως και -9 βαθμών Κελσίου, με συνέπεια όσα από αυτά ήταν σε ανθοφορία να υποστούν σχεδόν ολική καταστροφή. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέο παγετό μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

Και, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος, τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικά, αν υπήρχε με ευθύνη του κράτους ένα σύστημα ανεμομεικτών, θα μπορούσε να μετριαστεί το πρόβλημα.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αγροτών του Τυρνάβου, που αποζημιώθηκαν για τον παγετό του Απρίλη του 2021 μόλις πριν λίγες μέρες, δηλαδή 11 μήνες μετά!

Με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν» και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να μην ισχύσουν οι «κόφτες» του κανονισμού, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.

Αύριο από το πρωί η μαζική κάθοδος στην Αθήνα

Τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα προετοιμάζουν αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας. Από την Κεντρική Μακεδονία προγραμματίζουν οργανωμένη κάθοδο με αναχώρηση τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σ' αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και συγκεκριμένα: Από την Ημαθία ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας. Από την Πέλλα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» και ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσημερίου - Εδεσσας.

Με τρακτέρ, λεωφορεία και επιβατηγά αυτοκίνητα αγρότες από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια θα κατέβουν αύριο μαζικά και οργανωμένα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αγροτικών συλλόγων της περιοχής τρακτέρ θα ξεκινήσουν από την Αμφίκλεια και την Αταλάντη Φθιώτιδας, καθώς και από την Βοιωτία τα οποία θα κατευθυνθούν οργανωμένα μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας για την πλατεία Βάθης. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας οργανωμένη αναχώρηση αγροτών και κτηνοτρόφων θα υπάρχει και από άλλες περιοχές της Φθιώτιδας όπως Νέο Μοναστήρι, Πελασγία, Στυλίδα, Μακρακώμη, Λαμία. Οργανωμένη παρουσία στο συλλαλητήριο της Παρασκευής θα έχουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Για δυναμική κάθοδο στο συλλαλητήριο της Αθήνας ετοιμάζονται και αγρότες και από την περιοχή της Βοιωτίας. Μετά την πρώτη σύσκεψη για την οργάνωση της καθόδου που έγινε την Δευτέρα στον Ορχομενό, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς και τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων της περιοχής, χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί νέα σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης.

Τη συμμετοχή της στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Παρασκευής έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, με τους συλλόγους από Αργολίδα, Σπάρτη, Λακωνία, Μεσσήνη και Χανδρινό. Επίσης, έχουν ανακοινωθεί οι ώρες αναχώρησης λεωφορείων για την Αθήνα, από: Μεσσηνία, 8 π.μ. πλατεία Χανδρινού και 8.30 π.μ. δημαρχείο Μεσσήνης. Λακωνία, 8.15 π.μ. γήπεδο Σκάλας και 8.45 π.μ. Πυροσβεστική στη Σπάρτη. Αργολίδα, 9.45 π.μ. ΔΕΗ Ναυπλίου και 10 π.μ. ΟΣΕ Αργους. Κορινθία, 10.45 π.μ. ΚΤΕΛ Ισθμού.

Στην Αιτωλοακαρνανία, καθημερινά περιοδεύουν στην ύπαιθρο κλιμάκια της Ομοσπονδίας, με την Ομοσπονδία να συγκεντρώνει συμμετοχές για δρομολόγηση λεωφορείων, με πρώτο χωριό αναχώρησης την Κατοχή. Στο συλλαλητήριο καλούν, επίσης, οι Σύλλογοι Κατούνας, Αγρινίου, Καινούργιου, Μακρύνειας, Ακτίου - Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και ο «Νέος» ΑΣ Κατοχής.

Κοινή πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο

Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων θα βρεθούν εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα από την Αττική, για να στηρίξουν ενεργά τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσής τους.

Οι ίδιες οι συνθήκες επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλά και πως την πολιτική αυτή πληρώνει συνολικά ο λαός και όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, αφού μένουν αναξιοποίητες τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Τη στήριξή της στο μεγάλο αυριανό συλλαλητήριο έχει ήδη εκφράσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Επίσης εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση στην Αθήνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ