Ο Β. Μπούτας παρουσίασε χτες, σε συγκέντρωση φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, τα σύγχρονα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και αυτά που προκαλεί στη μικρομεσαία αγροτιά η εφαρμογή της ΚΑΠ και της «Ατζέντας 2000»
Eurokinissi |
Από το Πανεπιστήμιο, απ' όπου καθημερινά βγαίνουν νέοι επιστήμονες για να προστεθούν με τη σειρά τους στις στρατιές των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν κάτω από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, εκφράστηκε η απόφαση των φοιτητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις επιλογές που συνθλίβουν τα δικαιώματά τους, στο πλάι της αγροτιάς και των εργαζομένων. Από τον ίδιο χώρο, όπου ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Β. Μπούτας, δήλωσε πως ο αγώνας των αγροτών θα συνεχιστεί κάτω από το σαφές διεκδικητικό πλαίσιο που παλεύει να ανατρέψει την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και ενημέρωσε τους φοιτητές πως οι ομοσπονδίες που είναι ενταγμένες στην ΠΑΣΥ παίρνουν πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στους νομούς, με την κινητοποίηση και αγροτικών μηχανημάτων.
Ο Ανδρέας Κωστίκας, εκπρόσωπος της ΠΚΣ, ανοίγοντας την εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι φοιτητές παλεύουν για μια πολιτική, που «στο επίκεντρό της θα έχει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοπρεπή διαβίωση στον τόπο του».
Ο Βαγγέλης Μπούτας περιέγραψε τις επιπτώσεις στη μικρομεσαία αγροτιά από την εφαρμογή της ΚΑΠ και της «Ατζέντας 2000», τη χρησιμοποίηση των συνεταιρισμών ως κυματοθραύστη των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι επιλογές της αντιαγροτικής πολιτικής, την κατάργηση των Οργανισμών Βάμβακος, Καπνού κλπ., την αλλαγή στο Ασφαλιστικό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο «καπιταλιστικοποίησης της γεωργίας», μέσα από τη δημιουργία νέων τσιφλικάδων. Σημείωσε τον κίνδυνο να χάσουν οι αγρότες τη γη τους, μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, στην οποία είναι υπερχρεωμένη η πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών. Και κατέληξε, παρουσιάζοντας την προοπτική διάσωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας.
Την πρόταση του παραγωγικού συνεταιρισμού, «δηλαδή κοινή παραγωγή, κοινή επεξεργασία, κοινή μεταποίηση, κοινή διάθεση, απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που ξεκληρίζει τους αγρότες και οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων».
Τόνισε την ανάγκη «να αναπτυχθεί ένα κίνημα ανεξάρτητα από κόμματα, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχο, που θα αμφισβητεί και θα παλεύει για να αλλάξει την ΚΑΠ. Να ανατρέψει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων».
Απαντώντας σε ερώτηση για το συλλαλητήριο που αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα, σχολίασε: «Αυτοί οι οποίοι απείχαν από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, πήραν υπό την προστασία τους το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Και μιλάω για τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΣΥΔΑΣΕ. Δέκα χρόνια τώρα, είναι απόντες και πολέμιοι των κινητοποιήσεων, είναι οι βασικοί συνομιλητές του υπουργείου Γεωργίας, που στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης στην πολιτική που εφαρμόζεται».