Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοι στους δρόμους! Διαδηλώνουμε ενάντια στην ακρίβεια, για την ουσιαστική προστασία του λαού

Αύριο, Σάββατο, στις 12 μ., το αγωνιστικό ραντεβού στο Σύνταγμα από εκατοντάδες σωματεία και μαζικούς φορείς

Περιοδείες σε εργοτάξια
Περιοδείες σε εργοτάξια
Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την αυριανή μεγάλη κάθοδο στο Σύνταγμα, στο μεγάλο συλλαλητήριο εργατοϋπαλλήλων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από εκατοντάδες χώρους δουλειάς όλων των κλάδων, φτωχών αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, νεολαίων, φοιτητών και μαθητών.

Το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού που έχει οριστεί για αύριο Σάββατο, στις 12 μ., στο Σύνταγμα, έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 400 συμμετοχές συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια του τελευταίου διαστήματος, εκφράζοντας αγωνιστικά τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στο επίκεντρο βρίσκονται η τεράστια ακρίβεια, που βασανίζει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τα σοβαρά πλήγματα στο εισόδημα, η ανυπαρξία ΣΣΕ που να κατοχυρώνουν σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, η φοροληστεία και η επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους κ.ο.κ.

Από χτες,. μάλιστα, μια σειρά από σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, να διατρανώσει ο λαός την απαίτηση για καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Η δραστηριότητα για να φτάσει παντού το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής συνεχίζεται από τα σωματεία και τους φορείς μέχρι την τελευταία στιγμή, με εξορμήσεις και περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις, πικετοφορίες, μοτοπορείες, παρεμβάσεις και άλλες δράσεις, που αγκαλιάζουν ολόκληρη την Αττική και εκατοντάδες χώρους δουλειάς.

ΣΕΤΗΠ: Με αυτοκινητοπορείες προπαγανδίζει το συλλαλητήριο
ΣΕΤΗΠ: Με αυτοκινητοπορείες προπαγανδίζει το συλλαλητήριο
Ξεχωριστή θέση στη λίστα των συμμετοχών έχουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα από βιομηχανικούς κλάδους και χώρους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης: Από τη ΛΑΡΚΟ (βλ. σελ. 15) και τα «Πετρέλαια Καβάλας», όπου δίνουν μάχη για τις θέσεις εργασίας και δέχονται απανωτά κύματα απολύσεων και διώξεων. Από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στον Πειραιά, όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην απόφαση του ΟΛΠ (COSCO) για επ' αόριστον σταμάτημα των εργασιών και χτες πραγματοποίησαν απεργία. Από τις Κατασκευές, όπου οι οικοδόμοι ετοιμάζονται για πανοικοδομική απεργία, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ.

Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και πλούσια δράση

Η ξεχωριστή σημασία που έχει για την οργάνωση της πάλης η Γενική Συνέλευση των σωματείων, η ζωντανή συζήτηση ανάμεσα στους εργαζόμενους για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο αναδεικνύονται αυτές τις μέρες σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Καταγράφονται μάλιστα περιπτώσεις με εργαζόμενους να γυρνούν την πλάτη στις εργοδοτικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των διοικήσεων των σωματείων και να παίρνουν απόφαση συμμετοχής, παρά τις «αρνητικές εισηγήσεις» τους.

Μια τέτοια Συνέλευση ήταν αυτή των εργαζομένων στην «Intracom Defense», όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση των ταξικών δυνάμεων και ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο.

Οπως μας λέει η Ειρήνη Βασίλαρου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Intracom» και του ΣΕΤΗΠ, οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση, με μαζική συμμετοχή στη Συνέλευση, «αποφάσισαν να απαιτήσουν Σύμβαση Εργασίας για επαναφορά όλων των μισθών από τις μειώσεις του 2011, επαναφορά των τριετιών (ωριμάνσεων) με 12% αυξήσεις στους μισθούς σε όλους, μισθό εισαγωγής όχι χαμηλότερο των 1.100 ευρώ, να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση και να πληρώνονται οι υπερωρίες».

Ναυπηγεία Ελευσίνας
Ναυπηγεία Ελευσίνας
Ολα αυτά «κόντρα στη λογική ηττοπάθειας και μοιρολατρίας που προπαγάνδιζε η πλειοψηφούσα εργοδοτική παράταξη (κυρίως ίδιες δυνάμεις με αυτές της ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΜ), ότι οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν, άρα δεν μπορούμε να διεκδικούμε, ότι προέχουν τα κέρδη της επιχείρησης, ότι πρέπει να περιμένουμε τι θα πει η εργοδοσία». Οπως μας εξηγεί η συνδικαλίστρια, «δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις με περιοδείες σε κάθε γραφείο, κάθε πάγκο εργασίας, να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να ενημερώσουμε, να οργανώσουμε τους εργαζόμενους, να διαμορφώσουμε αιτήματα και πλαίσιο πάλης».

Η συζήτηση στη Συνέλευση ήταν πλούσια, εκφράστηκαν προβληματισμοί, αλλά και διαπάλη γύρω από το τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι, τι πρέπει να διεκδικήσουν ενόψει της συνάντησης με την εργοδοσία.

Η Ειρήνη Βασίλαρου αναδεικνύει ότι μέσα από αυτήν τη συζήτηση απαντήθηκε η λογική της πλειοψηφίας του ΔΣ, «που προσπαθούσε να πείσει τους εργαζόμενους να στοιχηθούν πίσω από αιτήματα για μισθούς και δικαιώματα που είναι "εφικτά" και "ρεαλιστικά" με βάση τους στόχους και την κερδοφορία του ομίλου, με βάση τους όρους της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Ομως, η πραγματικότητα που βιώνουμε και οι εργαζόμενοι στην IDE είναι οι μειωμένοι μισθοί σε ορισμένους εργαζόμενους και σε άλλους παγωμένοι για πάνω από μια δεκαετία, μισθοί που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν ούτε για να βγάλουμε τον μήνα, πόσο μάλλον σήμερα με την τεράστια ακρίβεια».

Οπως σημειώνει, «ρεαλιστικό είναι οι εργαζόμενοι που παράγουν όλο τον πλούτο, συλλογικά να κάνουν την αγανάκτησή τους για όλα αυτά ένα ποτάμι οργάνωσης και πάλης ενάντια σε αυτούς που μας έχουν φέρει στα σημερινά αδιέξοδα, ενάντια στους ομίλους που για τα κέρδη τους έχουμε θυσιάσει όλα τα δικαιώματά μας, ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις τους».

Σε συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς προχώρησε το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, συζητώντας με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της πάλης. Στην προσπάθεια αυτή μάλιστα έχουν μοιραστεί πάνω από 1.000 φύλλα της εφημερίδας του Συνδικάτου και ανακοινώσεις με το κάλεσμα για τη συγκέντρωση. Χτες, Συνέλευση έγινε στην επιχείρηση «Veridos - Ματσούκης», όπου εκτός από τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα στην πάλη των εργαζομένων για την υπογραφή Σύμβασης, ενώ υιοθετήθηκε ψήφισμα ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς στην Ουκρανία.

Με συνελεύσεις και περιοδείες στα εργοτάξια συνεχίζει τις δράσεις το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας που έχει απευθύνει πλατιά το κάλεσμα για το συλλαλητήριο, ενώ παράλληλα προετοιμάζει την πανελλαδική πανοικοδομική απεργία στις 16 Μάρτη, με αιχμή τη ΣΣΕ.

Κάλεσμα για συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα αύριο, Σάββατο, απηύθυνε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Στην Ελευσίνα την Τετάρτη το Συνδικάτο πραγματοποίησε περιοδεία και συζήτησε με τους εργαζόμενους την αναγκαιότητα της συμμετοχής καλώντας για κοινό αγώνα αφού και τα προβλήματα είναι κοινά σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα στον κλάδο του μετάλλου. Προβλήθηκε η ανάγκη να ακολουθηθεί ο αγωνιστικός δρόμος, όπως αυτός που χάραξαν οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, που ενωμένοι μια γροθιά μαζί με όλο τον λαό της Λάρυμνας δίνουν έναν ηρωικό αγώνα απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για να κρατήσουν τη δουλειά τους, να κρατήσουν τα σπίτια τους και τις ζωές τους. Ιδιαίτερα μάλιστα απασχόλησε στις συζητήσεις η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που απορρέουν από τη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους σφοδρούς ανταγωνισμούς.

Στάσεις εργασίας και μοτοπορείες

Με στάση εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) και μοτοπορεία, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Πεδίον του Αρεως, θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food» Περιφέρειας Αττικής.

Την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) αύριο Σάββατο έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Με τα οχήματά τους θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί που καλούν σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Καβάλας.

Οι διεκδικήσεις του συλλαλητηρίου

«Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία που καλούν στα συλλαλητήρια και διεκδικούν:

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Οχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας. Κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ