Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με κλιμάκωση του αγώνα απαντούν στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Από τη μαζική συγκέντρωση στην Καλαμάτα
Από τη μαζική συγκέντρωση στην Καλαμάτα
Με τα δεκάδες μπλόκα να παραμένουν στη θέση τους σε όλη τη χώρα, με συντονισμένες και πολύμορφες δράσεις, όπως άνοιγμα διοδίων, αποκλεισμοί κεντρικών Εθνικών Οδών, μηχανοκίνητες πορείες μέσα σε πόλεις και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, και έχοντας εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα στο πλευρό τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους με τη δικαιολογία ότι έχουν «δημοσιονομικό κόστος».

Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουν να πραγματοποιηθεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, για να απαντηθούν ένα προς ένα τα αιτήματα που έχουν αποφασιστεί στις συνελεύσεις των μπλόκων.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, με μαζικές διαδικασίες στα μπλόκα, κόντρα στη μοιρολατρία και τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων που καλλιεργούν η κυβέρνηση και «πρόθυμοι» συνδικαλιστές, αλλά και στο δηλητήριο της αναμονής για «λύσεις» από κυβερνητικούς και άλλους «σωτήρες», επιβεβαιώνοντας ότι απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων αποτελεί η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Νίκαια Λάρισας: Αποκλεισμός της ΠΑΘΕ

Eurokinissi

Νίκαια Λάρισας: Αποκλεισμός της ΠΑΘΕ
Με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα στο πλάι τους, οι αγρότες ακυρώνουν στην πράξη και την προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού». Το επιβεβαιώνουν τα χειροκροτήματα των εργατών της Λάρισας στο μεγάλο συλλαλητήριο την προηγούμενη Παρασκευή, όπως και οι καθημερινές επισκέψεις σωματείων και μαζικών φορέων στα μπλόκα.

Αλλωστε, πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων - την ίδια ώρα που ο αγροτοκτηνοτρόφος αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή του για ψίχουλα, ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Γι' αυτόν τον λόγο, ο αγώνας αυτός χρειάζεται να στηριχθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Απέκλεισαν ξανά την ΠΑΘΕ στη Λάρισα

Υλοποιώντας τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης σε νέο συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ.

Με την αποφασιστική τους στάση και με σύνθημα «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», οι αγρότες πέρασαν από τον φραγμό των ΜΑΤ και κατευθύνθηκαν με πορεία στην Εθνική Οδό, όπου και πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, συζητώντας τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Στη παρέμβασή του στη συνέλευση ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, κατήγγειλε την κυβέρνηση που αρνείται εδώ και μέρες να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των μπλόκων, την ώρα που οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν στήσει 35 μπλόκα και πραγματοποιούν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα: «Η κυβέρνηση, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, δεν θέλει να συναντηθεί μαζί μας, ακριβώς γιατί δεν έχει λύσεις στα προβλήματά μας (...) Αντί να μιλήσει για αφορολόγητο πετρέλαιο, για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αντί να μιλήσει για επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, για αλλαγή του ΕΛΓΑ και την αποζημίωση των αγροτών, για τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν και ένα εισόδημα, μιλάει για "επαγγελματίες διαδηλωτές", δεν απαντά στα προβλήματα που έχουμε όλοι μας!».

Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι εμπαιγμός για τους αγρότες, π.χ. με το voucher έως 200 ευρώ ανά τόνο για το λίπασμα «τα χρήματα που λένε ότι θα δώσουν αντιστοιχούν το ανώτερο σε 17.500 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, όταν τα καλλιεργήσιμα στρέμματα της χώρας είναι 35 εκατομμύρια!».

Στη συνέχεια οι αγρότες συζήτησαν το ενδεχόμενο, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται τη συνάντηση με εκπρόσωπους των μπλόκων, της κλιμάκωσης της πάλης τους, με συλλαλητήριο και στην Αθήνα.

Κλιμακώνουν τον αγώνα και οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Ελασσόνας, και στο πλαίσιο αυτό χτες το απόγευμα προχώρησαν στο κλείσιμο του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης.

Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες της Μαγνησίας, στο μπλόκο του Ριζόμυλου, με συμβολικό κλείσιμο της παλιάς Εθνικής Οδού Βόλου - Λάρισας, έχοντας στο πλάι τους σωματεία και φορείς εργαζομένων, συνταξιούχων, γυναικών και φοιτητών.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Η συμπαράσταση του εργαζόμενου λαού στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων εκφράστηκε χτες με την παρουσία εργατικών σωματείων και φορέων στα μπλόκα που έχουν στηθεί στη Νάουσα της Ημαθίας και στο Γυψοχώρι της Πέλλας.

Στο πλευρό των αγροτών της Νάουσας, που συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας» και έχουν βγει στο μπλόκο της διασταύρωσης, χτες το απόγευμα βρέθηκαν πολυμελείς αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος» και της Ομάδας Γυναικών Νάουσας. Στη διάρκεια της παρουσίας τους οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Βέροιας - Εδεσσας, στο σημείο του μπλόκου.

Στην Πέλλα, το μπλόκο Γυψοχωρίου παραμένει με δυνάμεις από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Πέλλας «Ενότητα». Χτες το απόγευμα οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Φλώρινας, ενώ παράλληλα μοίρασαν ανακοίνωση με τα αιτήματά τους και σακούλες με μήλα και αχλάδια στους διερχόμενους οδηγούς.

Στις Σέρρες, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμφίπολης πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας και επέδωσε ψήφισμα με τις διεκδικήσεις του στον δήμαρχο Αμφίπολης.

Στη Θεσσαλονίκη, με αναμμένες τις μηχανές παραμένουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών Βασιλικά και Επανομή Θεσσαλονίκης και Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Στον Εβρο, το μπλόκο των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ορεστιάδα συνεχίζει να ενισχύεται με νέα τρακτέρ, και οι αγρότες αποφάσισαν χτες να προχωρήσουν τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Ορεστιάδα. Μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης και στη Δράμα, με μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ έως την κεντρική πλατεία.

Στην Αρτα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού στο ύψος των πλευρικών διοδίων της Αρτας προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο του Σκοπευτηρίου, υλοποιώντας τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων.

Στη Δυτική Ελλάδα

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι αγωνιζόμενοι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται στον κόμβο Χαλίκι. Χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν κατάληψη του οδοστρώματος στον χώρο, με απόφαση της Επιτροπής του μπλόκου, μετά από συγκέντρωση υπό βροχή.

Σε συγκέντρωση και αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψος του Πελόπιου προχώρησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των Αγροτικών Συλλόγων των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως και Πύργου. Μαζί τους βρέθηκαν και μαθητές του ΓΕΛ Πελοπίου, που με σύνθημα «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών - Μπλόκο στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν» έδωσαν τον δικό τους τόνο, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και αναφερόμενοι και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.

Παράλληλα, η Επιτροπή του μπλόκου στη Μαραθιά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Το Σάββατο 19 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 7 μ.μ. στο μπλόκο, όπου έχουν εκφράσει ήδη τη συμμετοχή τους το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και άλλοι φορείς της περιοχής.

Πορεία από τον χώρο του μπλόκου στη γέφυρα Μεγανίτη στην παλιά Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου, μέχρι την είσοδο της νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Αθηνών, πραγματοποίησαν χτες μετά από συγκέντρωσή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιγιάλειας.

Εκλεισαν το λιμάνι στο Ληξούρι

Μαζική συγκέντρωση στον χώρο του μπλόκου στην Κολώνα Ληξουρίου πραγματοποιήθηκε χτες, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στο Ληξούρι, με κατάληξη το λιμάνι, το οποίο οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής απέκλεισαν για περίπου μιάμιση ώρα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους. Το μπλόκο μετά και την κινητοποίηση ενισχύθηκε, ενώ για σήμερα Πέμπτη έχει εξαγγελθεί Γενική Συνέλευση στον χώρο στις 8.30 μ.μ.

Σε Στερεά - Εύβοια

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και ενίσχυση των μπλόκων προχώρησαν χτες οι αγρότες σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για να παραμείνουν στη γη και στα κοπάδια τους. Σήμερα Πέμπτη οργανώνεται παμφθιώτικο συλλαλητήριο στη Λαμία, στις 11 π.μ., ενώ χτες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Παλιούρι Δυτικής Φθιώτιδας προχώρησαν σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Λαμίας - Καρπενησίου.

Μαζική κινητοποίηση στον κόμβο της Στροφυλιάς, εκεί που για έβδομο μήνα «χτυπάει η καρδιά» του αγώνα του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ρετσινάδες, συνεχίζοντας τον αγώνα για να παραμείνουν στον τόπο τους.

Μεγάλη κινητοποίηση χτες στην Καλαμάτα

Μαζική - μαχητική μηχανοκίνητη πορεία από τη Μεσσήνη στην Καλαμάτα, όπου προχώρησαν σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης και εν συνεχεία σε αποκλεισμό της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας, πραγματοποίησαν χτες οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα οι αγρότες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπισαν φέτος με το προϊόν, πέταξαν κούτσουρα από κλήματα κορινθιακής σταφίδας και απαίτησαν στήριξη των αιτημάτων τους από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αλλη μια μαχητική συγκέντρωση στο μπλόκο στα Ξηροκάμπια της Σκάλας Λακωνίας, όπου απέκλεισαν και την Εθνική Οδό, πραγματοποίησαν χτες οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Δήμου Σπάρτης και Λακωνίας.

Και στην Αργολίδα πραγματοποιήθηκε χτες αποκλεισμός του δρόμου Αρχαιοτήτων, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να κλιμακώνουν τη δράση τους. Για αύριο Παρασκευή έχει εξαγγελθεί κινητοποίηση και στην Κορινθία από τον Ενωτικό Αγροτικό Σύλλογο του νομού, με παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (Παπανδρέου 24) στις 12 μ. στην Κόρινθο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ούτε βήμα πίσω» από τους βιοπαλαιστές αγρότες που κλιμακώνουν με πολύμορφη δράση(2024-02-08 00:00:00.0)
Σε όλη τη χώρα απλώνεται η φωτιά του αγώνα(2024-01-30 00:00:00.0)
Με νέα μπλόκα και πολύμορφες δράσεις κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους(2023-02-02 00:00:00.0)
Στους δρόμους με τρακτέρ και μηχανήματα σε όλη τη χώρα(2023-01-31 00:00:00.0)
Απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, παραμένουν στους δρόμους του αγώνα(2022-02-22 00:00:00.0)
Με νέες δυνάμεις και περισσότερα μπλόκα σε Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα(2022-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ