Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να αφήσει τις κόνξες

«Είναι μια δύσκολη εποχή για τον αγροτικό κόσμο, λόγω εξωγενών συνθηκών», ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πετώντας στην ...εξέδρα τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα αδιέξοδα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Μέχρι χτες, δηλαδή, όλοι αυτοί περνούσαν «ζωή και κότα», μέχρι να προκύψει ο «εισαγόμενος» - σύμφωνα με την κυβέρνηση - πληθωρισμός και να ανατρέψει τη ζωή τους. Αλήθεια όμως: Τι θα γίνει με τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια ενώ αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρόφων, τα οποία φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση για τις λαϊκές οικογένειες; Τι θα γίνει με τους τραπεζίτες που τους ρουφούν το αίμα με τα επιτόκια και τα πανωτόκια και, αφού τους καταχρεώνουν, τους απειλούν ότι θα κατασχέσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους; Τι θα γίνει με τη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια, με τα οποία το κράτος αρπάζει ό,τι έχει απομείνει στις τσέπες τους; Τι θα γίνει με το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, την ώρα που οι εφοπλιστές το εξασφαλίζουν αφορολόγητο; Τι θα γίνει με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ή δίνει ψίχουλα στους αγρότες; Ολα αυτά ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα». Αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες, με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή τους. Καλά θα κάνει λοιπόν ο υπουργός να αφήσει τα αποφθέγματα και τις «κόνξες» και να απαντήσει επί της ουσίας στα οξυμένα ζητήματα που θέτουν με τον αγώνα τους οι βιοπαλαιστές αγρότες.

Σκουριά

Το γεγονός ότι ο «Ραν ταν πλαν» των «Νέων» είναι εμμονικός απέναντι στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι γνωστό. Με το χτεσινό χολερικό του σχόλιο όμως, για τον μαθητή που χαιρέτισε τη μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρυμνα για τη ΛΑΡΚΟ, αποδεικνύει και κάτι ακόμα: Οτι είναι πραγματικά αδίστακτος στη δουλειά που του έχουν αναθέσει. Και επειδή δεν κρύβει την αποστροφή του για την αλληλεγγύη που ξεσήκωσε αυτός ο μεγαλειώδης παλλαϊκός αγώνας, θα του το κάνουμε ακόμα χειρότερο. Ας μάθει λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος μαθητής είναι παιδί και εγγόνι εργατών της ΛΑΡΚΟ και ότι η ζωή του, όπως και δεκάδων συνομηλίκων του, είναι ταυτισμένη με την ύπαρξη του εργοστασίου στις αυλές τους. Αγωνιά μαζί με τους συμμαθητές του για τις δουλειές των πατεράδων τους, αφού η κυβέρνηση τους στέλνει στον αγύριστο. Αγωνιά για το αν θα συνεχίσει να έχει σπιτικό, αφού μένει με την οικογένειά του στον οικισμό της Λάρυμνας και άρα βρίσκεται υπό έξωση. Αυτό το παιδί λοιπόν, εκφράζοντας τους φίλους και συμμαθητές του, στάθηκε θαρρετά μπροστά στους γονείς, στους θείους και στους παππούδες του και είπε από καρδιάς το αυτονόητο: Οτι θέλει να συνεχίσει ο πατέρας του να έχει δουλειά και μισθό, να έχει η οικογένειά του σπίτι. Για τον Κανέλλη των «Νέων», όμως, όλα αυτά είναι «κατάργηση της παιδικής αθωότητας» (!), «ενσωμάτωση παιδιών στο κομματικό οικοδόμημα, όπως έκαναν και τα φασιστικά σχήματα» και δείγμα «σταλινισμού». Δεν μας εκπλήσσει. Ο κόσμος που περήφανα εκπροσωπεί ο μικρός μαθητής είναι «ξένος» για τους αντικομμουνιστές γραφιάδες, που τα μυαλά τους έχουν περισσότερη σκουριά κι απ' όση ξεβράζει η ΛΑΡΚΟ.

Από σβέρκο!

«Ψωνίσαμε από σβέρκο!». Μόνο έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τον κρατικό σχεδιασμό ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Μετά την περσινή καταστροφή, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ο αντιπυρικός σχεδιασμός συνεχίζει στην «πεπατημένη». Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το κράτος αντιμετωπίζει ως κόστος την ανάγκη προστασίας του λαού από φυσικές καταστροφές. Διαβάζουμε για παράδειγμα ότι ετοιμάζονται ομάδες με 500 αερομεταφερόμενους «δασοκομάντος», που θα εκπαιδευτούν σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα (της ...πετυχημένης Καλιφόρνιας;) και θα προέρχονται από τη μεγάλη δεξαμενή των «αναλώσιμων» εποχικών πυροσβεστών. Προβλέπονται επίσης η στάθμευση στη χώρα μας για δυόμισι μήνες 200 πυροσβεστών από χώρες της Ευρώπης και η ενοικίαση εναέριων μέσων, που μονοπωλούν τον σχεδιασμό για καταστολή της φωτιάς, σε βάρος της πρόληψης και άλλων αναγκαίων μέσων επίγειας πυρόσβεσης. Το «αλατοπίπερο» είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για καλύτερο συντονισμό και τα χολιγουντιανά σενάρια για «συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων», τύπου «war room». Κάπως έτσι το κράτος προσπαθεί ξανά να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και ανάδειξης του δασικού πλούτου προς όφελος του λαού, που προϋποθέτει να μην είναι η γη εμπόρευμα και το περιβάλλον πηγή κέρδους για τα μονοπώλια. Γι' αυτό η «συνταγή» της κυβέρνησης, παραμονές της νέας αντιπυρικής περιόδου, είναι δοκιμασμένη και έχει κάψει πολλές φορές μέχρι τώρα τη γούνα του λαού.

Ορυμαγδός

Μέσα στον ορυμαγδό της ακρίβειας, καταγγελίες αναγνωστών μάς υπενθυμίζουν ότι δεν έχουν τέλος οι πληγές από τις οποίες αιμορραγεί το λαϊκό εισόδημα, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Οργισμένος συνταξιούχος καταγγέλλει ότι δίπλα στο πανάκριβο ρεύμα και στο καλάθι του σούπερ μάρκετ που «ζεματάει», πληρώνει για «καπέλο» 1,05 έως 1,29 ευρώ κάθε φορά που θέλει να κλείσει ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις ή για να γράψει φάρμακα, καταλήγοντας στο τέλος του μήνα, αυτός και η σύζυγός του, με φουσκωμένο τον λογαριασμό του τηλεφώνου από «έξτρα» χρεώσεις. Ενας νεότερος μας θυμίζει τα «ετσιθελικά» κρυφά χαράτσια που επιβάλλουν οι τράπεζες με τις ευλογίες του κράτους, όπως το 9ευρω που πλήρωσε πρόσφατα σε ηλεκτρονική συναλλαγή, επειδή δεν διέθετε το IBAN! Και, βέβαια, καθημερινά «σπάνε ταμεία» οι καταγγελίες για κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω χρεών σε δήμους και άλλους οργανισμούς, σε μια περίοδο που συσσωρεύονται και νέα χρέη για τα λαϊκά νοικοκυριά. Να γιατί δεν υπάρχει σωτηρία με τα ψίχουλα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για το πανάκριβο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Ανάσα ο λαός μπορεί να πάρει μόνο με κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων σε καύσιμα, Ενέργεια και βασικά αγαθά, με ουσιαστική ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος. Διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται στην ένταση της πάλης για να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι αυτός για την ακρίβεια.

Αντί για καθρεφτάκια και voucher να ενισχυθούν οι υποδομές των σχολείων και να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς!

Η κυβέρνηση, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, με τα σχολεία γυμνά, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη σε εξοπλισμό για μια τηλεκπαίδευση - τραγέλαφο την οποία η ίδια προώθησε, εξήγγειλε το voucher των 200 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικούς!

Το ποσό των 140 εκατ. ευρώ συνολικά, που θα πάει ως «ζεστό» χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους άμεσα, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού θα αναγκάσει όσους επιθυμούν να το αξιοποιήσουν να βάλουν και οι ίδιοι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, laptop ή tablet αξιοπρεπές. Η κυβέρνηση καυχάται, όμως ένα αξιοπρεπές εργαλείο πολύ σπάνια αποκτάται με το φιλοδώρημα των 200 ευρώ, πόσο μάλλον να μιλά κανείς για «τεχνολογικό εξοπλισμό» για απαιτήσεις «τηλε-επικοινωνίας». Στην ουσία δίνει ένα «κίνητρο» για να δώσει κανείς «κάτι παραπάνω» τώρα που «είναι ευκαιρία»... Αλήθεια, γιατί στη λίστα δεν περιλαμβάνονται και ποντίκια, πληκτρολόγια, εκτυπωτές, γραφίδες κ.ά.; Γιατί ακριβώς αυτά θα ήταν «χάρισμα», ενώ η κυβέρνηση έχει στόχο το ποσό προς τους ομίλους τεχνολογίας να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Το voucher των 200 ευρώ δεν αντισταθμίζει στο ελάχιστο τις ώρες και τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι εκπαιδευτικοί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τον εξοπλισμό που αγόρασαν με δικά τους έξοδα, χωρίς καμία στήριξη και βοήθεια είτε υλική είτε παιδαγωγική, για να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος της επαφής με τους μαθητές και τις μαθήτριες, όχι μόνο την περίοδο της πανδημίας, αλλά συνολικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ομως, με κάτι τέτοια «δωράκια», σε χρονιά μάλιστα εκλογών, δεν εξαγοράζεται η σιωπή, δεν αποσπάται η ανοχή στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Αντί για καθρεφτάκια και χάντρες λες κι εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε ιθαγενείς, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των μισθών μας. Στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, στην επιστροφή του παγωμένου μισθολογικού κλιμακίου που μας «έκλεψε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο τους. Αντί για άμεση και έμμεση ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων του κλάδου των νέων τεχνολογιών, η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών των σχολείων σε μέσα και εξοπλισμό.

Η αγανάκτηση, που εκφράστηκε και με καζούρα προς την κυβέρνηση για την κοροϊδία των voucher, να γίνει αγώνας μέσα από τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους ΠΕ απέναντι σε όσους εμπορευματοποιούν την Εκπαίδευση, υποβαθμίζουν το σχολείο, μας αφήνουν ανυπεράσπιστους μπροστά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων και για το τέλος πετούν ξεροκόμματα για τους εκπαιδευτικούς.


Νέστορας ΞΥΛΑΣ
Δάσκαλος Πληροφορικής, μέλος του ΣΕΠΕ Χίου



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ