Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό των αγροτών και των δίκαιων αιτημάτων τους

Στο μπλόκο της Λιβαδειάς
Στο μπλόκο της Λιβαδειάς
Στο μπλόκο του Αη Γιάννη στη Λιβαδειά, αγρότες της περιοχής περιμένουν για την υποδοχή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σχηματίζουν πηγαδάκια, συζητάνε... «Πώς πάει;», τους ρωτάμε αφού τους καλημερίζουμε. «Δεν πάει, γι' αυτό είμαστε εδώ», μας απαντάνε. «Σπέρνουν αγανάκτηση και θα θερίσουν θύελλες», προσθέτουν, καταγγέλλοντας όσους δεν τους αφήνουν να καλλιεργήσουν τη γη τους, να ταΐσουν τις οικογένειές τους και μαζί όλο τον λαό με φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Στη 1 το μεσημέρι καταφτάνει ο Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος στο οποίο συμμετέχουν ακόμα ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, και η Λιάνα Καραβασίλη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λιβαδειάς. Οι μαζεμένοι αγρότες τούς καλωσορίζουν, η κουβέντα αρχίζει, στο τραπέζι μαζί με τον Δ. Κουτσούμπα κάθονται ο Σ. Κεφαλάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, ο Λ. Αλεξίου, μέλος του ΔΣ, και ο Γ. Βάγγος από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Τριγύρω, όρθιοι, με έκδηλη πίκρα και θυμό, άλλοι αγρότες, νέοι και μεγαλύτεροι.

Μιλάνε ο ένας μετά τον άλλον για το κόστος παραγωγής που καθιστά απαγορευτικό να καλλιεργήσουν, τα αγροτικά εφόδια, το πετρέλαιο, το ρεύμα, όλα «στον θεό». Είναι δηλωτικό το παράδειγμα που έφεραν: Ενα τσουβάλι λίπασμα από 17 ευρώ πέρυσι κοστίζει φέτος 40, το πετρέλαιο από 1,10 πήγε 1,60... Μιλάνε για τα έργα υποδομής στην Κωπαΐδα που αν και αναγκαία λιμνάζουν χρόνια τώρα, για τα ΜΜΕ που όταν δεν συκοφαντούν τον αγώνα τους τον αποσιωπούν, για την Τοπική Διοίκηση που τους θυμάται μόνο παραμονές εκλογών. Για όλα αυτά δηλαδή που δεν τους αφήνουν άλλη επιλογή απ' το να αγωνιστούν, να συνεχίσουν να παλεύουν για το αυτονόητο: Ο μόχθος τους να γεμίζει το τραπέζι και όχι ένα βαρέλι δίχως πάτο...

Ολοι μαζί ενωμένοι στον αγώνα, σε συμμαχία για να πάμε μπροστά


Στη διάρκεια της συζήτησης ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ως ΚΚΕ ανταποκριθήκαμε αμέσως στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς στα μπλόκα. Το ΚΚΕ το ξέρετε και για τις θέσεις του, τη σταθερότητά του στην υποστήριξη της ελληνικής αγροτιάς, με βάση τα συμφέροντά της, για να ζει στον τόπο της και να καλλιεργεί, αλλά και για την πλήρη υποστήριξή του σε όλα τα δίκαια αιτήματά της, γιατί θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα της αγροτιάς, όπως και των εργαζομένων της χώρας μας, όλων των λαϊκών οικογενειών.

Βάζουμε σε προτεραιότητα τα θέματα που τίθενται από την Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων και από τους Αγροτικούς Συλλόγους, δηλαδή ότι είναι επιτακτικό ζήτημα να περιοριστεί άμεσα το κόστος παραγωγής, γιατί ο αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργήσει όταν το κόστος έχει εκτιναχθεί. Αυτό θα γίνει και με το αφορολόγητο πετρέλαιο. Πώς μπορεί να είναι αφορολόγητο το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές και δεν μπορεί να είναι για τον Ελληνα αγρότη, ο οποίος είναι αυτός που παράγει ό,τι τρώμε εμείς οι υπόλοιποι, ό,τι τρώει η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, όλη η Ελλάδα, και ποιοτικά και ποσοτικά επαρκή προϊόντα; Επίσης υπάρχουν τα ζητήματα που τίθενται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το ρεύμα, ειδικά για το αγροτικό ρεύμα, η οποία πρέπει να καταργηθεί αμέσως. Η επιδότηση των εφοδίων που χρειάζεται ο αγρότης για να καλλιεργήσει. Η κατάργηση του ΦΠΑ, σε είδη, σε εφόδια, σε μέσα. Υπάρχει επίσης το σοβαρό ζήτημα με τις φυσικές καταστροφές που βιώνει πρώτα απ' όλα η αγροτιά. Και εδώ μπορούν να παρθούν μέτρα και με υποδομές που πρέπει να φτιαχτούν, να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα, να υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο. Και βεβαίως και όλα τα υπόλοιπα που ζητάτε, ειδικά με τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός και η ασφάλιση και η αποζημίωση να είναι στο 100% της παραγωγής. Ιδιαίτερα και τα ζητήματα που αφορούν τις τιμές των προϊόντων, οι οποίες πρέπει να είναι εγγυημένες. Το κύριο είναι να τρώει φθηνά ο καταναλωτής, όχι να λυμαίνονται όλον αυτόν τον κόπο της αγροτιάς ο έμπορος, το σούπερ μάρκετ, ο μεγαλέμπορος, ο καπιταλιστής και πάει λέγοντας... Και οι διάφοροι μεσάζοντες. Ολα αυτά είναι ένα ολόκληρο πακέτο, που σημαίνει ότι χρειάζεται την πολιτική βούληση, τη θέληση και το οικονομικό πρόγραμμα για να το κάνεις».

Στην Πελασγία
Στην Πελασγία
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στη Βουλή για την ανακούφιση των αγροτών, και συγκεκριμένα για επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα, επισημαίνοντας ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνήθηκαν να τις ψηφίσουν. «Και επειδή μεθαύριο θα 'ρθει ο κ. Τσίπρας εδώ, θα 'ρθουν και τα άλλα κόμματα, πιθανόν ο κ. Ανδρουλάκης, δεν ξέρω οι άλλοι, ρωτήστε τους: Γιατί στις 23 Νοεμβρίου στη Βουλή τις τρεις προτάσεις τροπολογίες του ΚΚΕ που ήταν υπέρ των αγροτών δεν τις ψηφίσατε; Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την κυβερνητική πλειοψηφία, τους κυβερνητικούς βουλευτές, ρωτήστε τους, γιατί δεν ψήφισαν όλα αυτά, ή έστω ένα απ' αυτά;». Αναφέρθηκε επίσης στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση να απαντήσει, σχολιάζοντας με αφορμή και την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα: «Για τους Γάλλους φίλους μας έχουμε να πληρώσουμε κι άλλα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους αγρότες δεν υπάρχουν χρήματα».

Κλείνοντας τη συζήτηση με τους αγρότες ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Μέσα από τον αγώνα βγαίνουν τα συμπεράσματα. Αν κάθεσαι στον καναπέ ή αν περιμένεις μόνο από τους βουλευτές και από τη Βουλή, δεν θα γίνει τίποτα. Στον αγώνα μέσα μπορούν να γίνουν και οι συζητήσεις, να ειπωθούν και οι διαφορετικές απόψεις, γιατί ο καθένας έχει την άποψή του, τη συζητάμε, καταλήγουμε όμως σε κάποια αιτήματα, στο περιεχόμενο του αγώνα μας, με τις μορφές που επιλέγουμε και προχωράμε. Ενωμένοι όλοι οι αγρότες, αλλά ενωμένοι και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, γιατί εσείς παράγετε αυτόν τον πλούτο, εσείς παράγετε αυτό που αγοράζει ο εργάτης και θρέφει την οικογένειά του. Αρα λοιπόν ο εργάτης έχει συμφέρον να υποστηρίξει τον αγρότη και ο αγρότης έχει συμφέρον να υποστηρίξει τον εργάτη, τον επαγγελματία, και όλοι μαζί ενωμένοι σε συμμαχία για να πάμε μπροστά. Αλλά κάτω στον δρόμο, μέσα στον σύλλογο, στο χωριό, στην πόλη, εκεί όπου είναι ο καθένας».

Θερμό καλωσόρισμα και στην Πελασγία

Επόμενος σταθμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το μπλόκο Πελασγίας. Θερμό το καλωσόρισμα και εκεί. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Γ. Μαρούλης, μεταφέρει την εικόνα ενός νομού όπου κτηνοτρόφοι και αλιείς αποδεκατίστηκαν και οι αγρότες παλεύουν να μη συμβεί το ίδιο και σε αυτούς. «Μικρό παιδί έγινα αγρότης και, θυμάμαι, τότε διεκδικούσαμε προστασία του εισοδήματος, σήμερα εισόδημα δεν έχουμε», τονίζει. Ειδικό πρόβλημα στη Φθιώτιδα η επί τρία έτη ακαρπία. Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν αποζημιώσεις, πλάι στα άλλα αιτήματα των αγροτών.

Και εδώ η συζήτηση καταλήγει στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας, να πυκνώσουν οι οργανωμένες δυνάμεις στους Αγροτικούς Συλλόγους και να συντονίσουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες τα βήματά τους με άλλα λαϊκά στρώματα, με την εργατική τάξη, που πλήττεται κι αυτή με την ίδια αγριότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίκαιος ο αγώνας των αγροτών που έχει στριμώξει την κυβέρνηση(2024-02-20 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα με πολύμορφη δράση και συλλαλητήριο στην Αθήνα(2024-02-07 00:00:00.0)
Στους δρόμους για αναπλήρωση εισοδήματος, αλλαγή του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις(2023-11-24 00:00:00.0)
Διεκδικούν το αυτονόητο: Να καλλιεργήσουν και φέτος τα χωράφια τους(2022-03-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την πάλη με δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους(2022-02-03 00:00:00.0)
Πλήγμα στο εισόδημα για 1.274 βιοκαλλιεργητές(2022-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ