Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές «ανησυχίες» για τις περιοχές δράσης των ΗΠΑ

«Ανησυχία» για την κατάσταση που επικρατεί σε εδάφη της Συρίας τα οποία τελούν υπό τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού εξέφρασε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ολεγκ Σιρομολότοφ.

Μιλώντας στο πρακτορείο TASS, εστίασε τις «ανησυχίες» του ιδιαίτερα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και περιοχές της Συρίας που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, όπου ο αμερικανικός στρατός έχει στήσει τη βάση αλ Τανφ,«συνεχίζοντας την παράνομη παρουσία τους στην περιοχή».

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόσφατη επιχείρηση των Αμερικανών κατά του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι σε ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων του Ιντλίμπ «είναι έντονη μαρτυρία πως από εκεί προέρχεται η μεγάλη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας».

Υπενθύμισε και την πρόσφατη επίθεση τζιχαντιστών στη φυλακή Αλ Σινάα της βορειοανατολικής επαρχίας Χάσκα τον Γενάρη, όπου εκατοντάδες δραπέτευσαν, εκτιμώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη καταδεικνύει «γιατί πρέπει ο συριακός στρατός να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειας».

Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να συμμετάσχει σε συνάντηση με τους ομόλογους του από Ιράν και Τουρκία, τον Μάρτη στην Αττάλεια, για τις εξελίξεις στη Συρία.

Ρωσικά γυμνάσια ανοιχτά της Συρίας

Στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας βρέθηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού, παρόντος του υπουργού Αμυνας της Συρίας Αλί Αγιούμπ.

Ο Σοϊγκού επιθεώρησε από σημείο της βάσης ανεφοδιασμού τις ναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που διεξάγονται στο πλαίσιο της σειράς ναυτικών γυμνασίων σε επιχειρησιακά σημαντικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, σε άμεση σύνδεση με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Πολεμικού Στόλου, ναύαρχο Ν. Γιεφμένοφ, στις ναυτικές ασκήσεις συμμετέχουν περισσότερα από 15 πολεμικά πλοία από τους στόλους του Ειρηνικού, της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας και περισσότερα από 30 αεροσκάφη των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων αναπτύχθηκαν χτες και μαχητικά τύπου MiG-31K με υπερηχητικούς πυραύλους ΚΙΝΖΗΑL και στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tupolev Tu-22M.

  • Τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία, που μπαίνει στον 11ο χρόνο, υπενθύμισε χτες νωρίς το πρωί η έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο του στρατού στη Δαμασκό. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 11. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη. Τον περασμένο Οκτώβρη δύο βόμβες σε λεωφορείο του στρατού στη Δαμασκό είχαν προκαλέσει τον θάνατο 14 στρατιωτικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ