Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ... διαφορές συνεχίζονται

Αν χρειάζεται κανείς «μεγεθυντικό φακό» για να εντοπίσει τις διαφορές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων στην οικονομία, αυτός δεν φτάνει για να ξεδιαλύνει τις υποτιθέμενες «διαχωριστικές» τους γραμμές σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι αποκαλυπτική.

«Για εμάς (...) επιβάλλεται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Η «διαφορά» τους δηλαδή είναι αν οι Ενοπλες Δυνάμεις θα κρατάνε με το ένα ή με τα δύο χέρια τα «λάβαρα» του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, όταν θα βρίσκονται σε αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Για να καταλάβει κανείς τις ...διαφορές, αρκούν ορισμένα μόνο παραδείγματα από το «παλμαρέ» των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων των τελευταίων χρόνων: Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟικό μακελειό στο Αφγανιστάν, για το οποίο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνεχάρη τις ελληνικές κυβερνήσεις για τη συμμετοχή τους, η διάλυση της Λιβύης, με «πρωταγωνιστικό ρόλο» της Σούδας, είναι προφανώς «δικαιολογημένα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού έγιναν «στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε».

Ο ευρωατλαντικός κατήφορος δεν έχει πάτο. Αλλωστε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τον δρόμο για αποστολές στο Σαχέλ με «καπέλο» ΕΕ. Τη δική του υπογραφή έχουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια για «τριμερή σχήματα» που φτάνουν μέχρι τον Περσικό και πέρα απ' αυτόν. Αυτά και άλλα έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, υπογράφοντας τις κατάπτυστες Συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, στέλνοντας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία και δυνάμεις για τη ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας.

«Για σας εξωτερική πολιτική είναι (...) να φεύγουν ξένα αεροσκάφη για να επιχειρούν εκτός Ελλάδος», έλεγε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, ενώ «για εμάς είναι η συμφωνία με την οποία τα ελληνικά "F-16" και "Ραφάλ" επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας». Οι «διαφορές» τους είναι δηλαδή αν το ελληνικό έδαφος θα αποτελεί ορμητήριο για πολεμικές αποστολές ή για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» στην περιοχή, πάντα με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε επίσης να ισχυριστεί πως «ναι, ήταν πάγια θέση μας η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, όχι όμως να ενταχθεί στις αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας (...) και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προετοίμασε τη «Στρατηγική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ και «πρότεινε» να μετατραπούν η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη σε νέα αμερικανοΝΑΤΟικά ορμητήρια πολέμου, πάει τώρα να βγάλει την ουρά του απέξω και δίνει τη μάχη των ...ανταλλαγμάτων απέναντι στη ΝΔ, που ολοκλήρωσε τον ίδιο σχεδιασμό. Μόνο που ο λαός δεν τρώει ούτε λωτούς, ούτε κουτόχορτο.

«Για εμάς, για την προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην επ' αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς», είπε.

Τόση είναι η απόσταση ανάμεσα στους «συντηρητικούς» και τους «προοδευτικούς» ΝΑΤΟικούς: Οση και η απόσταση ανάμεσα στους ΝΑΤΟικούς «κρίκους» που μπαίνουν ο ένας πίσω από τον άλλον στην περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, είτε με τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών είτε με τις Συμφωνίες για τις βάσεις. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ο ένας δίνει τη σκυτάλη στον άλλον.

Απ' αυτήν τη «σκυταλοδρομία» όμως ο λαός έχει να περιμένει μόνο τεράστιους κινδύνους, όπως φανερώνουν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Ελπίδα να ξεκολλήσει απ' αυτόν τον βούρκο, που τον κάνει «βορά στα θηρία», είναι μόνο η δική του πάλη: Για να ξεκουμπιστούν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να μην υπογραφεί η νέα κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ. Να γυρίσουν όλοι οι στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων, καμία εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ