Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Κλιμακώνει τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Πανοικοδομική απεργία στις 16 Μάρτη σε όλη τη χώρα

Με πανελλαδική πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 16 Μάρτη συνεχίζει τον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση και την Ασφάλιση η Ομοσπονδία Οικοδόμων.«Με τον απεργιακό μας αγώνα διεκδικούμε αποφασιστικά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Αμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου, που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κλέψιμο της Ασφάλισής μας. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα Ασφάλισης. Ενταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.ά.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα», τονίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν αποφασιστικά μέρος στην απεργία και στις συγκεντρώσεις των σωματείων τους.

Η απόφαση για νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, μετά την απεργία του περασμένου Νοέμβρη, πατάει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και διαρκώς οξύνονται, όπως εξηγεί η Ομοσπονδία. «Υπηρετεί τις ανάγκες μας, που όλα αυτά τα χρόνια συνεχώς συμπιέζονται από τους αντεργατικούς νόμους και τη συνολικότερη αντεργατική πολιτική», την πολιτική που «οπλίζει τα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και τη διευκολύνει να διατηρεί, για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, τα μεροκάματα, την Ασφάλιση, τους εργασιακούς όρους στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τα χρόνια της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο μας».

Ο αγώνας για τη Σύμβαση δεν χωρά καμία καθυστέρηση

«Η ανάκαμψη στον κλάδο και ιδιαίτερα στην οικοδομή, τα τελευταία χρόνια, δεν έφερε ουσιαστική βελτίωση στο σύνολο των όρων δουλειάς, δηλαδή στην Ασφάλιση, στο ένσημο. Σήμερα υπάρχουν νέες δυνατότητες για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και να πετύχουμε αποτελέσματα που θα ανακουφίσουν τη ζωή μας. Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο έχει επείγοντα χαρακτήρα και δεν χωράει καμία καθυστέρηση», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία.

Οπως εξηγεί, το μεροκάματο «εξανεμίζεται, πριν καν μπει στις τσέπες μας, από την τεράστια ακρίβεια στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο σούπερ μάρκετ, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ». Η κατάσταση αυτή έχει συνέπειες «όχι μόνο για τους μεροκαματιάρηδες του κλάδου, αλλά και για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους φατουρατζήδες που εργάζονται στην οικοδομή», ενώ η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά «μεταφέρεται ως πίεση και οξυμένο πρόβλημα στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με τις Κατασκευές».

«Αυτός που φτιάχνει ή ανακαινίζει το σπίτι του βγαίνει εκτός προϋπολογισμού με τις αυξημένες τιμές στα οικοδομικά υλικά. Ο φατουρατζής, οι μικροΕΒΕ βρίσκονται σε ένα "τρεχαλητό", εντατικοποιούν τη δουλειά μήπως και καταφέρουν να την ολοκληρώσουν χωρίς να "μπουν μέσα". Ο μεροκαματιάρης οικοδόμος θα υποστεί όλη την πίεση για να "βγει" η δουλειά και θα είναι με την αγωνία αν θα του πληρωθούν όλα τα μεροκάματα».

«Για τους μεγαλοεργολάβους των δημοσίων έργων έχουν. Η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει την οικονομική τους στήριξη, με αναπροσαρμογή 10% επιπλέον των συμβολαίων εκτέλεσης των έργων λόγω των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών», σχολιάζει η Ομοσπονδία. «Για τους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες, τους μικρούς ΕΒΕ που δουλεύουν στην ιδιωτική οικοδομή, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του εισοδήματός τους, όπως διαχρονικά κάνουν όλες οι κυβερνήσεις», προσθέτει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει πρόκληση το γεγονός ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις επικαλούνται «διάφορες δυσκολίες και εμπόδια για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τους χρηματοδοτεί επειδή ανατιμήθηκαν τα οικοδομικά υλικά και αυτοί κάνουν παζάρια στην υπογραφή σύμβασης εργασίας που θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους, θα βελτιώνει τα μεροκάματα και τους μισθούς, 13 χρόνια μετά την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης».

«Είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους. Τα αιτήματα και το πλαίσιο που θέτουμε για την κλαδική απεργία αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και των Κατασκευών. Η επιτυχία της απεργίας στις 16 Μάρτη και των απεργιακών συγκεντρώσεων μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια νέες δυνατότητες, να δημιουργήσει όρους για να πετύχουμε αποτελέσματα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Οι λύσεις που προσδοκούμε και διεκδικούμε να γίνουν πράξη δεν θα έρθουν αν μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αν κάνουμε υπομονή να περάσει η μπόρα, αν περιμένουμε να εμφανιστούν οι σεσημασμένοι "σωτήρες", που όλο τάζουν "λαγούς με πετραχήλια" και όταν έρθουν "στα πράγματα" μας φορτώνουν με αντεργατικούς νόμους και ψαλιδισμένα δικαιώματα. Μόνο με τον δικό μας αγώνα μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας! Το δίκιο μας θα κερδηθεί με τον αγώνα μας! Κανείς δεν πρόκειται να μας χαριστεί.Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη πρέπει να τις επιβάλουμε με την πάλη μας», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Απεργία σήμερα και αύριο σε εργοτάξια του μετρό

Στο μεταξύ, σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα και αύριο οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι στα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό, διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, καταβολή των μεροκάματων των αργιών της 28ης Οκτωβρίου και 25ης - 26ης Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται. Την απόφαση για απεργία πήραν ομόφωνα στη Γενική Συνέλευσή τους στις 9 Φλεβάρη και την κήρυξε, στηρίζοντας τον αγώνα τους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνει η μάχη για την επιτυχία της πανοικοδομικής απεργίας(2024-01-25 00:00:00.0)
Δυναμώνει το απεργιακό κάλεσμα, πληθαίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες στα εργοτάξια(2024-01-13 00:00:00.0)
Νέα πανελλαδική πανοικοδομική απεργία στις 31 Γενάρη(2023-12-28 00:00:00.0)
Με πολύμορφη αγωνιστική δράση η πορεία προς την πανεργατική απεργία(2018-11-17 00:00:00.0)
Πανοικοδομικό απεργιακό προσκλητήριο(1997-11-12 00:00:00.0)
Ο αγώνας θα φέρει τις καλύτερες μέρες(1996-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ