Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ
Κάθε μέρα, κάθε ώρα φτάνει το κάλεσμα σε χώρους δουλειάς και συνοικίες

Στις 12 μ. στο Σύνταγμα η μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας | Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα, συσκέψεις και συνελεύσεις, σωματεία εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φορείς της νεολαίας, σύλλογοι γυναικών, σύνδεσμοι συνταξιούχων προετοιμάζουν εντατικά το συλλαλητήριο του Σαββάτου 26 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος, κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων.

Μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό της Αθήνας θα διαδηλώσουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ και οι κάτοικοι της Λάρυμνας, που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο κλιμακώνοντας την πάλη τους για τις θέσεις εργασίας, τα σπίτια τους και τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τον λαό της Αττικής να μετατρέψει την 26η Φλεβάρη σε μεγάλο σταθμό αγωνιστικής κλιμάκωσης, διαδηλώνοντας ενάντια στην ακρίβεια, στις καθημερινές ανατιμήσεις, στην πολιτική που αδειάζει τις τσέπες των εργαζομένων για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Ηδη είναι δεκάδες οι συνδικαλιστικοί φορείς που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής, ενώ στόχος είναι το κάλεσμα να συζητηθεί σε κάθε χώρο δουλειάς, σε χώρους νεολαίας, σε σχολεία και σχολές, ώστε να ενώσουν τις φωνές τους στους δρόμους του αγώνα όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων.

Το πλατύ άνοιγμα δεν σταματά στα σωματεία αλλά απευθύνεται επίσης σε φορείς αυτοαπασχολούμενων, μαθητικά συμβούλια, φοιτητικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς στις γειτονιές, π.χ. πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικούς φορείς κ.λπ.

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης για να φτάσει πλατιά το κάλεσμα

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης αναπτύσσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο να φτάσει πλατιά το κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια της 26ης Φλεβάρη.

Το σωματείο των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) καλεί όλα τα σωματεία του Πειραιά σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης τους την Παρασκευή 18 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

«Το τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που εκφράζεται απέναντι στον δίκαιο αγώνα μας επιβεβαιώνει ότι "όλοι μαζί μια γροθιά" μπορούμε να σπάσουμε κάθε αδιαλλαξία, κάθε τρομοκρατία. Η επίθεση που δέχονται οι συνάδελφοι στη ΛΑΡΚΟ, που τους απολύουν και τους ξεσπιτώνουν, οι συνάδελφοι στα "Πετρέλαια Καβάλας" που τους απολύουν, οι συνάδελφοι στη Ζώνη που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, οι συνάδελφοι σε κάθε κλάδο που δέχονται την ίδια επίθεση είναι οι δικοί μας άνθρωποι, τα δικά μας παιδιά, οι δικοί μας φίλοι. Κλιμακώνουμε τη μάχη, οργανώνουμε τη δική μας αντεπίθεση απέναντι σε κάθε COSCO. Οργανωνόμαστε, συσπειρωνόμαστε, γινόμαστε μια γροθιά», αναφέρει η ΕΝΕΔΕΠ. «Συμμετέχουμε στη μεγάλη συγκέντρωση, πλημμυρίζουμε με πορτοκαλί γιλέκα στις 26 Φλεβάρη το Σύνταγμα, μαζί με συναδέλφους από όλους τους κλάδους, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ολοι για όλους και όλοι για έναν», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο και οργανώνει σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης την Παρασκευή 18 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά στις εξής εξορμήσεις: Σήμερα Τετάρτη στον «Σκλαβενίτη» Κυψέλης. Αύριο Πέμπτη στα «Attica» (Πανεπιστημίου), στα «Lidl» στην Καλλιθέα, στο «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Μετς, σε βιβλιοπωλεία του κέντρου, στα καταστήματα «Κωτσόβολος» και «MediaMarkt» στη Συγγρού, και στον «Σκλαβενίτη» στη Χαλκηδόνα. Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη στο «Πλαίσιο» στη Μεταμόρφωση, στις αποθήκες του «Lidl», στον «Σκλαβενίτη» στην Αργυρούπολη και στον πεζόδρομο Περιστερίου. Το Σάββατο 19 Φλεβάρη στα εμπορικά της Ερμού. Την Τρίτη 22 Φλεβάρη στο «Mall» (Μαρούσι). Την Τετάρτη 23 Φλεβάρη στα κεντρικά της «Celestino». Και την Παρασκευή 25 Φλεβάρη στα «Attica» (Πανεπιστημίου).

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο προετοιμάζουν επίσης σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Θριασίου: Σήμερα Τετάρτη οργανώνουν αυτοκινητοπορεία που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την Ελευσίνα (πάρκινγκ του «Lidl»), ενώ τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη θα προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα και στις 11 π.μ. στο ΚΕΠΕΚ Ελευσίνας, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στο Περιστέρι πραγματοποίησαν σύσκεψη και κατέληξαν στο εξής πρόγραμμα δράσης: Το Σάββατο 19 Φλεβάρη συγκέντρωση - πικετοφορία στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο Περιστερίου (Εθν. Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή). Στις 22 και στις 24 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., αυτοκινητοπορείες στις γειτονιές του Περιστερίου (σημείο έναρξης: Ευαγγελίστρια). Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Περιστερίου για τα δημοτικά τέλη και συγκέντρωση - εξόρμηση στο κεντρικό κατάστημα «Σκλαβενίτης» (Λ. Κηφισού 136).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 18 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μενιδίου, οργανώνουν σωματεία και φορείς της περιοχής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. προχωρά σε πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας της στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, με θέμα τον σχεδιασμό της δράσης της το επόμενο διάστημα.

Οι αποφάσεις

Το κάλεσμα για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έχουν συνυπογράψει μέχρι στιγμής οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Ομοσπονδίες: Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ)

Συνδικάτα - Σωματεία - Ενώσεις Εργαζομένων: Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, Τύπου και Χάρτου, Ηλεκτρολόγων, ΕΝΕΔΕΠ, ΠΕΜΕΝ, Ενέργειας, Φαρμάκου, «Boehringer - Ingelheim», «L'Oreal», ΠΕΙΦΑΣΥΝ, EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), ΟΤΑ Αττικής, δήμου Ηλιούπολης, ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Οδηγών - Μηχανικών - Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά, δήμου Κορυδαλλού, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Λογιστών - Ελεγκτών Αττικής, Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, ΣΕΤΗΠ, ΣΕΤΤΑ, «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών, «First Data», «Mellon», Νοσοκομείου «Θριάσιο», Υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής, Χημικής Βιομηχανίας. Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: «Σεφέρης», «Σωκράτης». Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο Βύρων», Διοικητικού Προσωπικού ΓΠΑ, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, ΠΕΣ ΝΑΤ, Συνταξιούχων Ελευσίνας, Συνταξιούχων Δημοσίου Πειραιά, Συνταξιούχων Αχαρνών

Ομοσπονδίες και Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκίνητων (ΣΙΣΕΜΑ), Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Σωματείο Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Ενώσεις ΕΒΕ Καισαριανής, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Αγίου Δημητρίου, Καλλιθέας, Ελευσίνας, Νέου Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Ασπροπύργου, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Σύλλογοι και Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου».

Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν τα Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδας και Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Θεσσαλονίκης. Σε συμμετοχή καλούν το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΕΠΕ, ενώ τη συμμετοχή τους προετοιμάζουν πολλά ακόμα σωματεία.

Οργανώνοντας τη μαζική κάθοδο στο συλλαλητήριο, το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) οργανώνει σύσκεψη με ομοιοεπαγγελματικά και κλαδικά επιχειρησιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενόψει του συλλαλητηρίου αλλά και του συνεδρίου του ΕΚΘ. Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης ενημέρωσης των εργαζομένων για το συλλαλητήριο, χτες περιόδευσε σε επισιτιστικά καταστήματα στην Κάτω Τούμπα (πάρκο Παπάζογλου) και στην Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ προγραμματίζει εξορμήσεις: Σήμερα Τετάρτη στα καταστήματα στα Λαδάδικα. Αύριο Πέμπτη στην Ανω Τούμπα (Λαμπράκη), σε επισιτιστικά και ξενοδοχεία της Εγνατίας, και στις ταβέρνες του Μπιτ Παζάρ. Την Παρασκευή 18/2 στα επισιτιστικά της Σβώλου και της Καμάρας και το Σάββατο 19/2 στα επισιτιστικά της Τσιμισκή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ