Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι ψηφιακές δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού αν βγει από τη μέση το εμπόδιο του κέρδους

Με μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση για τις ψηφιακές επενδύσεις την οποία διοργάνωσε η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής του ΚΚΕ

Μαζική εκδήλωση - σύσκεψη, με θέμα «Ψηφιακές επενδύσεις. Κερδισμένοι και χαμένοι», πραγματοποίησε την Κυριακή 6 Φλεβάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του Κόμματος, ενώ στην εκδήλωση υπήρχαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση με ταμπλό που επιμελήθηκε ομάδα εργασίας της Τομεακής Οργάνωσης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Ολγα Κολιούση, μέλος του Τομεακού Γραφείου της Οργάνωσης, αναφέρθηκε στην επιλογή του θέματος, το οποίο απασχολεί τους εργαζόμενους του κλάδου και όχι μόνο (όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση που ακολούθησε την κεντρική ομιλία), ενώ παρέθεσε τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνοντας: «Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας αποτελούν αυτήν την περίοδο αφήγημα της κυβέρνησης. 1 δισ. ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ για το διάστημα 2021 - 2027 κατευθύνονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έχουμε εξαγγελίες του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους τέσσερις επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (OTE, "Vodafone", "Wind", "Nova"), για 448 έργα μέχρι το 2025, ενώ στον φετινό προϋπολογισμό τετραπλασιάζεται η χρηματοδότηση για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα έχουμε επενδύσεις από ξένους μονοπωλιακούς ομίλους ("Amazon Web Services", δημιουργία τριών data centers από τη "Microsoft", τα Κέντρα Καινοτομίας της "Pfizer", της "Cisco" κ.ά). Με βάση αυτά έχουμε ανοίξει τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς σχετικά με το τι σημαίνουν αυτές οι επενδύσεις για τους εργαζόμενους, για τον λαό γενικότερα, τη δική μας θέση, και συνεχίζουμε και μέσω αυτής της εκδήλωσης».


Ξεκινώντας την κεντρική ομιλία, ο Ηλ. Τσιμπουκάκης σχολίασε τη σύγκλιση των αστικών κομμάτων: «Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την "ψηφιακή" και "πράσινη" μετάβαση έχουν αμέριστη στήριξη, και μάλιστα χωρίς "αστερίσκους", από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25. Ουσιαστική στήριξη, παρά τις αντιπολιτευτικές "κορόνες", έχει η "αναπτυξιακή" πολιτική της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και στη συζήτηση του "αναπτυξιακού" νόμου, με την κριτική τους να μένει στο ότι "δεν είναι αρκετά αναπτυξιακός".

Ο αστικός σχεδιασμός βάζει τους εργαζόμενους στο στόχαστρο του επικοινωνιακού βομβαρδισμού για την "κοσμογονία" των 7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε "ψηφιακές" επενδύσεις, για να αποκρύψει ότι αφορούν πρωτίστως τους ομίλους ενώ υπόσχεται δίκαιη ανάπτυξη για όλους».

Τόνισε ακόμα: «Η σημερινή περίοδος, της αλματώδους επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, από την αστική επιστημονική σκέψη έχει χαρακτηριστεί εποχή της "ψηφιακής οικονομίας" και του περάσματος στην "4η Βιομηχανική Επανάσταση". Μαζί με την προώθηση της "πράσινης" -"κυκλικής" οικονομίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, έχουν στόχο να αποκτήσει έρεισμα και αποδοχή στην εργατική τάξη και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα το νέο "Eldorado" χρυσοφόρων επενδύσεων, που οι διεθνείς μονοπωλιακοί όμιλοι εύχονται να αποτελέσουν κερδοφόρα διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους και ατμομηχανές της καπιταλιστικής ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες.

Επιδιώκουν να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιηθεί κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα για "πράσινες" και "ψηφιακές" επενδύσεις, ώστε να μειωθεί ο επιχειρηματικός κίνδυνος για το κεφάλαιο και να φορτωθεί στους κρατικούς και ευρωενωσιακούς προϋπολογισμούς, που πληρώνουν οι ίδιοι με τη φοροληστεία».

«Ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, η αστική πολιτική με τη φοροαφαίμαξη του λαού τροφοδοτεί την καπιταλιστική ανάπτυξη στους εκάστοτε κλάδους προτεραιότητας», συνέχισε. «Σήμερα στην "πράσινη" και "ψηφιακή" μετάβαση, στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε ορισμένους άλλους "εξωστρεφείς" κλάδους της μεταποίησης, όπως η ναυπηγική βιομηχανία, τρόφιμα και φάρμακα, υδατοκαλλιέργειες και αγροδιατροφικός τομέας».

Πιο αντιδραστικό το ψηφιακό αστικό κράτος

Αναφερόμενος στο «ψηφιακό κράτος», τόνισε ότι «ο "ψηφιακός μετασχηματισμός" του δεν είναι ουδέτερος, αλλά υπηρετεί τις ανάγκες ισχυροποίησης και αναβάθμισης των λειτουργιών του σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Με το ψηφιακό φακέλωμα να δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και ταχύτατης επεξεργασίας του συνόλου των προσωπικών δεδομένων: Ιατρικών, οικονομικών, κοινωνικών επαφών, προτιμήσεων, συνηθειών και ενδιαφερόντων. Η ψηφιακή ταυτότητα, παρότι εμφανίζεται ως βήμα διευκόλυνσης στην επίδειξη στοιχείων και πιστοποιητικών Υγείας, αποτελεί προσπάθεια για την αποδοχή συγκέντρωσης και διάθεσης των προσωπικών δεδομένων και εξοικείωσης με τον έλεγχο.

Το "ψηφιακό κράτος" επεκτείνεται με άσκηση ελέγχου στη συνδικαλιστική δράση, μέσω τήρησης ηλεκτρονικών μητρώων των σωματείων σε κρατική βάση δεδομένων. Ενώ ο κρατικός έλεγχος των αρχαιρεσιών μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δίνει τη δυνατότητα καταγραφής της επιλογής του ψηφοφόρου και ταυτόχρονα την ευχέρεια διαμόρφωσης αποτελέσματος. Δυνατότητες που πρόκειται να επεκταθούν, στην προοπτική θέσπισης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και στις εθνικές εκλογές.

Αναβαθμίζονται οι δυνατότητες παρακολούθησης και καταστολής με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, με νόμιμη καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής των "ψηφιακών πολιτών" στις "έξυπνες πόλεις".

Προωθείται η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης όλων των δράσεων στη ζωή μιας πόλης: Από το πόση Ενέργεια καταναλώνεται και πόσοι διαμένουν σε μια κατοικία, μέχρι την ποσότητα και το είδος απορριμμάτων ενός σπιτιού ("έξυπνοι κάδοι"). Από την παρακολούθηση και καταγραφή της κίνησης οχημάτων, μέχρι τους χώρους, τον αριθμό και τη διάρκεια της συνάθροισης κοινού. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για υποδομές και δίκτυα συστημάτων καταγραφής και παρακολούθησης.

Το "ψηφιακό κράτος" αναβαθμίζει τη δυνατότητα να συλλέγει φόρους μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μέσω της ψηφιοποίησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να "συλλαμβάνει" μικρούς επαγγελματίες, αλλά όχι τους ομίλους, που έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους νόμιμης φοροδιαφυγής».

Οχημα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων

«Η ψηφιοποίηση των τραπεζών, παρά την εξοικονόμηση χρόνου, δεν άλλαξε την αντιμετώπιση μικροκαταθετών και δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων απορρίπτονται από "έξυπνα" συστήματα. Φέρνει διαδοχικά κύματα απολύσεων από τη μια, και εντατικοποίηση - αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης από την άλλη.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο φέρνει αναδιαρθρώσεις, μαζικές απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας όσων συσκευάζουν εκατοντάδες παραγγελίες και στον κλάδο των delivery.

Η τηλεργασία όχι απλά δεν "απελευθερώνει", αντίθετα αξιοποιείται για να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης. Είτε με κατάργηση της διάκρισης ελεύθερου - εργάσιμου χρόνου, ώστε να επεκταθεί ο εργάσιμος, είτε με αύξηση της εντατικοποίησης. Ενώ μεταφέρονται στις πλάτες των εργαζομένων λειτουργικές δαπάνες σε υποδομές και εξοπλισμό, ενισχύοντας την κερδοφορία».

Πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών

Ο Ηλ. Τσιμπουκάκης επεσήμανε επίσης άλλη μια διάσταση του ζητήματος, και συγκεκριμένα το πώς η ψηφιακή οικονομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν για τους ευρωπαϊκούς ομίλους πεδίο κερδοφορίας και ταυτόχρονα σφοδρών ανταγωνισμών με τις ΗΠΑ και την Κίνα:

«Η ΕΕ προσπαθεί να στηρίξει την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, για να εξασφαλίσει τη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον σφοδρό ανταγωνισμό αμερικανικών και κινεζικών ομίλων για την πρωτοκαθεδρία.

Οι διακηρύξεις περί "προστασίας" δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων των πολιτών, για να παρουσιαστεί η ΕΕ ως θύλακας "προστασίας" της ιδιωτικότητας μέσω του αντιδραστικού Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), χρησιμοποιούνται στον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών έναντι αμερικανικών και κινεζικών πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης.

Κορυφώνεται η διαπάλη ανάμεσα σε ισχυρές χώρες και ομίλους για τον έλεγχο των δικτύων 5G, ενώ η πρόσφατη κρίση οδήγησε σε μάχη για την εξασφάλιση επάρκειας μικροτσίπς για τη βιομηχανία κάθε χώρας της ΕΕ, σε βάρος των ανταγωνιστών.

Στην Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στον κλάδο των ΤΠΕ σχετίζεται με την προσπάθεια της άρχουσας τάξης για γεωπολιτική της αναβάθμιση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Αλλωστε, η έλευση αμερικανικών κολοσσών για ψηφιακές επενδύσεις, εκτός από τις δυνατότητες κερδοφορίας, με το βλέμμα στραμμένο στα 7 δισ. ευρώ του "ψηφιακού μετασχηματισμού", δεν είναι καθόλου άσχετη με την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ. Συνδέεται με τη μετατροπή ολόκληρης της επικράτειας, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, σε προγεφύρωμα ταχείας ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στα νότια σύνορα της Ρωσίας».

Ο σοσιαλισμός θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις, διασφαλίζοντας τις λαϊκές ανάγκες

Κλείνοντας, ο Ηλ. Τσιμπουκάκης υπογράμμισε:

«Οι στόχοι των ψηφιακών επενδύσεων όχι μόνο δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελός τους, αλλά αντίθετα τις μετατρέπουν σε "κατάρα" για τον λαό.

Στον αντίποδα, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός και ο εργατικός έλεγχος μπορούν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες ανεμπόδιστης ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Να διασφαλίσουν τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των όρων εργασίας, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας μπορεί να πραγματοποιηθεί προς όφελος της εργατικής τάξης, εάν εξαλειφθεί το πραγματικό εμπόδιο, το κριτήριο του κέρδους και η εκμετάλλευση.

Με εργαλείο τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι εργαζόμενοι θα δούλευαν λιγότερο, θα απολάμβαναν περισσότερα, θα απελευθέρωναν χρόνο για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή. Σε αυτήν την οργάνωση της κοινωνίας και της παραγωγής, οι ψηφιακές τεχνολογίες θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση του κεντρικού σχεδιασμού.

Σε έναν κλάδο όπως των Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, που βρίσκεται στην τεχνολογική αιχμή και αποτελεί την ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, επιμένουμε να αναδεικνύουμε επιθετικά τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης. Το πώς οι εργαζόμενοι, οι μόνοι παραγωγοί του πλούτου, πρέπει να διεκδικήσουν σύγχρονους όρους ζωής, δουλειάς και αμοιβής, παίρνοντας την ιδιοκτησία, την οργάνωση και διεύθυνση της παραγωγής στα χέρια τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ