Η απόφαση του Δικαστηρίου αντανακλά εσωκομματικές αντιπαραθέσεις σε ένα συνολικά ρευστό πολιτικό σκηνικό
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τέθηκε σε αναστολή ως ηγέτης του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Νάπολης, αντανακλώντας εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, ενώ η σχέση μεταξύ του Κόντε και του ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, είναι όλο και πιο τεταμένη.
Εξάλλου, όπως φάνηκε και την περίοδο των παζαριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνολικά το αστικό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία είναι «ρευστό» και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη μελλοντική διακυβέρνηση, μετά την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του Μάριο Ντράγκι.
Το δικαστήριο κήρυξε άκυρο το καταστατικό των «Πέντε Αστέρων», που επικυρώθηκε στις αρχές Αυγούστου και καθόρισε τη διαδικασία ψηφοφορίας, με την οποία ο Κόντε εξελέγη πρόεδρος. Επίσης ανέστειλε δύο τροποποιήσεις του καταστατικού, που απέκλεισαν πάνω από το 1/3 των μελών των «Πέντε Αστέρων».
«Η ηγεσία μου στα "Πέντε Αστέρια" δεν εξαρτάται από έγγραφα και χαρτόσημα. Είναι - πρωτίστως - μια σχέση πολιτικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Κόντε και ανακοίνωσε νέα ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι τα «Πέντε Αστέρια» - που ίδρυσε ο Μπ. Γκρίλο - στηρίζουν την κυβέρνηση Ντράγκι. Στην πρώτη κυβέρνηση Κόντε (2018 - 2019), ο αρχηγός του εθνικιστικού - ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Λέγκα», Μ. Σαλβίνι, ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, με σημαντική επιρροή στη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ η δεύτερη κυβέρνηση Κόντε (2019 - 2021) συνεργάστηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας και σε συνθήκες οξυμένου παγκόσμιου ανταγωνισμού στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, θέτει σε κίνδυνο περίπου 73.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία.
Αντί ωστόσο για διεκδίκηση βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, με μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των αποδοχών, επανεκπαίδευση των εργαζομένων ή μετακίνησή τους σε άλλους κλάδους, οι ηγεσίες των συνδικάτων στον χώρο του μετάλλου (FIM, FIOM, UILM) και μαζί η ομάδα εργοδοτών «Federmeccanica» αξιοποιούν τις εκτιμήσεις αυτές για να ζητήσουν μέτρα στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας με κρατικό χρήμα.
Το σχέδιο της ΕΕ για το κλίμα, «Fit for 55», για σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035, «αν δεν συνοδευτεί από κρατική παρέμβαση, θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 73.000 θέσεων εργασίας στην Ιταλία, 63.000 μόνο την περίοδο 2025 - 2030», ανέφεραν. Η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ιταλία απασχολεί άμεσα και έμμεσα 278.000 εργαζόμενους.
Σημειώνουν δε ότι η παραγωγή οχημάτων στην Ιταλία πρέπει να επιστρέψει σε επίπεδα 1,5 εκατ. μονάδων ετησίως, από 700.000 πέρυσι.
Το υπουργείο Βιομηχανίας αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις στήριξης της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι ηγεσίες των συνδικάτων καλούν επίσης την κυβέρνηση να συνάψει οριστική συμφωνία με τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, «Stellantis», για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στην Ιταλία.