Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντανακλαστικά

Αφού έφαγαν ...«άκυρο» με τις «αποκαλύψεις» Ρατσένκο, ο οποίος γρήγορα αποδείχθηκε ορκισμένος αντικομμουνιστής και ιστοριοδίφης του διαδικτύου, διάφοροι «δημοσιογράφοι» και τυφλοπόντικες του πληκτρολογίου ανέκαμψαν δριμύτεροι, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη και τις αποκαλύψεις του ΚΚΕ για τις διασυνδέσεις των οπαδικών στρατών με ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες. Αρχισαν λοιπόν ξανά το γνωστό τροπάρι για τη βία ως «κοινωνικό φαινόμενο», που «δεν έχει χρώμα και ιδεολογία» και γι' αυτό πρέπει όλοι να την καταδικάζουν «απ' όπου κι αν προέρχεται». Οι πιο ξεφωνημένοι έφτασαν να μιλούν για «κομματικούς στρατούς», κουνώντας το δάχτυλο στο ΚΚΕ, ενώ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους και για τη μεγάλη απήχηση που είχε στη νεολαία η συγκλονιστική αφίσα της ΚΝΕ γι' αυτό το θέμα. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι πολλοί απ' αυτούς προσπαθούν να υπερασπιστούν το ψωμάκι τους, αφού στα Μέσα όπου εργάζονται, οι μεγαλοεπιχειρηματίες εργοδότες είναι ή υπήρξαν και ιδιοκτήτες ΠΑΕ. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα αντικομμουνιστικά τους αντανακλαστικά διεγείρονται, όταν αποκαλύπτεται η εγκληματική δράση των οπαδικών συμμοριών και οι διασυνδέσεις τους με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται στο έδαφος του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Και ο λόγος είναι ότι η οπαδική βία είναι προέκταση αυτών των συμφερόντων και των μεταξύ τους ανταγωνισμών, ενώ οι οπαδικοί στρατοί χρησιμοποιούνται και ως «ομάδες κρούσης» ενάντια στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Γι' αυτό, κάτω από τα κροκοδείλια δάκρυα και τις φραστικές καταδίκες, υπερασπίζονται ό,τι πιο σάπιο, ό,τι πιο βρώμικο γεννά και αναπαράγει τέτοια φαινόμενα.

Διδάγματα

Σε μια προσπάθεια να «ξορκίσει» τις κυνικές δηλώσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του δημάρχου Σπάρτης για τις πυρκαγιές στην Ηλεία, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος «πιπιλάει» δυο μέρες τώρα ότι πρόκειται για «υπενθύμιση των όσων μας οδήγησαν στην κρίση και ευτυχώς αφήσαμε πίσω μας». Λένε μάλιστα ότι το «ηθικό δίδαγμα» που προκύπτει απ' αυτήν την υπόθεση είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα που «μεγαλώνει η πίεση» για «παροχές» και «αλόγιστες σπατάλες». Μ' έναν σμπάρο σημαδεύουν πολλά τρυγόνια: Από τη μια αθωώνουν το σάπιο σύστημα που γεννάει φτώχεια, εκμετάλλευση και κρίσεις, αποδίδοντας αυτά τα φαινόμενα σε «παλαιοκομματικές λογικές». Από την άλλη, επιχειρούν να ταυτίσουν τα ρουσφέτια και την εξαγορά από τα αστικά κόμματα με τις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να θωρακίσουν την αδιαλλαξία του κράτους απέναντι στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού πάνω απ' όλα προέχει η «δημοσιονομική σταθερότητα» για τη στήριξη του κεφαλαίου. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και ολόκληρες κυβερνήσεις μπορεί να «παν και να 'ρχονται», αλλά η αντιλαϊκή πολιτική είναι εδώ, γιατί το κράτος «έχει συνέχεια». Κι αν υπάρχει ένα δίδαγμα που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, είναι αυτό: Οτι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από «σωτήρες», παρά μόνο από τη δική τους πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Καθείς κι ο ρόλος του

Δυνάμεις της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και ορισμένοι ...αταξινόμητοι σε σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν στήριξαν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον Εύοσμο ενάντια στη δράση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων, αλλά με τη στάση τους αναπαρήγαγαν όλο το «παλμαρέ» των βρώμικων «επιχειρημάτων» με τα οποία οι φασίστες χύνουν το δηλητήριο στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Στην ΕΔΟΘ, για παράδειγμα, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η ΔΑΚΕ αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση για στήριξη του συλλαλητηρίου. Το ίδιο έκανε και η ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ), επικαλούμενη ότι δεν της άρεσε το κείμενο της ανακοίνωσης - απόφασης και αφού πρώτα καταδίκασε «τη βία από όπου κι αν προέρχεται». Αντίστοιχα, στο Σωματείο του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», κάποιοι «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι» είδαν «κομματικές σημαίες» πίσω από το συλλαλητήριο «αλλά δεν είδαν τις σβάστικες μπροστά στα μάτια τους», όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στο ΔΣ του Σωματείου. Οσο για τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν «έκρυψαν» το συλλαλητήριο από τους χώρους τους, περιμένοντας να δουν ποια θα είναι η δυναμική του. Και όταν είδαν ότι πάνω από 80 φορείς καλούν στη διαδήλωση, τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα στελέχη του έκαναν την εμφάνισή τους στον Εύοσμο, για να αξιοποιήσουν το συλλαλητήριο ως ντεκόρ στη φωτογραφική τους καμπάνια για τις εκλογές. Την απάντηση σε όλους αυτούς έδωσαν ο λαός και η νεολαία της πόλης, συγκροτώντας μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ στην περιοχή και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: Καμία ανοχή στους φασίστες και στην εγκληματική τους δράση.

Αναβαθμισμένα πόστα

Οπως μας πληροφορεί ο διεθνής Τύπος, η Αμερικανίδα Τζένιφερ Μόργκαν, επί δεκαετίες «ακτιβίστρια για το κλίμα» (Climate Action Network, WWF, E3G) και επικεφαλής της «Greenpeace International» από το 2016, ετοιμάζεται να μετακομίσει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για να συνεργαστεί με την «Πράσινη» ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ. Η ανάδειξή της σε υφυπουργό θα γίνει σταδιακά, μέχρι να λάβει τη γερμανική υπηκοότητα. Ανάμεσα στα καθήκοντά της θα είναι η ηγεσία της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Κλίμα στη Γερμανία, με προϋπολογισμό περίπου 6 δισ. ευρώ, με στόχο την προώθηση «πράσινων» επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες των μονοπωλιακών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα απέναντι στην Κίνα. Θα αναλάβει επίσης την εκπροσώπηση της Γερμανίας στα παγκόσμια συνέδρια για το κλίμα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που «ακτιβιστές» πιάνουν πόστα σε κυβερνήσεις ή επιχειρηματικούς ομίλους. Ούτε είναι κρυφές οι διασυνδέσεις «ακτιβιστών» και ΜΚΟ με διάφορα «λόμπι» - της Ενέργειας και άλλων κλάδων - για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων και γεωπολιτικών σχεδίων. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι «κόσμος και κοσμάκης» που «διαδήλωνε» στο Νταβός βρέθηκε με τα χρόνια στα πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ! Απ' αυτήν τη σκοπιά, καμία έκπληξη δεν προκαλεί η υπουργοποίηση της Μόργκαν. Τώρα που οι «πράσινες» μπίζνες βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ήρθε η ώρα και για τους «ακτιβιστές» να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από αναβαθμισμένα πόστα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ