Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022 - αριθ. φύλλου: 13939

Παλλαϊκό «όχι» στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ στις απολύσεις και στο ξεσπίτωμα
  • Καθολική συμμετοχή του λαού της περιοχής στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, με αφορμή την 24ωρη απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ | Εκατοντάδες μαθητές βγήκαν στον δρόμο σε Λάρυμνα, Μαρτίνο, Μαλεσίνα, κλειστά έμειναν μαγαζιά και σχολεία
  • Μεγάλη συμμετοχή των απεργών μεταλλεργατών στη διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών | Συνάντηση αλληλεγγύης με εργαζόμενους και βιοπαλαιστές από άλλους χώρους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπως οι λιμενεργάτες της COSCO, οι εργάτες στα «Πετρέλαια Καβάλας», οι συμβασιούχοι του ΥΠΟΙΚ και οι αγρότες των μπλόκων

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποια πανδημία;

Πανδημία; Ποια πανδημία; Αυτήν την απάντηση δίνει η κυβέρνηση με την πολιτική της, χώνοντας κάτω από το χαλί τους εκατοντάδες νεκρούς κάθε βδομάδα, τους χιλιάδες που συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες που στοιβάζονται στις λίστες αναμονής για μια εγχείρηση, μια διάγνωση, ακόμα και για μια εξέταση, αντιμέτωποι με το σύστημα Υγείας της μίας νόσου.

Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια ελληνικό. Σε Ευρώπη και Αμερική τα κράτη καλλιεργούν εφησυχασμό ότι «με την πανδημία ξεμπερδέψαμε», όταν οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» παραμένουν στα ύψη. Κηρύσσουν το τέλος της πανδημίας και ανακοινώνουν τη σταδιακή απόσυρση ακόμα και της επιδημιολογικής επιτήρησης!

Η Βρετανία π.χ., για να μη χάνονται εργατοώρες, σκοπεύει να καταργήσει μέχρι και την καραντίνα για όσους νοσούν! Τα κρούσματα όμως παραμένουν 60.000 καθημερινά, 160.000 έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους και σχεδόν το 10% των Βρετανών βρίσκεται σε λίστα αναμονής για κάποιο χειρουργείο, εξετάσεις, ακόμα και αντικαρκινική θεραπεία!

Αλλά και στη Σουηδία, το κράτος κατάργησε ακόμα και τα διαγνωστικά τεστ, λέγοντας κυνικά ότι έχουν μεγαλύτερο «κόστος» παρά οφέλη. Δεν σκέφτονται όμως το ίδιο οι πάνω από 2.000 ασθενείς που συνεχίζουν να νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας. Ούτε οι συγγενείς των 100 και πλέον ασθενών που πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές της νόσου.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό», είναι το σλόγκαν σε όλα τα κράτη. Υποδεικνύουν στον λαό «να μάθει να ζει»:

Με τα υποχρηματοδοτούμενα και εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας, που απέχουν «έτη φωτός» από όσα έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα με κριτήριο το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ιατρικής έρευνας. Στη χώρα μας, γι' αυτό το σύστημα Υγείας που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στην πανδημία, έχουν εγκληματική ευθύνη όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Με τα αντεργατικά μέτρα - ακορντεόν, που επιβλήθηκαν με πρόσχημα τη διαχείριση της πανδημίας και ήρθαν για να μείνουν. Τέτοια μέτρα είναι η τηλεργασία, οι αναστολές συμβάσεων, που η εφαρμογή τους επεκτείνεται τώρα και σε άλλες «έκτακτες καταστάσεις», το χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και δράση, με τις ηλεκτρονικές Γενικές Συνελεύσεις και τις ψηφιακές εκλογές στα συνδικάτα.

Με την αγωνία μιας επόμενης μετάλλαξης, που όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα υπάρξει. Αν και δεν μπορούν να προβλέψουν την επικινδυνότητά της, είναι βέβαιο ότι η χαλάρωση της - υποτυπώδους έτσι κι αλλιώς - επιδημιολογικής επιτήρησης ανοίγει «λεωφόρους» στον ιό και στις μεταλλάξεις του, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό δισεκατομμυρίων ανθρώπων από τους εμβολιασμούς εκεί όπου οι φαρμακοβιομηχανίες δεν «βλέπουν» κέρδη.

Με την ατομική ευθύνη, ως το «φάρμακο διά πάσαν νόσο», πίσω από την οποία το αστικό κράτος κρύβει τις δικές του εγκληματικές ευθύνες για την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς, για τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού που ευθύνονται για χιλιάδες μολύνσεις και θανάτους.

Με ένα κράτος επιλεκτικά «ανίκανο» να προστατέψει την υγεία και τη ζωή του λαού, αλλά ταχύτατο και αποτελεσματικό όταν πρόκειται να διευκολύνει τους ομίλους στις επενδύσεις τους, ανοίγοντας και νέα κερδοφόρα πεδία, με την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε έναν τεράστιο ιδιωτικό ασφαλιστικό οργανισμό.

Δύο χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, είναι πλέον καθαρό ότι προτεραιότητα του κράτους στη διαχείριση της πανδημίας ήταν από την πρώτη στιγμή η προστασία της οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων, που ποτέ και πουθενά δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Το ίδιο γίνεται και τώρα: Η κυβέρνηση κηρύσσει το τέλος της πανδημίας και διαφημίζει τις προσδοκίες της για ανάπτυξη από την «απογείωση» του Τουρισμού, όταν όλα συνηγορούν ότι ο κορονοϊός είναι και θα παραμείνει απειλή για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Κανένας εφησυχασμός λοιπόν δεν δικαιολογείται!

Αντίθετα, είναι ανάγκη τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, πρόληψης και προστασίας από την πανδημία σε όλους τους κρίσιμους κρίκους της μετάδοσης. Ολα αυτά δηλαδή για τα οποία εκατοντάδες σωματεία και φορείς θα διαδηλώσουν μαζικά στις 26 Φλεβάρη στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις, συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.


ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ σήμερα στη Λάρισα

Καλούν το μπλόκο της Νίκαιας και τα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας | Αλληλεγγύη από δεκάδες σωματεία και φορείς | Ενίσχυση των μπλόκων και αγωνιστικές δράσεις και στην υπόλοιπη χώρα


ΣΕΛ.  10   -   11

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Τρίτη 15 Φλεβάρη η συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» | Είσοδος με προσκλήσεις



ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ»
Ψευτοκαβγάδες στη Βουλή, ενώ συγκλίνουν στη στρατηγική που ρημάζει τον λαό

Δ. Κουτσούμπας: Η αντιλαϊκή πολιτική που όλοι υπηρετείτε χρειάζεται και τον εξωραϊσμό και τη χειραγώγηση και τον αυταρχισμό


ΣΕΛ.  4   -   6
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Δεν το βάζουν κάτω, διεκδικούν εργασία και δεδουλευμένα

Νέα απεργία χτες και πανημαθιώτικο συλλαλητήριο


ΣΕΛ.  14

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ